Κυριακή 1 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ωρα για μια νέα πορεία

Του Χρήστου ΚΑΤΣΩΤΗ*

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό βρίσκεται μπροστά στο 33ο εκλογοαπολογιστικό της Συνέδριο, ένα συνέδριο που θα κρίνει το μέλλον των κατακτήσεων των εργαζομένων του κλάδου. Ολες οι πολιτικές και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο συσχετισμό δυνάμεων εξαιτίας της μεγάλης, συνεχιζόμενης ανάπτυξης του κλάδου. Μεγάλο ενδιαφέρον δίνουν ιδιαίτερα οι εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες με διάφορους τρόπους και παρεμβάσεις προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση.

Οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα επιδίωκαν και επιδιώκουν την εργασιακή ειρήνη, το συμβιβασμό, τη συναίνεση, γιατί αυτό το περιβάλλον, όπως λένε, βοηθά την ανάπτυξη του τουρισμού, προσελκύει τουρίστες. Πολλά χρόνια τώρα η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας ακολουθεί την τακτική της συναίνεσης, της εργασιακής ειρήνης. Με περηφάνια δηλώνουν οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ότι διασφάλισαν το "ποθούμενο" αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά, χιλιάδες εργαζόμενοι συνθλίβονται καθημερινά στους χώρους δουλιάς. Η "δημοκρατία" είναι άγνωστη λέξη. Οποιος αντιδρά "φεύγει" γιατί θεωρείται "αντιτουριστικός". Ο νόμος της σιωπής είναι αυτός που κυριαρχεί. Προσπαθούν να φτιάξουν έναν εργαζόμενο που αδιαμαρτύρητα θα δέχεται την εκμετάλλευση, την καταπίεση και να χαμογελά βέβαια, γιατί πρέπει να δημιουργεί "ευχάριστο περιβάλλον", ανεξάρτητα σε ποιο περιβάλλον ζει και εργάζεται εκείνος.

Οι πολυεθνικές στον τουρισμό δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σ' αυτό. Γι' αυτό και οι προσπάθειες που κάνουν σ' αυτή την κατεύθυνση είναι πολύπλευρες και πολύμορφες. Οι βραβεύσεις υπαλλήλων του μήνα, τα διάφορα πριμ, είναι μόνο μερικές από τις πολλές μορφές που χρησιμοποιούν. Το κύριο βέβαια είναι ο εργασιακός μεσαίωνας που έχουν επιβάλει στους εργαζομένους του κλάδου. Το μωσαϊκό των εργασιακών σχέσεων που χρησιμοποιούν έχει φτάσει στα κατώτατα όρια το κόστος εργασίας από τη μία και την προκλητική αύξηση των κερδών από την άλλη.

Η ασυδοσία τους δεν έχει όρια. Οι συμβάσεις δεν εφαρμόζονται, οι νόμοι που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες θεωρούνται "αναχρονιστικοί", αντικίνητρο για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και με τον τσαμπουκά δεν τους εφαρμόζουν. Η βαρβαρότητα είναι αυτό που κυριαρχεί. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι σ' αυτό το συνέδριο οφείλουν να σκεφτούν πολύ τη στάση τους. Εχουν σημαντική ευθύνη για την όξυνση των προβλημάτων, για την ενίσχυση της ασυδοσίας, της βαρβαρότητας. Πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από τη δράση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας.

Τι θα επιλέξουν οι αντιπρόσωποι; Θα επιλέξουν μία Ομοσπονδία χειροκροτητή της κυβερνητικής πολιτικής που βοηθά παντοιοτρόπως τους εργοδότες να ασυδοτούν; Μιας πολιτικής που επιτίθεται με σκληρότητα σε όλα τα δικαιώματά μας, εργασιακά και ασφαλιστικά; Θα επιλέξουν μια Ομοσπονδία μακριά από τα βάσανα και τα προβλήματα των εργαζομένων;

'Η θα επιλέξουν το δρόμο της αξιοπρέπειας, του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και τη λύση των προβλημάτων; Μπορεί σήμερα η κυβέρνηση να αποφασίζει κατάργηση του 8ωρου και μια σειρά ακόμα βασικότατων εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και ασφαλιστικών και ο αντιπρόσωπος στο συγκεκριμένο, αλλά και γενικότερα, να ψηφίζει και να χειροκροτεί την ΠΑΣΚΕ; Μπορεί να δώσει την ψήφο του σε παρατάξεις όπως η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και η "Αυτόνομη Παρέμβαση", που συμμετείχαν στον "κοινωνικό διάλογο". Ενας "διάλογος", που αποδείχτηκε καταστροφικός για τα θεμελιώδη δικαιώματά μας.

Η ΔΑΣ με το πλατύ ψηφοδέλτιο που συγκροτεί από αντιπροσώπους αξιοπρεπείς, αγωνιστές, ασυμβίβαστους, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους αντιπροσώπους, ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων, να στείλουν μηνύματα αντίστασης, διαφωνίας μ' αυτή την πολιτική.

Τώρα είναι η ώρα για μια νέα πορεία της Ομοσπονδίας, όπου οι δυνάμεις της αντεπίθεσης μπορούν να κυριαρχήσουν και μετά από βασανιστική και ακούραστη δράση να αλλάξουν τα πράγματα. Οι αντιπρόσωποι γνωρίζουν ότι οι αιτίες των προβλημάτων βρίσκονται και στις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Ο συμβιβασμός, η συναίνεση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ τα τελευταία χρόνια, αλλά και της Ομοσπονδίας, είχαν αυτά τα τραγικά αποτελέσματα για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων είναι υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, του κάθε αντιπροσώπου.

Αν τώρα δεν αποφασίσουν, θα έχουν και προσωπική ευθύνη για το μέλλον των κατακτήσεών μας. Δε φτάνει να απευθύνονται στα στελέχη της ΔΑΣ για κάθε πρόβλημα, είναι ανάγκη να την ενισχύσουν και με την ψήφο τους προκειμένου να δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις και από καλύτερη θέση να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας, δικαιώματα που έχουμε υποχρέωση, καθήκον να τα περιφρουρήσουμε και να τα διευρύνουμε, που έχουμε χρέος, αν μη τι άλλο, να τα παραδώσουμε ακέραια στις μελλοντικές γενιές.

* Ο Χρήστος Κατσώτης είναι γενικός γραμματέας της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον τουρισμό - επισιτισμό

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξαφανισμένοι οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ (2019-09-04 00:00:00.0)
Ισχυρές οι δυνάμεις της ΔΑΣ στην Ομοσπονδία παρά τις άθλιες μεθοδεύσεις (2019-02-14 00:00:00.0)
Αγωνιστικός βηματισμός κόντρα στην πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας (2018-02-03 00:00:00.0)
Απαράδεκτοι και επικίνδυνοι αποκλεισμοί από την πλειοψηφία (2009-04-28 00:00:00.0)
Ανακάλυψαν... και τον «εχθρό»! (2002-03-31 00:00:00.0)
Στο φόντο οξυμένων προβλημάτων (2001-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ