Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Θα αναπτυχθεί η μονάδα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι;

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό

Το πολύ σημαντικό θέμα, για το Αλιβέρι και την ευρύτερη περιοχή, της κατασκευής της λιθανθρακικής μονάδας της ΔΕΗ, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του Ν. Γκατζή προς τον πρωθυπουργό. Στην Ερώτηση γίνεται εκτενής αναφορά στην προϊστορία του θέματος, που είχε εξαγγελθεί και σαν υπόσχεση προεκλογικά από τον Κ. Σημίτη, ενώ σήμερα έχει βαλτώσει, λόγω άλλων προτεραιοτήτων από τη μεριά της κυβέρνησης, κατάσταση που χτυπάει με το φάσμα της ανεργίας τους κατοίκους της, ήδη, υποβαθμισμένης περιοχής της Εύβοιας.

Αναλυτικά, η Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

"Παρόλο που η κατασκευή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα (δυναμικότητας 600 MW) στο Αλιβέρι είχε ενταχθεί στο 10ετές πρόγραμμα της ΔΕΗ, το οποίο διαμορφώθηκε το 1989 - '90 και ενώ ο κ. πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατασκευή προεκλογικά, το Σεπτέμβρη του 1996, η κα υφυπουργός Ανάπτυξης στις 5/6/97 επιβεβαίωσε την πρόθεση της ΔΕΗ να κατασκευαστεί ο σταθμός αυτός, όπως και ο πρόεδρος της ΔΕΗ σε επιστολή του (1906/17 - 6 - 1997), αιφνιδίως, ο προγραμματισμός αυτός ανατράπηκε το Νοέμβρη του 1997, όταν η κα υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε στη Βουλή ότι στο 5ετές πρόγραμμα της ΔΕΗ δεν εντάσσεται η μονάδα του Αλιβερίου, αν και αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Οι μόνες εξηγήσεις, που μπορούν να δοθούν για την αλλαγή αυτή του προγράμματος της ΔΕΗ και την κατάργηση της λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι, είναι ηεπιθυμία των μεγαλοκεφαλαιούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχουν επιβάλει τη χρήση φυσικού αερίου για λόγους γρήγορης ανακύκλωσης του κεφαλαίου τους, καθώς και τα διάφορα συγκρουόμενα συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι πρέπει με ταχείς ρυθμούς να αναπτυχθούν από τη ΔΕΗ λιγνιτικές μονάδες, υδροηλεκτρικά και άλλες ήπιες μορφές ενέργειας και όπου είναι αναγκαία η κατασκευή σταθμών με εισαγόμενο καύσιμο, αυτοί να είναι κύρια με λιθάνθρακα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός:

  • Αν θα επανενταχθεί στο Πρόγραμμα της ΔΕΗ η λιθανθρακική μονάδα 600 ΜW του Αλιβερίου.
  • Αν θα επιδιώξει η κυβέρνηση την έναρξη κατασκευής της μονάδας αυτής μέχρι το 2000, έτσι ώστε και η εθνική μας οικονομία να ευνοηθεί και η ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας να βελτιωθεί και να δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας στην περιοχή Αλιβερίου, η οποία "χτυπιέται" όλο και πιο πολύ από την ανεργία".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ