Κυριακή 15 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε κατάσταση "ασφυξίας" η ΑΓΝΟ

Απλήρωτοι εργαζόμενοι και παραγωγοί. Σε αδιέξοδο οδηγείται η συνεταιριστική βιομηχανία σε όφελος της ΦΑΓΕ και της ΜΕΒΓΑΛ

Μία συνεταιριστική Οργάνωση που έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί, αρκεί να γίνει αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της, συρρικνώνεται, αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθείται.

Οι εργαζόμενοι στην ΑΓΝΟ βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, αφού για 5 ολόκληρους μήνες παραμένουν απλήρωτοι. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν επίσης το φάσμα της χρεοκοπίας των μικρών νοικοκυριών τους, αφού για περισσότερους από 4 μήνες δεν έχουν πάρει δραχμή από την Ενωση. Ηδη πολλοί από αυτούς, κάτω από την πίεση που αντιμετωπίζουν, άρχισαν να παραδίδουν το γάλα στις δύο μεγάλες ιδιωτικές βιομηχανίες του κλάδου (ΦΑΓΕ, ΜΕΒΓΑΛ), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει πολύ σύντομα την ΑΓΝΟ σε παντελή έλλειψη πρώτης ύλης. Μπροστά σ' αυτή την ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται και ενώ υπάρχει ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης, η κυβέρνηση επιλέγει χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου η ΑΤΕ να προχωρήσει στο δάνειο των 2,7 δισ. που υποσχέθηκε ο υφυπουργός Γερανίδης στη συνεταιριστική Οργάνωση.

Με την τακτική της κωλυσιεργίας και των αναστολών όμως, η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει το κλίμα εκείνο που θα διευκολύνει να περάσουν καλύτερα τα σχέδιά της. Συγκεκριμένα, η ΑΤΕ ζητάει την παραχώρηση του μάνατζερ, χωρίς να συζητήσει προηγούμενα για το τι σκέπτεται να κάνει, ενώ είναι φανερό ότι δρομολογεί αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και θα ακολουθήσει μείωση προσωπικού, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κλπ.

Οι παραγωγοί από την πλευρά τους γνωρίζουν ότι αν συρρικνωθεί η ΑΓΝΟ, αυτοί όπως και οι εργαζόμενοι θα είναι οι περισσότερο χαμένοι, αφού οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες θα αγοράζουν με σημαντικά μικρότερες τιμές το προϊόν τους, όπως γίνεται για παράδειγμα στη Δ. Μακεδονία, όπου απουσιάζει η ΑΓΝΟ.

Οι εργαζόμενοι που έχουν κάνει πάμπολλες θυσίες προκειμένου να στηρίξουν τη συνεταιριστική βιομηχανία, την οποία θεωρούν δική τους οργάνωση, σε τελευταία ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν ζητούν την άμεση χρηματοδότηση της Ενωσης, την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων και την οικονομική ανακούφιση των παραγωγών. Δηλώνουν αποφασισμένοι να εναντιωθούν σε κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης και να υπερασπίσουν με όλες τις δυνάμεις τους τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις και τις θέσεις εργασίας που τα θεωρούν αδιαπραγμάτευτα. Τέλος, είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν και να ενισχύσουν το συνεταιριστικό χαρακτήρα της Ενωσης και τονίζουν ότι κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης θα τους βρει αντίθετους.

"Οι εργαζόμενοι έχουν δει πώς αντιμετωπίζει το πρόβλημά μας η κυβέρνηση, η ΑΤΕ και οι διοικήσεις. Πρέπει τώρα να βγάλουν τα πολιτικά τους συμπεράσματα. Να καταδικάσουν και στη συνείδησή τους και με την ψήφο τους αυτούς που υπηρετούν και υλοποιούν τις πολιτικές της διάλυσης του Συνδικαλιστικού Κινήματος και του κλεισίματος των βιομηχανιών", δηλώνει ο Φ. Γεωργουδάκης, μέλος της 10μελούς Επιτροπής Αγώνα.

Σοβαρά προβλήματα και στη ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ

Σε εξαιρετικά δεινή θέση εξακολουθούν να βρίσκονται και οι 400 εργαζόμενοι της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ μαζί και οι 160 ακόμη εργαζόμενοι της ΕΛΝΤΟΡ (θυγατρικής της ΒΑΛΚΑΝ) καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 3,5 μήνες με τραγικές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Εκατοντάδες ακόμη μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνδέουν την τύχη τους με τη λειτουργία της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ.

Η ΒΑΛΚΑΝ που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου στη Β. Ελλάδα και σ' όλη την περιοχή, είναι βιώσιμη και μάλιστα μπορεί να καταστεί κερδοφόρα, όπως παραδέχεται τόσο το υπουργείο όσο και οι τράπεζες. Παρ' όλα αυτά οι τράπεζες σταμάτησαν να τη χρηματοδοτούν, με συνέπεια η εταιρία να αντιμετωπίζει από πέρσι σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Να σημειωθεί ότι η εταιρία από το '95 έως το '97 κατέβαλε 11,5 δισ. (από τα 22 δισ.) για αποπληρωμή των χρεών της, πράγμα που αποδεικνύει ότι είναι βιώσιμη. Τα προϊόντα της έχουν μεγάλη ζήτηση και πέρα από την εγχώρια αγορά, εξάγει σημαντικές ποσότητες στις βαλκανικές χώρες, την Αίγυπτο, την Κύπρο κ.ά. Οπως και άλλες πολλές επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα δέχτηκε οικονομικό πλήγμα μετά το εμπάργκο τόσο κατά της ΠΓΔΜ όσο και κατά της Γιουγκοσλαβίας, γεγονός που εξηγεί και τη μεγάλη συσσώρευση χρεών. Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει τεράστιες θυσίες, όπως για παράδειγμα αύξησαν σημαντικά την παραγωγικότητα και δέχτηκαν να μην πάρουν αυξήσεις, προκειμένου να βοηθήσουν την επιχείρηση να αντιμετωπίσει τα χρέη που στέκονταν εμπόδιο στην παραπέρα πορεία της.

Πρόσφατα παλιοί μέτοχοι και τράπεζες απέσυραν τους εκπροσώπους τους από το ΔΣ της εταιρίας και η ΒΑΛΚΑΝ έμεινε ακέφαλη. Τις κενές θέσεις τις συμπλήρωσαν μέλη της διοίκησης του Σωματείου και από τότε μέχρι σήμερα άρχισε ο αγώνας για τη συγκέντρωση των κεφαλαίων κίνησης.

"Εχουμε γίνει μπαλάκι των κυβερνώντων", δηλώνει ο Θανάσης Μητρούδας,εργαζόμενος στη ΒΑΛΚΑΝ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ. "Αν και ο υπουργός Εργασίας δηλώνει στη Βουλή ότι η εταιρία είναι βιώσιμη, δεν κάνουν τίποτα για τη σωτηρία της. Ρωτάμε τι κρύβεται πίσω από όλη αυτή την τακτική με αποτέλεσμα να μην δίνουν οι τράπεζες τα αναγκαία για την ανάπτυξη της βιομηχανίας κεφάλαια κίνησης. Ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις που δεν ασκούν έλεγχο στη διαχείριση των εταιριών και φθάνουν να οδηγήσουν παραγωγικές μονάδες στο κλείσιμο και το μαρασμό. Θέλουν πραγματικά να μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη που μαστίζεται από την αποβιομηχάνιση σε πόλη υπηρεσιών, σύμφωνα με τις επιταγές των Βρυξελλών;".

Απ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ