Κυριακή 15 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
"Φαρμάκι" οι εργασιακές σχέσεις

Οδυνηρές οι συνέπειες της κυριαρχίας των πολυεθνικών στον κλάδο. Τείνουν να εκλείψουν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου. Σε συνέδριο η Ομοσπονδία των εργαζομένων στον κλάδο

Στο "φόντο" της παραγωγικής συρρίκνωσης του κλάδου του φαρμάκου, της ανεργίας, αλλά και των "ευέλικτων" εργασιακών σχέσεων που διευρύνονται συνεχώς, πραγματοποιείται στις 21 - 22 Φλεβάρη το 7ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος 54 αντιπρόσωποι από 31 σωματεία που εκπροσωπούν πάνω από 2.000 ψηφίσαντα μέλη.

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα του φαρμάκου, πολιτική στήριξης των συμφερόντων και επιδιώξεων των πολυεθνικών, είχε αποτέλεσμα να συρρικνωθεί δραστικά η εγχώρια παραγωγή σε όφελος των εισαγωγών, να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Οι επιχειρήσεις πλέον, είτε λειτουργούν σαν παραρτήματα των πολυεθνικών, είτε κάνουν δουλιές "φασόν" τμήματος των προϊόντων των πολυεθνικών. Η κυριαρχία των πολυεθνικών έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία με τη μεγάλη εκροή συναλλάγματος, στα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και στους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Οι νέες εργασιακές σχέσεις που προωθούνται, αφού οι προσλήψεις εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου τείνουν να εκλείψουν, οι συνεχείς προσπάθειες των εργοδοτών να αφαιρέσουν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, είναι ένα απ' τα κύρια ζητήματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο. Οπως επίσης και τα ασφαλιστικά, αφού η σχεδιαζόμενη διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος χτυπά και τους εργαζόμενους στον κλάδο φαρμάκου - καλλυντικών. Το επικουρικό τους Ταμείο, το ΤΕΑΥΦΕ, αν και εύρωστο, μεθοδευμένα επιδιώκεται να μετατραπεί σε προβληματικό, καθώς η κυβέρνηση κατάργησε τον πόρο υπέρ του Ταμείου (οι επιχειρήσεις του κλάδου κατέβαλλαν το 3% επί των κερδών τους), ενώ "βάζει χέρι" και στα αποθεματικά του που ανέρχονται στα 90 δισ. δραχμές.

Ο Π. Μπότσης, πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης και στέλεχος της παράταξης "Προοδευτική Κίνηση Φαρμάκου", θα σημειώσει πως "η Ομοσπονδία έχει κάνει μια αρκετά σημαντική δουλιά το τελευταίο διάστημα, στην κατεύθυνση του να υπάρξει μια διαφορετική πολιτική στο φάρμακο, να έχει το κράτος την κύρια ευθύνη στην παραγωγή και στη διακίνηση των φαρμάκων, να υπάρχει φθηνό και καλής ποιότητας φάρμακο για το λαό. Προσπάθησε να δράσει από κοινού με άλλους φορείς που εμπλέκονται στον τομέα φάρμακο, με φαρμακοποιούς και συνταξιούχους που είχαμε και καλή συνεργασία. Προσπαθήσαμε να πορευτεί μαζί μας και η ΓΣΕΕ, ωστόσο αν και στο ψήφισμα του προηγούμενου συνεδρίου έβαζε παρόμοιες θέσεις με μας, στην πράξη και με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης συντάχθηκε με την κυβερνητική πολιτική. Επίσης κάναμε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων με παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων. Με την καθημερινή μας παρέμβαση καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε μια πορεία και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για μαζικοποίηση των σωματείων. Στόχος είναι μέσα απ' τις αποφάσεις του συνεδρίου να αναδειχτούν οι αιτίες και οι υπεύθυνοι, να δρομολογηθεί η αγωνιστική διεκδίκηση των προβλημάτων, να βγουν ενισχυμένες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που αντιστάθηκαν και είναι αποφασισμένες να αντισταθούν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ