Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο "χείλος" του μετρό

Ο ναός της Παντάνασσας στο Μοναστηράκι είναι το επόμενο θύμα του μετρό, αλλά και της αδράνειας των αρμόδιων υπηρεσιών. Στην προκειμένη περίπτωση του ΥΠΠΟ. Μοιάζει, λοιπόν, απόλυτα φυσικό οι ευθύνες να επιρρίπτονται από τον "Αννα στον Καϊάφα" και κανείς να μην αναλαμβάνει το δικό του μέρος της ευθύνης. Ετσι η αρμόδια Εφορεία (Α' ΕΒΑ) κατηγορεί την εργολήπτρια εταιρία για αβλεψίες στη διάρκεια του έργου, ενώ η εταιρία την Εφορεία, επειδή καθυστερεί να κλείσει την ανασκαφή που έχει προχωρήσει σε αρκετά μεγάλος βάθος. Οσο για την Εκκλησία, αυτή έστειλε εξώδικο διαμαρτυρόμενη ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το ναό.

Στο μεταξύ το μνημείο έχει υποστεί διαταράξεις και καθίζηση των 4 χιλ.περίπου, από την πρώτη φάση ήδη των εργασιών του μετρό, αφού για μία ακόμη φορά η εταιρία ξεκίνησε χωρίς να έχουν προηγηθεί σχετικές μελέτες για την κατάσταση των εδαφών και την ασφάλεια του μνημείου.Η δεύτερη φάση, που δεν ξεκίνησε ακόμα, επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις αν δε γίνουν στερεωτικά έργα.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο,σε προχτεσινή συνεδρίαση αποφάσισε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας,για να παρακολουθεί την πορεία του έργου και να επεμβαίνει όπου χρειάζεται. Από την "Αττικό - Μετρό" δε ζητήθηκε τίποτα, όπως για παράδειγμα η διενέργεια μελετών και μετρήσεων πριν προχωρήσει στη δεύτερη φάση. Με άλλα λόγια ενδέχεται η ομάδα εργασίας απλώς να παρακολουθεί τους... ρυθμούς καθίζησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ναός της Παντάνασσας πάσχει κι από ένα εξαιρετικά κακοποιημένο περιβάλλον,με το οποίο ουδείς ασχολείται.

"Ερπει" η Τράπεζα

Ρωγμές, αποκολλήσεις, βύθιση της στέγης, αποκλίσεις των τοίχων, πτώσεις και άλλα πολλά, ανάμεσά τους κι εκείνα που προκάλεσε ο σεισμός του 1881, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τράπεζα της νέας Μονής Χίου,από τη βυζαντινή φάση της οποίας (11ος αι.) διασώζεται μόνο η κόγχη του ανατολικού τοίχου.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω, το ΚΑΣ ενέκρινε προχτές μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης,που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών - Μεταβυζαντινών Μνημείων.Το Συμβούλιο παρά τις προτάσεις του μελετητή επέμεινε να γίνουν οι ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις για τη στερέωση της Τράπεζας.Ωστόσο, καθοριστική ήταν η παρέμβαση του γεωλόγου Η. Μαριολάκου, ο οποίος επισήμανε ότι "το μνημείο έχει υποστεί στρέβλωση, διότι "έρπει" καθημερινά" και πρότεινε πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία να προηγηθεί μελέτη στατικής ισορροπίας. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η μελέτη αποκατάστασης και του Καθολικού της Μονής.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ