Κυριακή 22 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πολιτική πρόταση για τη συγκρότηση του Μετώπου

Η εισηγητική ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ και διευθυντή του "Ριζοσπάστη", στην ημερίδα του Κόμματος

Ευχαριστούμε για την ανταπόκριση στην πρόσκληση της ΚΕ να πάρετε μέρος σε δημόσια συζήτηση γύρω από τους προβληματισμούς, τις σκέψεις και την ίδια την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Η πρότασή μας επιδιώκει να δώσει απάντηση στα καθημερινά ερωτήματα του λαού μας: πώς θα αναχαιτιστεί η νεοφιλελεύθερη επίθεση, πώς θα αντιμετωπιστεί η ανεργία και η φτώχεια, η προκλητική ανάπτυξη του πλούτου, πώς θα αντιμετωπιστεί η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Το Αιγαίο, το Κυπριακό, τα Βαλκάνια, η επέμβαση στο Ιράκ, οι δραματικές εξελίξεις στην περιοχή προκαλούν προβληματισμό, επιβάλλουν άμεσες δράσεις. Τέτοια ή άλλα ερωτήματα απασχολούν σήμερα τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, ειδικότερα τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι, διανοούμενοι που προς το παρόν δεν έχουν πρόβλημα επιβίωσης, όμως νιώθουν τεράστια ανασφάλεια. Θέλουν να παρέμβουν και να αντιδράσουν πριν βρεθούν αντιμέτωποι και οι ίδιοι με πρόβλημα επιβίωσης, πριν βρεθούν αντιμέτωποι με τις τραγικές συνέπειες της διανομής αγορών που γίνονται στην περιοχή μας με στρατιωτικά και άλλα μέσα βίας.

Τα κρίσιμα προβλήματα της ανεργίας και της παιδείας συγκινούν πλατιά τους νέους και τις νέες της χώρας μας. Δικαιολογημένα τους απασχολεί η κατάσταση στην περιοχή, από τα Βαλκάνια μέχρι τον Κόλπο, οι μεθοδεύσεις που γίνονται για τη διανομή του Αιγαίου. Η νέα γενιά σίγουρα δε θέλει να δώσει το αίμα της για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία σε ένα μεγάλο μέρος του λαού μας, στη νεολαία μας, στις γραμμές της διανόησης, στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, για την ηθική ατμόσφαιρα που καλλιεργείται σήμερα στις συνθήκες της οικονομίας της αγοράς και του εγωιστικού ατομισμού. Προκαλεί αντιδράσεις η συστηματική προσπάθεια διάβρωσης οραμάτων και αξιών, ώστε ο λαός να πέσει πιο εύκολα σε μια κατάσταση μοιρολατρίας, απάθειας, να γίνει πιο εύκολη λεία των μηχανισμών εξαγοράς, χειραγώγησης και αποβλάκωσης.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες, όπως και εσείς, αυτής της κραυγής ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Νιώθουμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι προβληματίζονται για το πώς θα βγούμε από το φαύλο κύκλο. Και εσείς, που είσαστε εδώ να συζητήσετε μαζί μας, έχετε την ίδια αγωνία. Το πρόβλημα αφορά κομμουνιστές και μη, όλους εκείνους που βλέπουν βαθύτερα τη σημερινή κατάσταση και νιώθουν ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για να διεκδικήσουμε βαθύτερες αλλαγές.

Το ΚΚΕ προσπάθησε με την ευκαιρία και του 15ου Συνεδρίου του να επεξεργαστεί την προγραμματική πρόταση προς τον ελληνικό λαό, τα λαϊκά στρώματα, προς όλους εκείνους που σήμερα δρουν, ή σκέπτονται να δράσουν. Την πρόταση συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, μιας μεγάλης δηλαδή συμμαχίας ανάμεσα σε κομμουνιστές και μη, που εδραιώνεται ανάμεσα στην εργατική τάξη, στη μικρή και μεσαία αγροτιά, στους ΕΒΕ, στην αγωνιζόμενη νεολαία και διανόηση, στα κοινωνικά κινήματα για τα δικαιώματα των γυναικών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, της τρίτης ηλικίας, για το περιβάλλον και οπωσδήποτε για την ειρήνη στην περιοχή και γενικότερα. Οταν αναφερόμαστε στο Μέτωπο εννοούμε με λίγα λόγια μια συμμαχία στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο ανάμεσα σε κοινωνικές δυνάμεις, ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να εναντιωθούν στα μονοπώλια που κυριαρχούν και καθορίζουν τις εξελίξεις, που θέλουν να εναντιωθούν στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Μια συμμαχία που εμπνέει, οργανώνει τη λαϊκή πάλη, συμβάλλει να δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις για μια ριζική αλλαγή στη ζωή του λαού και του τόπου. Μια συμμαχία που θα καλλιεργεί το έδαφος και θα κινητοποιεί δυνάμεις ώστε να διεκδικηθεί μια διαφορετική πολιτική εξουσία στον τόπο μας που εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να βάζουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις.

Εμείς δεν αρνούμαστε ότι ο τελικός σκοπός μας είναι ο σοσιαλισμός. Γνωρίζετε και εσείς ότι προβάλλουμε αυτήν την αναγκαιότητα, μελετούμε την πείρα του σοσιαλισμού του 20ού αιώνα, προσπαθούμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να μελετήσουμε τα συμπεράσματα, να συνδέσουμε την πείρα του χθες με τις ανάγκες του αύριο. Το Μέτωπο που εμείς προτείνουμε να συγκροτηθεί, δε βασίζεται στη συμφωνία για το σοσιαλισμό. Δεν προϋποθέτει συμφωνία για το ζήτημα αυτό. Ξεκινάει από την άμεση και αδήριτη ανάγκη να δράσουμε από κοινού και άμεσα οι κομμουνιστές, που έχουμε στόχο το σοσιαλισμό και οι μη κομμουνιστές, που θέλουν να ανακόψουν τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και τη βαρβαρότητά της.

Χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων

Θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας, να ακούσουμε σκέψεις, παρατηρήσεις. Δεν απαιτούμε να συμφωνήσετε σε όλα μαζί μας, θέλουμε εκεί που συμφωνούμε, εκεί που δεν έχουμε μεγάλες διαφωνίες, να βρούμε τρόπους και μορφές κοινής δράσης και συνεργασίας, ώστε να δυναμώσουν οι λαϊκές αντιστάσεις και οι αγώνες, να γίνει πιο ορατή η λύση που χρειάζεται ο λαός και ο τόπος. Θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια παράλληλα με την καθημερινή παρέμβαση και δράση μας σε όλα τα επίκαιρα προβλήματα. Δε θα περιοριστούμε σε συζητήσεις και διάλογο μέσα από δικές μας πρωτοβουλίες, είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε συζητήσεις και προβληματισμούς από πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται έξω από εμάς, στα πλαίσια των κοινωνικών λαϊκών οργανώσεων ή άλλων μορφών πρωτοβουλιών ανθρώπων που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με εμάς.

Δε φιλοδοξούμε να δώσουμε ένα σχέδιο συγκρότησης και λειτουργίας του Μετώπου, της κοινωνικοπολιτικής αυτής συμμαχίας. Αν το κάναμε αυτό, θα πέφταμε σε λάθη, θα κλείναμε τη ζωή σε ένα από τα πάνω εγκεφαλικό σχέδιο.

Αυτό που κατά τη γνώμη μας έχει κάποια προτεραιότητα, είναι να ανταλλάξουμε απόψεις για την αναγκαιότητα συσπείρωσης όλων εκείνων των δυνάμεων που υπάρχουν και θέλουν να αντισταθούν με επιτυχία στη στρατηγική που ακολουθείται σήμερα και προκαλεί τεράστια δεινά στο λαό και τον τόπο. Να συζητήσουμε δηλαδή την ίδια την πρόταση, για την κοινωνικοπολιτική συμμαχία που εμείς ονομάζουμε Μέτωπο.Ταυτόχρονα να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας σε ποια βάση πρέπει να συγκροτείται αυτή η συμμαχία, δεδομένου ότι κάθε συσπείρωση, κάθε Μέτωπο, κάθε συμμαχία πρέπει να αναπτύσσεται πάνω σε συγκεκριμένους στόχους πάλης που απαντούν στη σύγχρονη στρατηγική που ακολουθείται. Να προβληματιστούμε για τις μορφές συσπείρωσης και την προοπτική τους. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα προβλήματα και ερωτήματα που αφορούν διαδικασίες, μορφές παρέμβασης και δράσης στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, θέματα που έχουν σχέση με το ίδιο το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, της διακυβέρνησης του τόπου, του πολιτικού συστήματος. Ας χαρακτηρίσουμε τη σημερινή μας συζήτηση ως πρώτη συζήτηση. Δε θα τα λύσει όλα, ούτε θα φωτίσει τα πάντα. Θα γίνει όμως μια αρχή, που θα συνεχιστεί πολύμορφα και πολύπλευρα στην πορεία παράλληλα με τη δράση, παρακολουθώντας ενεργητικά και μαχητικά και παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τις Θέσεις της ΚΕ (2013-03-22 00:00:00.0)
Εμπρός να ανταποκριθούμε στο προσκλητήριο της Αντεπίθεσης (2009-02-22 00:00:00.0)
Δράση για το άνοιγμα του δρόμου για τη λαϊκή εξουσία (2008-03-04 00:00:00.0)
Στη μάχη για τη διεύρυνση της συμμαχίας (2002-11-06 00:00:00.0)
Επιτελείο αγώνων το Λαϊκό Μέτωπο (2002-03-12 00:00:00.0)
Να ανοιχτούμε στον κόσμο (1998-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ