Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Μαζική διαδήλωση ενάντια στην ανεργία και τη φτώχεια

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Χιλιάδες κάτοικοι της κροατικής πρωτεύουσας βγήκαν χτες στους δρόμους της κεντρικής πλατείας, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Προέδρου Φράνιο Τούτζμαν και αντιδρώντας στην κρίση και την ανεργία που πλήττει τη χώρα.

"Απατεώνες διοικούν την Κροατία", φώναζαν χιλιάδες συγκεντρωθέντες, ενώ, σε απόσταση αναπνοής, τους παρακολουθούσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν σταλεί, όχι για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο επεισοδίων, αλλά για να εμποδίσουν την εισροή νέων διαδηλωτών στο χώρο της κινητοποίησης. Η σχετική εντολή είχε δοθεί από τις δημοτικές αρχές της πόλης...

"Δεν πιστεύω ότι οι αστυνομικοί θα σηκώσουν χέρι στον Κροάτη εργάτη που χτίζει τη χώρα και αισθάνεται τώρα απογυμνωμένος και ταπεινωμένος", είπε ο Μπόρις Κουνστ, ηγέτης της "Συνδικαλιστικής Ενωσης Κροατών Εργαζομένων", που εκπροσωπεί 250.000 μέλη. Ο Κουνστ συνέχισε επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για την κρίση που πλήττει τη χώρα, λέγοντας πως "οι εργαζόμενοι δεν μπορούν άλλο να σκύβουν το κεφάλι σαν στρουθοκάμηλοι". Λίγο πιο πέρα, η Γκορντάνα, μία 60χρονη συνταξιούχος, δήλωνε σε δημοσιογράφο του Ασοσιέιτεντ Πρες πως σήμερα, μετά από 30 χρόνια δουλιάς, έφθασε στο σημείο να αγοράζει τρόφιμα μετά βίας και μετά δυσκολίας...

Τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης Τούτζμαν υποστηρίζουν ότι η ανεργία κυμαίνεται σε ένα ποσοστό ύψους 18,4% ενώ ανεξάρτητοι στατιστικολόγοι εκτιμούν ότι η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 23%, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 112.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθούς χαμηλότερους από το κανονικό ή λαμβάνουν τους μισθούς τους σε μη τακτικά χρονικά διαστήματα.

Ο Πρόεδρος Φράνιο Τούτζμαν είχε πρόσφατα αναγνωρίσει την αλματώδη άνοδο της ανεργίας, υποσχόμενος πως θα δημιουργήσει 50.000 νέες θέσεις εργασίας. Αντ' αυτού, απολύθηκαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

Διαδήλωση συμπαράστασης πραγματοποιήθηκε και στο Σπλιτ με τη συμμετοχή 500 ατόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ