Κυριακή 1 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάτω τα χέρια από την Κούβα

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθώ την κατάσταση στην ηρωική Κούβα. Εκφράζω το θαυμασμό μου για τον υπέροχο αυτό λαό, που παρά τις απάνθρωπες προσπάθειες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για να τον εξοντώσει, αυτός στέκει περήφανα και αγωνίζεται να κρατήσει ζωντανό, το κοινωνικό σύστημα που διάλεξε για να ζήσει. Και ενώ οι δυσκολίες, πολλές φορές, είναι αξεπέραστες, οι Κουβανοί όλοι μαζί, λαός και ηγεσία, παλεύουν και τις αντιμετωπίζουν.

Δεν είναι υπερβολή αν πω ότι, ο σ. Φιντέλ Κάστρο είναι ένα φωτεινό παράδειγμα μίμησης για το έργο και τη δράση του.

Στην Κούβα ο λαός της, σύσσωμος δέχεται να ζει κάτω από συνθήκες δύσκολες, αρκεί να διαφυλάξει το σοσιαλισμό που επιβουλεύονται πολλοί ισχυροί της Γης, με πρώτους τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, που δεν μπόρεσαν να δεχτούν ότι αυτός ο λαός, πήρε τα όπλα κάτω από την καθοδήγηση του Κάστρο και έδιωξε τον δικτάτορα Μπατίστα, που ήταν όργανό τους. Ετσι, με τον αποκλεισμό που της έκαναν, πίστευαν ότι η μικρή Κούβα θα λύγιζε, θα γονάτιζε και εύκολα θα την "ξανακατακτούσαν". Ομως η Κούβα άντεξε και αντέχει.

Φυσικό είναι, με τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξαιτίας αυτού του αποκλεισμού που της έχει επιβληθεί, να αναγκάζεται να στερεί το λαό από πολλά είδη. Ομως εκείνο που δεν έκανε ποτέ, είναι να κάνει περικοπές στους κοινωνικούς τομείς, πράγμα που γίνεται και είναι συνυφασμένο με το καπιταλιστικό σύστημα. Αντίθετα μάλιστα, η ηγεσία της σοσιαλιστικής Κούβας αυξάνει τις επιχορηγήσεις της για την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και γενικά σε ό,τι έχει σχέση με τον παράγοντα άνθρωπο.

Νομίζω αυτή η σύγκριση της σοσιαλιστικής Κούβας - παρ' όλα της προβλήματα - με το αδηφάγο καπιταλιστικό σύστημα, δίνει πεντακάθαρη την εικόνα της πραγματικότητας. Δείχνει ότι το σοσιαλιστικό σύστημα, θέλει τη δίκαια κοινωνία, την ισότητα, τη μη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ο λαός της Κούβας το έχει καταλάβει αυτό, κι αυτό το έδειξε στις πρόσφατες εκλογές. Χρέος μας είναι τώρα, να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των προοδευτικών ανθρώπων ανά τον κόσμο και να φωνάξουμε: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ

Περιστέρι, Αθήνα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ