Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αλλαγή "φρουράς" στα Βυζαντινά

Αυτές τις μέρες η Αρχαιολογική Υπηρεσία αποχαιρετά,από το μόνιμο προσωπικό της, τον μέχρι τώρα και για πάρα πολλά χρόνια προϊστάμενο της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων,αναπληρωτή καθηγητή Νικόλαο Ζία.

Μία ξεχασμένη δημοσιοϋπαλληλική διάταξη, περί ασυμβίβαστου της μονιμότητας στο Δημόσιο και της θέσης του πανεπιστημιακού δασκάλου, έθεσε το δίλημμα - αυτή τη φορά τα "παράθυρα" των νόμων δε λειτούργησαν - και η πλάστιγγα έγειρε στο δεύτερο.

Ο Ν. Ζίας πάνω από 30 χρόνια, και ως μέλος του ΚΑΣ, συνέδεσε το όνομά του με την προστασία των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων, αντικείμενο ιδιαίτερα δύσκολο, αφού αυτή η κατηγορία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι άμεσα εξαρτημένη και καταπονημένη και από τις εκκλησιαστικές διεκδικήσεις. Εξάλλου, από τη δεκαετία του '80 μέχρι το 1995 διατέλεσε και διευθυντής Συντήρησης.

Την πολύχρονη εμπειρία του στο εξής θα μεταφέρει, ως νέος προϊστάμενος της Διεύθυνσης, ο Ισίδωρος Κακούρης.Στο μεταξύ ο Ν. Ζίας παραμένει μέλος του ΚΑΣ, ενώ θα προεδρεύει και στο ΔΣ του νεοσύστατου Κέντρου Μελέτης Βυζαντινού και Μεταβυζαντινού Πολιτισμού, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ