Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΣΚΙΑΔΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
Απόφαση για αγώνα

- Από την περασμένη βδομάδα οι εργαζόμενοι του δήμου πραγματοποιούν κινητοποιήσεις. Ποια είναι τα αιτήματά σας;

- Οι εργαζόμενοι του Δήμου Πάτρας, μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση, αποφάσισαν να κλιμακώσουν την 48ωρη απεργία της ΠΟΕ - ΟΤΑ πραγματοποιώντας επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, παραλύοντας τη λειτουργία του δήμου. Αφορμή γι' αυτό είναι τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω της αντεργατικής δημοτικής πολιτικής και ειδικότερα μετά τις αποφάσεις του Πρωτοδικείου Πάτρας που δικαιώνει την προσφυγή μας για την αναδρομική καταβολή του πριμ παραγωγικότητας το οποίο αποτελεί τμήμα του κλεμμένου εισοδήματός μας από τις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας. Η συμμετοχή των εργαζομένων είναι καθολική, έτσι ώστε παρέλυσε η λειτουργία του δήμου, πράγμα που οδήγησε στην έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί είδαμε να εκφράζεται η συμμαχία των παρατάξεων Καράβολα και Ζαϊμη. Η μοναδική παράταξη που στήριξε τον αγώνα μας ήταν η Δημοτική Κίνηση "Πάτρα Μπροστά".

- Πώς αντιμετώπισε η δημοτική αρχή τις κινητοποιήσεις σας;

- Η δημοτική αρχή αντέδρασε σαν στυγνός εργοδότης προσφεύγοντας από την πρώτη μέρα της απεργίας στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική. Αρνήθηκε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων. Κατασυκοφαντεί τον αγώνα των εργαζομένων. Θυμάται τη δημόσια υγεία μόνο όταν αναπτύσσονται αγώνες αλλά συστηματικά ξεχνά την υγεία των εργαζομένων. Οταν επίσημα στοιχεία δείχνουν πως το 60% του προσωπικού καθαριότητας έχει έρθει σε επαφή με τον ιό της ηπατίτιδας, εκείνοι δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο προστασίας της υγείας και της ζωής.

Κινδυνολογούν λέγοντας πως αν δώσουν τα χρήματα στους εργαζόμενους, θα επιβαρυνθεί ο πολίτης με πρόσθετη φορολογία. Προσπαθούν έτσι να φέρουν σε αντιπαράθεση τους πολίτες με τους εργαζόμενους και ξεχνούν ότι ο δήμος της Πάτρας αναδείχτηκε σε ένα αρνητικό πρότυπο δήμου στη λογική της ΕΕ και της κυβέρνησης, έχοντας επιβάλλει υπέρογκα φορολογικά βάρη, αποδιοργανώνοντας τις υπηρεσίες του Τεχνικού Τομέα προς όφελος των μεγαλοεργολάβων, έχοντας επιβάλλει το χαράτσι της παρκοεταιρίας "Σέττεξ" που πρόσφατα με απόφαση του ΔΣ διπλασίασε και τα τέλη στάθμευσης. Πολύτιμες υπηρεσίες προσφέρει στη δημοτική αρχή η συνεργαζόμενη πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΣΕΑΜ και ΣΥΝ που αποστέωσε το διεκδικητικό πλαίσιο βάζοντας σαν μοναδικό αίτημα τα αναδρομικά του πριμ παραγωγικότητας "ξεχνώντας" τα βασικά μας αιτήματα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, αιτήματα όπως της προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, τις αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, ξεχνώντας τον αντιδραστικό δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα που προωθείται για ψήφιση, μην παίρνοντας μέτρα να εκφραστεί η αλληλεγγύη των εργαζομένων της πόλης, που δοκιμάζονται από την ίδια πολιτική.

- Σήμερα εκδικάζεται η προσφυγή του δήμου για κήρυξη των κινητοποιήσεων ως παράνομων. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας μετά από αυτή την εξέλιξη;

- Είμαστε αποφασισμένοι όπως και στο παρελθόν να περιφρουρήσουμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ανεξάρτητα από την απόφαση. Κατεύθυνσή μας είναι να αγωνιστούμε για να βγουν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα των εργαζομένων, να εξασφαλίσουμε ένα μέτωπο κοινωνικής συμπαράταξης στο πλευρό των απεργών, να αγωνιστούμε τελικά για ένα δήμο που θα σέβεται την προσφορά των εργαζομένων, θα ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά τους, θα είναι στην υπηρεσία του λαού κι όχι στην υπηρεσία των εταιριών και των μεγαλοεργολάβων. Ενα δήμο που θα διεκδικεί από την κυβέρνηση αντί να προσθέτει οικονομικά βάρη στους πολίτες.

Π. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ