Κυριακή 1 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόσωπο
Μπιλ Ρίτσαρντσον

Το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης στον Περσικό Κόλπο φαίνεται να απομακρύνθηκε μετά από την επιτυχημένη διπλωματική παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Εντούτοις, η αναμέτρηση στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συνεδριάζει με στόχο να καταλήξει σε μια οριστική απόφαση για τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο πρεσβευτής της Ουάσιγκτον στα Ηνωμένα Εθνη, Μπιλ Ρίτσαρντσον, χαρακτήρισε τη συμφωνία του Ανάν με την ιρακινή ηγεσία "πολύ καλή" και την υπεράσπισε απέναντι στις σφοδρές επικρίσεις της ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης. Παρ' όλα αυτά, ο Μπ. Ρίτσαρντσον, εκφράζοντας τις απόψεις του Λευκού Οίκου, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν σοβαρότατες επιφυλάξεις για την αξιοπιστία του Ιρακινού Προέδρου. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν σε κατάσταση επιφυλακής στην περιοχή του Κόλπου, ώστε να είναι σε θέση να επέμβουν άμεσα κατά του Ιράκ, στην περίπτωση που κριθεί ότι η Βαγδάτη παραβιάζει τη συμφωνία και φυσικά τα αμερικανικά "εθνικά συμφέροντα".

Εχοντας στο πλευρό του τον Βρετανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ σερ Τζον Γουέστον, ο Ρίτσαρντσον επιδιώκει να πετύχει την υιοθέτηση τέτοιας φρασεολογίας στο τελικό κείμενο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα επιτρέπει στις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις να αναλάβουν αυτόματα δράση, σε περίπτωση που κρίνουν ότι η Βαγδάτη δεν εφαρμόζει τη συμφωνία. Στην προοπτική αυτή, αντιτίθενται έντονα η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο δε θα βοηθούσε καθόλου στην επικράτηση ηρεμίας στην περιοχή, προσπαθώντας, όμως, στην ουσία να διαφυλάξουν τη δική τους δυνατότητα μεσολάβησης στα τεκταινόμενα, επιδιώκοντας την όσο το δυνατόν γρηγορότερη άρση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ.

Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ