Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
"Θα" την αντιμετωπίσουν μ' "έξυπνα κόλπα"!

Με τη χορήγηση ενός και μοναδικού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου και τη μηχανοργάνωση, υπόσχεται τώρα η κυβέρνηση - διά στόματος του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ - ν' αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή

Υποσχέσεις ότι η φοροδιαφυγή θα αντιμετωπιστεί με την υποχρεωτική χορήγηση ενός και μοναδικού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), έδωσε στη χτεσινή του συνέντευξη ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς.Ο οποίος επιχείρησε να δικαιολογήσει τη μέχρι σήμερα αδράνεια, αλλά και την πολιτική συγκάλυψης της μεγάλης φοροδιαφυγής, από την έλλειψη... μηχανοργάνωσης.

Για μια ακόμη φορά έκανε λόγο για δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού (περισσότερο φιλοεπιχειρηματικού δηλαδή) δημοσιονομικού συστήματος, ενώ σοβαρότατα ερωτηματικά προκύπτουν από την τοποθέτησή του ότι "το 1998 θα είναι έτος μεγάλων οργανωτικών αλλαγών για να είμαστε σε θέση να παράγουμε νομοσχέδια με πιο "έξυπνες λύσεις"... ".

Αφού το έργο της Μηχανοργάνωσης του υπουργείου Οικονομικών (ΤΑΧΙΣ) πέρασε από σαράντα κύματα και με σημαντικές υπερβάσεις από τους αρχικούς όρους της σύμβασης, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χτες ότι τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή (από τη ΔΟΥ Μοσχάτου) το πρόγραμμα του Μητρώου. Οπερ και σημαίνει ότι το ΑΦΜ αλλάζει για όλους τους φορολογούμενους, ενώ επεκτείνεται σε πολλές πράξεις συναλλαγών. Οι παντρεμένες γυναίκες, όσοι αποκτούν περιουσιακά στοιχεία κλπ. αποκτούν υποχρεωτικά ΑΦΜ.

Οι αλλαγές που επέρχονται στο ΑΦΜ είναι οι ακόλουθες:

  • Ο νέος ΑΦΜ των Φυσικών και Νομικών Προσώπων, που θα ονομάζεται εθνικός ΑΦΜ θα περιλαμβάνει εννέα (9) αριθμητικά ψηφία.

Σε όλους τους παλιούς οκταψήφιους ΑΦΜ θα προστεθεί μπροστά το ψηφίο μηδέν. Για τους νέους ΑΦΜ που θα εκδοθούν, για τα μεν Φυσικά Πρόσωπα το πρώτο αριθμητικό ψηφίο θα αρχίζει από 1,2,3,4 και 5. Για τα δε Νομικά Πρόσωπα και τις Ενώσεις Προσώπων θα χορηγείται ΑΦΜ που το πρώτο αριθμητικό ψηφίο θα αρχίζει από 6,7,8 και 9.

Για τις επιχειρήσεις που διενεργούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές ή συναλλαγές με τρίτες χώρες, ο ΑΦΜ, εκτός από τα εννέα (9) ψηφία, θα περιλαμβάνει πριν από αυτά μέχρι τρεις χαρακτήρες. Αυτός θα ονομάζεται διεθνής ΑΦΜ.

Χορηγείται υποχρεωτικά αριθμός ΑΦΜ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Στις έγγαμες γυναίκες που υποβάλουν με τους συζύγους τους κοινή φορολογική δήλωση.
  • Σε όσους υποβάλλουν δήλωση φορολογίας κεφαλαίου λόγω απόκτησης κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων από οποιαδήποτε αιτία.
  • Σε όσους ζητούν αποδεικτικό ενημερότητας ή πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που αφορούν δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων.
  • Σε όσους θεωρούν στοιχεία του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Το ΑΦΜ αναγράφεται υποχρεωτικά και στις ακόλουθες περιπτώσεις.

  • Σε χρηματικά εντάλματα πληρωμής υπέρ των επιχορηγούμενων φορέων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
  • Στις άδειες ικανότητας οδήγησης και στις άδειες κυκλοφορίας παντός τύπου οχήματος.
  • Στις καταστάσεις που υποβάλλονται στο ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) και στους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, για τους υπόχρεους απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και στα βιβλιάρια ασφάλισης.
  • Στις τελωνειακές διασαφήσεις για την εισαγωγή ή εξαγωγή αγαθών, από ιδιώτες ή επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα.
  • Στους οφειλέτες του Δημοσίου ή των Νομικών Προσώπων και Τρίτων, στις περιπτώσεις βεβαίωσης των οφειλών τους από τις ΔΟΥ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ