Κυριακή 22 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συντονισμένη αντεπίθεση

Δεκάδες σωματεία της Αθήνας συντονίζουν τη δράση τους, απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Πολύπλευρη ενιαία δράση, με κορύφωση παναθηναϊκή συγκέντρωση στις 5 Μάρτη. Συνδικαλιστικά στελέχη από το χώρο της βιομηχανίας και του εμπορίου μιλάνε στο "Ρ" και αναδεικνύουν την κοινή βάση των προβλημάτων

Στο δρόμο της κοινής πάλης για την απόκρουση της συντονισμένης επίθεσης που δέχεται το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων από κυβέρνηση - κεφάλαιο - Ευρωπαϊκή Ενωση, αποφάσισαν να πορευτούν δεκάδες σωματεία της Αθήνας. Ετσι, σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις κλαδικές συμβάσεις, που ο θεσμός βάλλεται ποικιλοτρόπως και που οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων "απουσιάζουν", τα σωματεία θέτουν στο επίκεντρο της συντονισμένης δράσης τους, την υπεράσπισή του και τη διεκδίκηση ικανοποιητικών συμβάσεων. Στα πλαίσια αυτά, αναπτύσσουν ενιαίο αγωνιστικό πρόγραμμα, που κορυφώνεται με πανεργατική - παναθηναϊκή συγκέντρωση την Πέμπτη 5 Μάρτη στην πλατεία Κάνιγγος.

Για την ιδιαίτερα οξυμένη μορφή, με την οποία εμφανίζεται στους κλάδους τους η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, συζητήσαμε με τους συνδικαλιστές Η. Μπανάκο, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, τον Δ. Χαρό, γραμματέα της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων και τον Φ. Κοντογιαννάτο, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.

Το ωρομίσθιο, οι συμβασιούχοι και όλες οι μορφές μερικής απασχόλησης "ευδοκιμούν" στο χώρο του εμπορίου, θα επισημάνει ο Η. Μπανάκος και θα συμπληρώσει: "Στα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα οι ωρομίσθιοι φτάνουν στο 60 - 70% του προσωπικού. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις δεν εφαρμόζονται, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται, ενώ οι εργοδότες στο εμπόριο και κύρια στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, δεν εφαρμόζουν ούτε καν το ωράριο που πέρσι είχαν συμφωνήσει κυβέρνηση, ηγεσία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων. Για παράδειγμα, τα καταστήματα "Metropolis", "Virgin" μένουν ανοιχτά μέχρι τις 11 μμ, ενώ δεν εφαρμόζουν συλλογικές συμβάσεις. Στο κατάστημα "ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ" οι εργαζόμενοι ήταν δυο μήνες απλήρωτοι...".

Την ασυδοσία των εργοδοτών επικαλείται η ηγεσία της Ομοσπονδίας, όχι για να αναπτύξει αγωνιστικές πρωτοβουλίες, αλλά για να δικαιολογήσει την ευθυγράμμισή της με αυτούς. Οπως θα πει ο Η. Μπανάκος, "στο σχέδιο συλλογικής σύμβασης που έστειλε ενημερωτικά στο Σύλλογο, αφού διαπιστώνει την αύξηση των μερικώς απασχολούμενων στον κλάδο και του φαινομένου του "δανεισμού" εργαζομένων σε άλλες επιχειρήσεις, έρχεται να νομιμοποιήσει την ασυδοσία των εργοδοτών, βάζοντας σαν "αίτημα" την "αναμόρφωση" του πλαισίου λειτουργίας της μερικής απασχόλησης και του "δανεισμού"! Ταυτόχρονα και για όλες τις συμβάσεις που υπογράφει, δε διεκδικεί συγκεκριμένο ποσοστό αυξήσεων, ενώ επιχείρησε αμέσως μετά την καταγγελία να στείλει όλες τις συμβάσεις στον ΟΜΕΔ, κάτι που με παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων δεν έγινε προς το παρόν".

Ο Η. Μπανάκος θα επισημάνει πως "η ηγεσία της Ομοσπονδίας έχει αποδείξει και στο παρελθόν πως εξυπηρετεί τις επιδιώξεις κυβέρνησης και επιχειρηματιών. Γι' αυτό και ο Σύλλογος πήρε πρωτοβουλία και κάλεσε σε σύσκεψη σωματεία του κλάδου στην Αθήνα για να συντονιστούμε και να πιέσουμε την Ομοσπονδία. Προχωρούμε σε συσκέψεις, εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς και προετοιμάζουμε και πανελλαδική σύσκεψη. Παράλληλα, συμμετέχουμε στη Συντονιστική των σωματείων της Αθήνας, γιατί πιστεύουμε ότι για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, απαιτείται κοινή δράση".

Αντιμέτωποι με την προκλητική αξίωση των εργοδοτών να αποδεχτούν αφαίρεση δικαιωμάτων τους, είναι οι λιθογράφοι. Οπως θα πει ο Δ. Χαρός,"είναι πρωτοφανής η στάση του Συνδέσμου Λιθογραφικών Επιχειρήσεων που στις διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση, προφορικά και έγγραφα, μας ζητά να συνηγορήσει το σωματείο στο να καταργηθούν κατακτήσεις του κλάδου. Ζητά να αποδεχτούμε κυλιόμενο πενθήμερο, ουσιαστικά δηληδή κατάργηση της Κυριακής αργίας και άνοιγμα του δρόμου για πλήρη κατάργηση του 8ωρου. Να μειωθεί η προσαύξηση της νυχτερινής εργασίας από 50% σε 25% και μια σειρά άλλα που οδηγούν σε μείωση των μισθών. Οι εργοδότες είναι αποθρασυμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης και επιχειρούν να εφαρμόσουν στην πράξη όσα συζητήθηκαν στον "κοινωνικό διάλογο". Επιδιώκουν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Οπου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, καταπατούν δικαιώματα, καταστρατηγούν συμβάσεις. Κάτω απ' την καθημερινή παρέμβαση του σωματείου, τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν οξυνθεί, κάτι που επιβεβαιώνει την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων γύρω απ' το σωματείο".

Ο Δ. Χαρός θα επισημάνει πως "η εκτίμησή μας είναι ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις δυσκολεύει και απ' την υποτελή στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αφού προχωρά σε διαπραγματεύσεις με το ΣΕΒ χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων και με τους εργαζόμενους στην άκρη. Απ' τα παραπάνω πηγάζει η ανάγκη του συντονισμού δράσης απ' τα κάτω και αυτό εκφράζει και η πρωτοβουλία και η απόφαση δεκάδων σωματείων για κοινό πρόγραμμα αγώνα. Ταυτόχρονα σαν σωματείο οργανώνουμε περιοδείες, συσκέψεις σε χώρους δουλιάς, με προοπτική και αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την απόκρουση των εργοδοτικών σχεδίων". Ο παραγωγικός μαρασμός του κλάδου μετάλλου, με το κλείσιμο ή τη συρρίκνωση μεγάλων εργοστασίων και η όξυνση της ανεργίας, γίνεται το "θερμοκήπιο", για να εμφανιστούν εδώ ολοένα και περισσότερο οι "νέες" εργασιακές σχέσεις. Οπως θα πει ο Φ. Κοντογιαννάτος, "το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους νέους που μπαίνουν στον κλάδο, που αρκετοί δουλεύουν ανασφάλιστοι, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ., ενώ και πιο παλιοί συνάδελφοι υποχρεώνονται να δουλέψουν με μικρότερο μεροκάματο και δικαιώματα. Το φαινόμενο της "μαύρης" εργασίας αλλοδαπών οξύνεται και τα μεροκάματα είναι χαμηλά".

Ο Φ. Κοντογιαννάτος επισημαίνει "τις ευθύνες της ηγεσίας της ΠΟΕΜ, που στηρίζει τις επιλογές κυβέρνησης και εργοδοτών. Δεν προχωρά σε οργάνωση της πάλης του κλάδου. Αρνείται να διεκδικήσει ενιαία σύμβαση, όπως ζητούν σωματεία και εργαζόμενοι, και υπογράφει τέσσερις συμβάσεις που περιλαμβάνουν τις ίδιες ειδικότητες με διαφορετικούς όρους και αμοιβές. Επίσης οι αυξήσεις που "διεκδικεί" και φέτος δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, ενώ η τακτική της είναι τα τελευταία χρόνια να "τρενάρει" και είτε η σύμβαση να υπογράφεται το καλοκαίρι είτε να οδηγείται στον ΟΜΕΔ".

Υπογραμμίζει ότι "τα στελέχη του Συνδικάτου Αθήνας πραγματοποιούν καθημερινά εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, με αφορμή και τις επικείμενες αρχαιρεσίες, συζητούν με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που τους απασχολούν και παρεμβαίνουν θετικά σε αρκετές περιπτώσεις. Αποτέλεσμα είναι να έχουν γίνει μέχρι τώρα δεκάδες εγγραφές νέων μελών".

Τέλος, τονίζει πως "πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους τους εργαζόμενους ότι στην οργανωμένη επίθεση που δέχονται, πρέπει οργανωμένη να είναι και η απάντησή μας. Η απάντηση αυτή μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τη συντονισμένη δράση των εργαζομένων στον κλάδο και γενικότερα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ