Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περί "ελεύθερης αγοράς"

"Ελεύθερη αγορά" με δύο μέτρα και δύο σταθμά αξιώνουν, για άλλη μια φορά, οι εμποροβιομήχανοι, με αφορμή τον τρόπο διαπραγμάτευσης με τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών ΑΕ.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Γ. Παπαθανασίου ζητά την παρέμβαση της Επιτροπής, προκειμένου να εξετάσει "κατά πόσον δύο όροι που θέτουν τα ΚΑΕ προς τους προμηθευτές είναι συμβατοί ή όχι με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περί ανταγωνισμού".

Συγκεκριμένα, τα ΚΑΕ έθεσαν ως όρο για τις συναλλαγές τους με τους προμηθευτές, πρώτον οι αυξήσεις στα προϊόντα να μην ξεπερνούν το μισό του ποσοστού του πληθωρισμού. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στις διαφημιστικές δαπάνες, τα ΚΑΕ ενημέρωσαν του προμηθευτές ότι "θα συσχετίσουν τη συμμετοχή όλων των προμηθευτών της εταιρίας στις διαφημιστικές της δραστηριότητες, με τον αριθμό των εγχώριων ειδών που αγοράζουν από κάθε προμηθευτή και τον αριθμό των καταστημάτων τους μέσα από τα οποία αυτά προβάλλονται".

Οι όροι, λοιπόν, αυτοί προκάλεσαν την αντίδραση των εμποροβιομηχάνων, γιατί είπαμε: Η "ελευθερία" της αγοράς και ο "ανταγωνισμός" είναι καλά, όταν τα πάντα γίνονται σύμφωνα με τη θέληση και τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Οταν κάποιος από τους συναλλασσόμενους μαζί τους, στα πλαίσια της ελευθερίας που τους δίνει η οικονομική τους δύναμη - στην προκειμένη περίπτωση τα ΚΑΕ - θέτουν τους δικούς τους όρους ανταγωνισμού, τότε το λόγο έχουν οι παρεμβατικοί μηχανισμοί του κράτους. Οχι τίποτα άλλο, αλλά για να καταλαβαίνουν και οι αδαείς πόσο "ελεύθερη" και πόσο "ανταγωνιστική" είναι η "οικονομία της αγοράς"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ