Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ - ΙΟΝΙΚΗ
Και η ΜΟΝΙΤΟΡ προτείνει συγχώνευση

Παραδόθηκε από τον ξένο οίκο η σχετική μελέτη που εξετάζει το μέλλον της συνεργασίας της Ιονικής και της Εμπορικής και προτείνει - όπως η "Morgan Stanley" το 1992 - την πλήρη συγχώνευσή τους

Οριστικοποιήθηκε από την αγγλική εταιρία ΜΟΝΙΤΟΡ η μελέτη που καταρτίστηκε με βάση σχετικές οδηγίες που πήρε από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας και εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια - πλην του σεναρίου πώλησης - για το μέλλον της Ιονικής Τράπεζας. Ηδη η ΜΟΝΙΤΟΡ παρέδωσε τη σχετική μελέτη - για την κατάρτιση της οποίας εισέπραξε από την Εμπορική Τράπεζα περίπου 280 εκατ. δραχμές - στις διοικήσεις των δύο άμεσα ενδιαφερόμενων τραπεζών (Εμπορική και Ιονική), καθώς και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που θα έχει και τον τελικό λόγο. Οι συντάκτες της έκθεσης παρέθεσαν σχόλια και εκτιμήσεις τους για τα υπέρ και τα κατά του καθενός από τα σενάρια που εξέτασαν, σχετικά με το μέλλον της συνεργασίας των δύο ελεγχόμενων από το δημόσιο τραπεζών.

Η οριστικοποίηση και παράδοση της μελέτης από τη ΜΟΝΙΤΟΡ σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει τις τελικές αποφάσεις για την τύχη της Ιονικής. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το "διά ταύτα" και της μελέτης της ΜΟΝΙΤΟΡ είναι ότι η καλύτερη δυνατή λύση είναι η πλήρης συγχώνευση των δύο τραπεζών.Ανάλογες ήταν και οι προτάσεις που έχουν διατυπώσει στο παρελθόν (από το 1991 μέχρι σήμερα) σε μελέτες και εκθέσεις τους ξένοι οίκοι ή και ομάδες Ελλήνων επιστημόνων, που είχαν κληθεί στο παρελθόν να μελετήσουν βιώσιμες λύσεις για το μέλλον της Ιονικής και της Εμπορικής Τράπεζας.

Ενδεικτικά θυμίζουμε:

  • Σχετική πολυσέλιδη έκθεση του χρηματοπιστωτικού οργανισμού "First Boston" - που είχε αποκαλύψει στις 26 Ιούνη 1992 η οικονομική εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" - επέλεγε, μεταξύ των 4 διαφορετικών εναλλακτικών προτάσεων για το μέλλον της Ιονικής Τράπεζας, τη λύση της "συγχώνευσης της Ιονικής με την Εμπορική. Κι αυτό, γιατί όπως τόνιζαν οι συντάκτες της σχετικής μελέτης της "First Boston" θα υπάρχει "όφελος" κυρίως οικονομικό όσο και λογιστικό.
  • Τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, σαν την πιο συμφέρουσα λύση, πρόκριναν επίσης και διάφορες εσωτερικές μελέτες που είχαν καταρτίσει στο παρελθόν τόσο η Εμπορική όσο και η Ιονική.

Ετσι και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, έχοντας υπόψη του τα συμπεράσματα των παραπάνω μελετών, είχε προαναγγείλει πέρσι το Φλεβάρη, μιλώντας σε ημερίδα του ΕΛΚΕΠΑ, τη συγχώνευση της Ιονικής με την Εμπορική.

Είναι όμως αξιοσημείωτο πως ενώ όλες οι μελέτες και εκθέσεις προκρίνουν σαν την πιο βιώσιμη και την καλύτερη δυνατή λύση, τη συγχώνευση της Ιονικής με την Εμπορική, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση δείχνει να 'χει αλλάξει θέση και να προκρίνει τη "λύση" της μερικής ή ολικής πώλησης της Ιονικής, διοχετεύοντας και τις ανάλογες πληροφορίες σε μερίδα του Τύπου, ώστε να προλειάνει το έδαφος. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στην πώληση της Ιονικής, θα το κάνει καθαρά για εισπρακτικούς - ταμειακούς λόγους, εν γνώσει της ότι έτσι ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για ένταση της κερδοσκοπίας σε βάρος της δραχμής και της εθνικής οικονομίας. Φτάνει μόνο να θυμίσουμε ότι και ο Γ. Παπαντωνίου ήταν ένας από εκείνους που στο παρελθόν είχε αναγνωρίσει δημόσια την καθοριστική στήριξη που πρόσφεραν στη δραχμή οι ελεγχόμενες από το κράτος τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Ιονική, Αγροτική κτλ.). Σε περίπτωση, λοιπόν, που η κυβέρνηση προτείνει αντί της συγχώνευσης, την πώληση της Ιονικής, θα ομολογεί εμμέσως πλην σαφώς την παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής και ότι στην ουσία με την πώληση της Ιονικής θα είναι σαν να "πουλάει το χαλί για να πληρώσει την υπηρέτρια"...

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ