Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης είχε χτες χωριστές διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που τον υποστήριξαν στις προεδρικές εκλογές, για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης η οποία όμως δεν θα είναι οικουμενική, αφού τόσο το ΑΚΕΛ, όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα επανέλαβαν κατηγορηματικά ότι δεν θα μετάσχουν σε κυβέρνηση υπό τον Γλαύκο Κληρίδη.

Ετσι η νέα κυβέρνηση θα βαπτιστεί σαν κυβέρνηση ευρείας αποδοχής ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Το θέμα του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης συζητήθηκε σε χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ κατά την οποία έγινε και εκτίμηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών. Το ΠΓ, αναφέρει μακρά ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, επαναβεβαιώνει τη θέση του κόμματος για την προτεινόμενη οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Γλαύκο Κληρίδη η οποία παρουσιάζεται μάλιστα ως μια αναγκαιότητα χάριν της ενότητας. Το ΑΚΕΛ έχει να επιδείξει συνεχείς και συνεπείς αγώνες υπέρ της ενότητας. Ενότητα όμως δεν σημαίνει ούτε ισοπέδωση θέσεων, προσεγγίσεων και προγραμμάτων, ούτε λήθη, ούτε διαγραφή των πολιτικών, κοινωνικών και άλλων διαφορών.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, τονίζεται ότι σήμερα στα πρόθυρα του 21ου αιώνα, το ΑΚΕΛ πιστεύει πως δεν υπάρχει χώρος για εθνάρχες, πολύ περισσότερο που ο Γλ. Κληρίδης αμφισβητήθηκε από το ήμισυ του κυπριακού λαού. Το ΑΚΕΛ παρέχει τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου για τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στη βάση αρχών σ' ό,τι αφορά στις αποφάσεις και τους χειρισμούς του Κυπριακού. Δεν μπορεί όμως να συμμετάσχει στο σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον Γλ. Κληρίδη εφ' όσον μεταξύ του κόμματός μας και της παράταξης που εκπροσωπεί ο Γλ. Κληρίδης υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές σ' ό,τι αφορά τους χειρισμούς στο Κυπριακό, στις εκτιμήσεις και προσεγγίσεις της πολιτικής ιστορίας του τόπου (ΕΟΚΑ Β? πραξικόπημα) την εσωτερική διακυβέρνηση και την κοινωνικο-οικονομική πολιτική.

Το ΑΚΕΛ, συνεχίζει η ανακοίνωση, εκπροσωπεί το ένα τρίτο και πλέον του κυπριακού λαού. Φέρνει μαζί του μια ένδοξη και τιμημένη ιστορία εφτά και πλέον δεκαετιών. Το ΑΚΕΛ, πιστό στην ιστορία, στις αρχές και τα ιδανικά του, θα συνεχίσει να κρατά ψηλά τα λάβαρα των αγώνων για τη δικαίωση της Κύπρου, για την εμπέδωση της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας, για την υπεράσπιση των δικαίων και δικαιωμάτων των εργαζομένων και γενικά του λαού μας.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου μιλώντας χτες σε δημοσιογραφική διάσκεψη αποκάλυψε τις προσφορές που έκανε στην ΕΔΕΚ και τους Νέους Δημοκράτες στο δεύτερο γύρο των εκλογών προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους. Στο ΣΚ ΕΔΕΚ, είπε, είχε προτείνει συνολικά 3 υπουργεία, περιλαμβανομένου του υπουργείου Εξωτερικών στον ίδιο τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Β. Λυσσαρίδη.

Για τους Ηνωμένους Δημοκράτες, ο Β. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι πρότεινε ένα υπουργείο και θέση προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής το οποίο προτίθετο να συστήσει αν εκλεγόταν στην Προεδρία της Δημορατίας στον πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Βασιλείου. Τόνισε επίσης ότι κόμματα που άσκησαν στο παρελθόν έντονη κριτική στη διακυβέρνηση Γλ. Κληρίδη βρέθηκαν τώρα να εναγκαλίζονται μαζί του. Αν, είπε, ένα από τα δύο κόμματα, η ΕΔΕΚ ή οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, αποφάσιζαν υποστήριξη της υποψηφιότητάς του, τότε σίγουρα θα κέρδιζε τις εκλογές.

Ο Γ. Ιακώβου ευχαρίστησε όλους εκείνους που τον υποστήριξαν για να τονίσει ότι ήταν ο ηθικός νικητής των εκλογών.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης δέχτηκε επίσης χτες τον πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ Ευστάθιο Ευσταθίου ο οποίος σύμφωνα με επίμονες πληροφορίες θα αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο υπουργείο Εξωτερικών θα παραμείνει ο Γιαννάκης Κασουλίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ