Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Να τερματιστούν τα "τεστ παρθενίας"

Επιστολή της ΚΟ του ΚΚΕ προς τον πρόεδρο της Τουρκικής Βουλής

ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ.- Με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Τουρκικής Βουλής, την οποία κοινοποίησε και στον ομόλογό του του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για το μέτρο που προτάθηκε από την υπουργό αρμόδια για θέματα που αφορούν τις γυναίκες να εφαρμοστεί τεστ... παρθενίας στις υποψήφιες δημόσιες λειτουργούς της Τουρκίας.

"Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματός μας, με έκπληξη πληροφορήθηκε την υποστήριξη από την υπουργό Γυναικείων Υποθέσεων της Τουρκίας Ισιλάι Σαϊγκίν, της εφαρμογής του τεστ παρθενίας στις νεαρές κοπέλες, για την εισαγωγή τους στο Δημόσιο και σε επαγγελματικούς και εκπαιδευτικούς τομείς",αναφέρει η ανακοίνωση.

"Θεωρούμε ότι και με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η αναβίωση αναχρονιστικών, αντιδραστικών αντιλήψεων και μεσαιωνικών προτύπων, ενώ προσβάλλονται βάναυσα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα",συνεχίζει η επιστολή που καταλήγει:

"Ζητούμε την παρέμβασή σας για να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη πρακτική σε βάρος των γυναικών".

Το ζήτημα είχε προκύψει ήδη από την αρχή αυτού του χρόνου, μετά από απίστευτες δηλώσεις της υπουργού της κυβέρνησης Γιλμάζ, που είχαν εξωθήσει γυναικείες οργανώσεις να ζητήσουν την παραίτησή της. Η Σαϊγκίν, η οποία στο παρελθόν έχει δηλώσει (σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Turkish Daily News") ότι "τρεις γυναίκες δεν κάνουν για έναν άνδρα", είχε σταθεί με σκληρότητα απέναντι στις αυτοκτονίες γυναικών που αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε τεστ παρθενίας. "Οι κοπέλες που αυτοκτόνησαν", είχε πει η Σαϊγκίν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Σαμπάχ", "επειδή υποβλήθηκαν σε τεστ παρθενίας, θα αυτοκτονούσαν ούτως ή άλλως. Πέντε ή τρεις κοπέλες δεν έχει σημασία" (!). Και αποκάλεσε το τεστ παρθενίας "αναγκαιότητα". Προτείνοντας επίσης ποινές φυλάκισης για τους μοιχούς.

Η υπουργός παραμένει στη θέση της...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ