Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ
Οι ΗΠΑ επιμένουν στο στρατιωτικό δρόμο

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΕΚΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΚΑΪΡΟ.-

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στον Περσικό Κόλπο καθώς η Ουάσιγκτον εντείνει τις πιέσεις της να εξασφαλίσει διεθνή υποστήριξη σε επικείμενο στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράκ ενώ παράλληλα η Μόσχα επιμένει στις διπλωματικές της προσπάθειες και ο αραβικός κόσμος δεν κρύβει τη δυσπιστία και τις επιφυλάξεις του.

Με την άφιξή της στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, αργά χτες το βράδυ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ ολοκληρώνει την περιοδεία της στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου. Παρά τις αλλεπάλληλες επαφές της, όμως, η Αμερικανίδα υπουργός φαίνεται ότι δεν κατάφερε να εκμαιεύσει τη σαφή συγκατάθεση των συμμάχων της Ουάσιγκτον για παροχή διπλωματικής αλλά και στρατιωτικής κάλυψης σε περίπτωση πραγματοποίησης επίθεσης σε βάρος του Ιράκ. Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται να είναι και η συνάντηση της Μαντλίν Ολμπράιτ με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος έχει, ήδη, επικοινωνήσει με 14 Αραβες ηγέτες και επιμένει στη διπλωματική οδό. Χαρακτηριστικά της θέσης που προτίθεται να ακολουθήσει η αιγυπτιακή ηγεσία είναι τα χτεσινά δημοσιεύματα του αιγυπτιακού Τύπου, ο οποίος αν και καταφέρεται κατά του Ιρακινού Προέδρου κατηγορώντας τον για "επιπολαιότητα επειδή θέτει μόνιμα σε κίνδυνο τον λαό του", τάσσεται κατηγορηματικά κατά της στρατιωτικής δράσης. Μάλιστα, πολλά ήταν τα δημοσιεύματα που κατηγορούσαν την Ουάσιγκτον για έλλειψη αντικειμενικότητας καθώς "εξαπολύει απειλές κατά του Ιράκ επειδή δεν τήρησε αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών ενώ τηρεί σιωπή ιχθύος για την παρόμοια πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ".

Επιφυλακτική η Σαουδική Αραβία, υποστήριξη από Μπαχρέιν - Κένυα

Χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα έληξαν οι 6ωρες συνομιλίες της Μαντλίν Ολμπράιτ με τον Σαουδάραβα Πρίγκιπα διάδοχο Αμπντάλα μπεν Αμπντέλ Αζίζ, ο οποίος, αν και κάλεσε το ιρακινό καθεστώς να σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απέφυγε να δεσμευτεί για το κατά πόσο η σαουδαραβική ηγεσία θα επιτρέψει την απογείωση αμερικανικών αεροσκαφών από το έδαφός της. Πάντως, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δε θέλησε να δώσει διαστάσεις στο θέμα και αρκέστηκε να δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον "έχει εμπιστοσύνη στους Σαουδάραβες συμμάχους της, ότι θα βρεθούν στο πλευρό της σε περίπτωση που αποτύχει η διπλωματία".

Ενθαρρυντική, για τις αμερικανικές θέσεις, ήταν η στάση της ηγεσίας του Μπαχρέιν. Ο Εμίρης του Μπαχρέιν Σέικ Ισα μπιν Σαλμάν αλ Καλίφα, μετά τη συνάντησή του με την Μαντλίν Ολμπράιτ, προειδοποίησε τον Ιρακινό Πρόεδρο "για τις σοβαρές συνέπειες" που θα υποστεί το Ιράκ σε περίπτωση που επιμείνει στη διαφωνία του με το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Αμερικανίδα υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη στάση της ηγεσίας του Μπαχρέιν και εξήρε τη βοήθεια που μπορεί να παρέχει το εμιράτο στην Ουάσιγκτον καθώς εκεί εδρεύει η κεντρική διοίκηση του 5ου Στόλου.

Παράλληλα, συνεχίζεται και η περιοδεία του Μπιλ Ρίτσαρντσον, πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στις 8 χώρες μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου. Ο Ρίτσαρντσον εξασφάλισε, χτες, την υποστήριξη του Κενυάτη Προέδρου Ντανιέλ Αραπ Μόι σε επικείμενη αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ. Ο Ρίτσαρντσον, που θα επισκεφθεί, επίσης, την Γκαμπόν, την Γκάμπια, τη Βραζιλία και την Κόστα Ρίκα, έχει, ήδη, περιοδεύσει στη Σουηδία, στη Σλοβενία και την Πορτογαλία, από τις οποίες, όμως, δεν κατάφερε να εκμαιεύσει σαφείς δηλώσεις υποστήριξης των αμερικανικών προτάσεων.

Σειρά διπλωματικών μεσολαβήσεων

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές προσπάθειες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Παλαιστινιακής Αρχής ενώ σήμερα αναμένεται να φθάσουν στη Βαγδάτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ και ο γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν επανέλαβε, χτες, την προσήλωση του Παρισιού στη διπλωματική επίλυση της κρίσης ενώ υπογράμμισε τους γαλλικούς ενδοιασμούς στο "κατά πόσο μια στρατιωτική επίθεση τιμωρεί τον Ιρακινό Πρόεδρο και όχι τον αθώο ιρακινό λαό". Οπως έγινε γνωστό ο Γάλλος απεσταλμένος Μπερνάντ Ντιφούρκ αναμενόταν να μεταφέρει στον Ιρακινό Πρόεδρο, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους χτες, επιστολή του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζου Μπανγκζάο που επανέλαβε την επιμονή του Πεκίνου στη διπλωματία ενώ, όπως έγινε γνωστό, σήμερα φθάνει στην κινεζική πρωτεύουσα για σειρά διπλωματικών επαφών ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Καροσίν.

Σε σειρά διπλωματικών επαφών έχει αποδυθεί, μάλιστα, και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί, ο οποίος είχε εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρακινό ομόλογό του Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σαχάφ. Στα πλαίσια της ιρανικής πρωτοβουλίας, ο Πρόεδρος του Ιρανικού Κοινοβουλίου Αλί Ακμπάρ Νατέγκ - Νουρί μεταβαίνει, σήμερα, στη Δαμασκό, όπου θα έχει συνομιλίες με τη συριακή ηγεσία σχετικά με την κρίση στον Περσικό.

Δυσαρέσκεια και προειδοποιήσεις από τη Μόσχα

Βαθιά δυσαρεστημένη με τις αμερικανικές πιέσεις και την επιμονή της Ουάσιγκτον στη στρατιωτική οδό, εμφανίζεται η Μόσχα, η οποία εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες και επιμένει ότι έχει, ήδη, πετύχει "θετικά βήματα". Ο Σεργκέι Γιαστζέμπσκι, εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, επανέλαβε, χτες, ότι η ρωσική διαμεσολάβηση με τον Βίκτορ Ποσουβαλιούκ έχει, ήδη, κάνει πρόοδο. Ο Γιαστζέμπσκι επαναδιατύπωσε την αισιοδοξία της Μόσχας για τη θετική εξέλιξη της διπλωματίας καισχολίασε τη διάσταση εκτιμήσεων ανάμεσα στις δικές του δηλώσεις και στις ιρακινές διαψεύσεις περί επίτευξης συμφωνίας τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για πραγματική διάσταση αλλά απλώς για έλλειψη συντονισμού και προσέθεσε ότι "πιθανώς η ιρακινή διάψευση έγινε επειδή η διαμεσολάβηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. "

Η ρωσική ηγεσία, όμως, εξαπέλυσε ταυτοχρόνως επίθεση κατά της Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενάντι Ταρασόφ, αφού ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής των επιθεωρητών της UNSCOM Ρίτσαρντ Μπάτλερ πρόκειται να μεταβεί στη Μόσχα, υπογράμμισε ότι οι υπάρχουσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν καλύπτουν την όποια αμερικανική στρατιωτική επίθεση. Λίγες ώρες αργότερα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Πρόεδρος της Κάτω Δούμας Γκενάντι Σελέζνικοφ συγκάλεσε το σώμα σε έκτακτη συνεδρίαση και προειδοποίησε ότι το ρωσικό Κοινοβούλιο δε θα εγκρίνει τη συμφωνία ΣΤΑΡΤ 2, που αναφέρεται στον πυρηνικό αφοπλισμό, σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ. Μάλιστα, ο Γκενάντι Σελέζνικοφ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία υπάρχει πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια επίθεσης κατά του Ιράκ, τόνισε ότι αν κάτι τέτοιο ισχύει, η κατάσταση είναι περισσότερο από κρίσιμη και μπορεί να καταλήξει σε 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί και ο ρωσικός Τύπος τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο, ο οποίος φιλοξενεί στα πρωτοσέλιδά του εκτενή άρθρα και αναλύσεις, στα οποία υποστηρίζεται ότι η Ουάσιγκτον έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για να αναβαθμίσει τον ρόλο της ως μοναδικού κυρίαρχου στην περιοχή ενώ παράλληλα η αμερικανική πολιτική χαρακτηρίζεται "αυταρχική και αλαζονική".

Αμερικανο - βρετανικά οφέλη "βλέπει" το Ιράκ

Χωρίς μεγάλες λεκτικές εξάρσεις παρακολουθεί την εξέλιξη των διπλωματικών προσπαθειών η Βαγδάτη, η οποία τηρεί "σιγή ιχθύος" σχετικά με τα αποτελέσματα των επαφών του Ρώσου απεσταλμένου Βίκτορ Ποσουβαλιούκ. Εντούτοις, το ιρακινό υπουργείο Πληροφόρησης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατακρίνει την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν περί διπλασιασμού της ποσότητας πετρελαίου που το Ιράκ έχει την άδεια να πουλά για να εξασφαλίζει την αγορά φαρμάκων και τροφίμων. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι προθέσεις του Ανάν "ίσως είναι καλές", όμως η εφαρμογή τους δεν ωφελεί παρά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που στοχεύουν να καρπωθούν περισσότερο από το 50% των πετρελαϊκών πόρων του Ιράκ. Εντούτοις, στην ιρακινή ανακοίνωση δεν απορρίπτεται η πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ