Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κιθάρας "χρώματα"

Υψίφωνες κιθάρες μονών και διπλών χορδών, παλιά και νέα κουρδίσματα, αναβίωση κιθαριστικών αισθητικών από την Αναγέννηση έως σήμερα. Ενα "ταξίδι" στον ηχητικό κόσμο της κιθάρας αποτελεί το ρεσιτάλ κιθάρας της Σμαρώς Χ. Γρηγοριάδου,το Σάββατο (31/1), στις 8.30μ.μ., στην αίθουσα "Παρνασσός" (πλ. Καρύτση), στο οποίο θα γίνει η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση των νέων μεταλλο - νηματικών χορδών κιθάρας, επινόησης και κατασκευής του Γιώργου Κερτσόπουλου.Αισθητικές, που προσελκύουν το ενδιαφέρον κιθαριστών, κατασκευαστών, ερευνητών και μουσικολόγων παγκόσμια, καθώς αναβιώνουν με γνησιότητα κιθαριστικούς ήχους, που χάθηκαν μέσα στους αιώνες.

"Τοποθετώντας, λέει η Σ. Γρηγοριάδου, αυτές τις χορδές στην κιθάρα, ανάλογα με το υλικό, τον αριθμό τους και τον τρόπο παιξίματος, έχουμε ήχο λαούτου, αναγεννησιακής ή μπαρόκ κιθάρας, τσέμπαλου, μαντολίνου". Η ίδια εξηγεί ότι η κλασική κιθάρα, που σήμερα παίζουμε είναι προϊόν της αισθητικής τριών ανθρώπων, των Τόρες, Σεγκόβια και Αγκουστίν. Η κιθάρα, όμως, υπήρχε από την Αναγέννηση, με διαφορετικά ηχητικά χαρακτηριστικά: τα υψίφωνα - μεταβλητά κουρδίσματα και τις διπλές χορδές. "Είναι σημαντικό, λέει η κιθαρίστα, το να μπορεί στο ίδιο σώμα της κιθάρας που σήμερα ξέρουμε ν' αναβιώσουν αυθεντικοί κιθαριστικοί ήχοι του παρελθόντος, οι οποίοι δεν ανταγωνίζονται το σημερινό άκουσμα των νάιλον χορδών, αλλά συνυπάρχουν με αυτό".

Στο ρεσιτάλ η Σ. Γρηγοριάδου με τρεις διαφορετικές κιθάρες - μια υψίφωνη μονών χορδών, μια υψίφωνη διπλών χορδών και μια παραδοσιακή κλασική κιθάρα - θα παρουσιάσει έργα από την Αναγέννηση έως σήμερα των Σκαρλάτι, Μπαχ, Κέλνερ, Σανς, Κόσκιν, Ροντρίγκο, Σιωρά και Ντομενικόνι.Στόχος είναι "να παρουσιαστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή αυθεντικότητα το κάθε στυλ".

Παρουσιάζοντας εδώ και δυο χρόνια τις αισθητικές Κερτσόπουλου σε διεθνείς σκηνές η κιθαρίστα έχει αποσπάσει θετικότατες κριτικές, μια από τις οποίες υπήρξε η τιμητική υποτροφία που της απένειμε (για πρώτη φορά σε Ελληνα κιθαριστή) το "Royal College of Music" του Λονδίνου. Εχει αναπτύξει σημαντική καλλιτεχνική δραστηριότητα, με ρεσιτάλ και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει αποσπάσει βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε διάφορους διαγωνισμούς. Παράλληλα, με την ενασχόλησή της με την ερμηνεία των σπουδαιότερων κιθαριστικών έργων, όπως και με διασκευές που η ίδια πραγματοποιεί σε έργα που σπάνια σχετίζονται με την κιθάρα, η Σ. Γρηγοριάδου ασχολείται σε βάθος με την ερμηνεία της παλιάς μουσικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρουσιάστηκε η «Ανθολογία για κιθάρα» (2021-11-12 00:00:00.0)
Μελωδικό ταξίδι σε κινηματογραφικά θέματα με την κιθάρα του Μανόλη Ανδρουλιδάκη (2020-06-05 00:00:00.0)
O δάσκαλός μας Δημήτρης Φάμπας... (2011-05-08 00:00:00.0)
Δραστήρια παρουσία (2003-01-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-03-05 00:00:00.0)
Ταξίδι με κιθάρες (1998-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ