Κυριακή 1 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόσωπο

Μπιλ ΚλίντονΕίναι ο ηγέτης της ισχυρότερης καπιταλιστικής δύναμης του πλανήτη και "δικαίως" θα μπορούσε να μονοπωλήσει τον αμερικανικό και παγκόσμιο Τύπο με τη δράση του, όσον αφορά το πόστο του. Να μονοπωλεί, όμως, τα πρωτοσέλιδα για την ερωτική του δραστηριότητα είναι άκρως φαιδρό. Τι συνέβη και ξαφνικά είναι τόσο πολύ σημαντικές οι ερωτικές περιπτύξεις του Αμερικανού Προέδρου, κανείς ακόμα δεν μπορεί να κατανοήσει ακριβώς.

Ασφαλές πολιτικό συμπέρασμα από την εξέλιξη του σίριαλ δεν μπορεί να εξαχθεί. Είναι, πάντως, γεγονός ότι το τελευταίο σεξουαλικό σκάνδαλο του Κλίντον εξελίσσεται παράλληλα με την κορύφωση - ξανά - του πολεμικού κλίματος στον Περσικό Κόλπο και την επικείμενη στρατιωτική επέμβαση εκ μέρους των ΗΠΑ στο Ιράκ. Ενα άλλο αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι και αυτός ένα προϊόν του συστήματος και πιθανά ήρθε η ώρα του να πληρώσει. Εξάλλου, αντίστοιχα και αυτός είχε παίξει το ρόλο του σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν. Οπως η διαπόμπευση και τελικά η παραίτηση από τη θέση του υποψηφίου για το αξίωμα του αντιπροέδρου, του Χαρτ, πριν από μερικά χρόνια, για τον ίδιο ακριβώς λόγο που σήμερα ζητείται και από τον Κλίντον η παραίτηση από το ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Μπορεί να επιχειρείται και μία εκ νέου στροφή πως τον άκρατο συντηρητισμό, ένα βικτωριανό συντηρητισμό, που η αμερικανική κοινωνία είναι ιδιαιτέρως επιρρεπής, ή μάλλον αυτή η Αμερική που θέλουν να μας επιβάλουν ως πρότυπο ζωής, αλλά και κοινωνικής συνείδησης.

Χ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ