Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Οργιο συναλλαγής και σκοπιμότητας
  • Νέες πλευρές του σκανδάλου έρχονται στο φως της δημοσιότητας
  • Ο Κοπελούζος απαιτεί με επιστολές και η Παπανδρέου εκτελεί με ...οδηγίες προς τη διοίκηση της ΔΕΗ
  • Αναπάντητα τα κρίσιμα ερωτήματα, που τέθηκαν στην κυβέρνηση και τη ΔΕΗ

Η υπόγειες συναλλαγές της κυβέρνησης, το αλισβερίσι με το ιδιωτικό κεφάλαιο και η τυφλή ικανοποίηση των αξιώσεων που αυτό προβάλλει, είναι η γραμμή στην οποία κινείται η κυβερνητική πολιτική στον ενεργειακό τομέα της χώρας. Αυτό προέκυψε από τις ομολογίες, στις οποίες αναγκάστηκαν να προβούν τόσο η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου,όσο και στελέχη της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου χτες εξετάστηκε για δεύτερη μέρα το θέμα της Φλώρινας. Παράλληλα, ομολογήθηκε ότι είναι μια ακριβή μονάδα, ενώ προέκυψε ότι κανένας αρμόδιος δε γνωρίζει τελικά το πραγματικό της κόστος, δε γνωρίζει σε τι τιμή θα προμηθεύεται η ΔΕΗ το καύσιμο (ξυλίτης) από τους ιδιώτες, ούτε ποια θα είναι η τιμή της κιλοβατώρας - παρά τις επίμονες αναφορές σε 12 δραχμές. Επίσης αποκαλύφθηκε τόσο η αναξιοπιστία του πορίσματος της "Λαμάγιερ" για το ανταγωνιστικό τίμημα, όσο οι αλχημείες ΔΕΗ - κυβέρνησης, ενώ τελικά ομολογήθηκε και η απόκρυψη από την κυβέρνηση σοβαρών στοιχείων, που έχουν σχέση με την επένδυση συνολικά.

Αποκαλυπτική του μεγέθους των δοσοληψιών της κυβέρνησης με τους μεγαλοεπιχειρηματίες ήταν η ομολογία που από τα πράγματα αναγκάστηκε να κάνει η Β. Παπανδρέου, ότι και η ίδια και συνάδελφοί της υπουργοί παίρνουν επιστολές από επιχειρηματίες που τους προτείνουν την πολιτική που θα ήθελαν να ακολουθηθεί στους τομείς που τους ενδιαφέρουν. Εν προκειμένω παραδέχτηκε ότι στην ίδια έφτασε επιστολή από τονΔ. Κοπελούζο, που αφορούσε τη θυγατρική που η ΔΕΗ σχεδίαζε να κάνει στη Ρουμανία, σε συνεργασία με την ΑΛΦΑ ΦΑΪΝΑΝΣ και ζητούσε από την ίδια να παρέμβει η συνεργασία αυτή να γίνει με τον ίδιο. Η ομολογία αυτή ήρθε έπειτα από κατάθεση της εν λόγω επιστολής από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρυσανθακόπουλο στην Επιτροπή, προκειμένου να διαψεύσει τον πρόεδρο της ΔΕΗ Γ. Μπιρδιμήρη,σε αρνητική απάντηση προηγούμενης ερώτησής του, εάν ο Κοπελούζος είχε ζητήσει από τον ίδιο ανεπίσημο διάλογο, καθώς η επιστολή προς την υπουργό είχε κοινοποιηθεί και στον πρόεδρο της ΔΕΗ. Ενδεικτικό των... διαλόγων που η κυβέρνηση έχει ανοίξει με τον Κοπελούζο είναι το παρακάτω απόσπασμα της εν λόγω επιστολής προς την υπουργό Ανάπτυξης: "Πριν λοιπόν να δεσμευτεί η ΔΕΗ κατ' αποκλειστικότητα με άλλη εταιρία για τη Ρουμανία και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όπως ανέγραψε ο Ελληνικός Τύπος, θεωρούμε υποχρέωσή της να συνομιλήσει μαζί μας"! Αξιοσημείωτο είναι ως προς τα παραπάνω το γεγονός πως το ΔΣ της ΔΕΗ, ενώ υποτίθεται ότι θα ενέκρινε σε πρόσφατη σχετικά συνεδρίασή του την ίδρυση της θυγατρικής στη Ρουμανία με τον όμιλο Κωστόπουλου, ταυτόχρονα με μια ακόμη θυγατρική της, τελικά εγκρίθηκε μόνο η τελευταία.

Ομολογίες και αποκαλύψεις

Πέραν της παραπάνω ομολογίας, η υπουργός Ανάπτυξης με τις χτεσινές παρεμβάσεις της, αναγκάστηκε να παραδεχτεί το περιεχόμενο της προχτεσινής καταγγελίας του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη περί αναξιοπιστίας του πορίσματος του "ανεξάρτητου εκτιμητή", αφού ομολόγησε ότι η "Λαμάγιερ",είχε συγκρίνει έναν ημιτελή σταθμό (της Φλώρινας) με τους ολοκληρωμένους σταθμούς της Αν. Γερμανίας. Παίρνοντας το λόγο, και προκειμένου να διευκολύνει τα στελέχη της ΔΕΗ, που σε ανάλογο ερώτημα σήμερα δεν έδιναν πειστικές απαντήσεις, δήλωσε συγκεκριμένα ότι"η σύγκριση έγινε στο τίμημα των 179,5 δισ. δρχ." και όχι των 214 δισ. δρχ., τίμημα στο οποίο θα ανέλθει η μονάδα της Φλώρινας, όταν μπουν στο έργο και τα υπόλοιπα υποέργα που απαιτούνται για τη λειτουργία του σταθμού. Πάντως τα ερωτήματα που έθεσε χτες ο Μπ. Αγγουράκης προς τους αρμόδιους της ΔΕΗ, και οι σχετικές καταγγελίες που έκανε για τον τρόπο υπολογισμού των συντελεστών της Φλώρινας και τη σύγκριση με τον Αγ. Δημήτριο, καταγγέλλοντας ότι η ΔΕΗ έκανε χρήση αυθαίρετων συντελεστών, προκειμένου να καταλήξει στο τίμημα που ήθελε, έμειναν αναπάντητα.

Μία δεύτερη σοβαρή καταγγελία, από τον βουλευτή Δ. Πιπεργιά περί απόκρυψης στοιχείων για τη Μονάδα από τη διοίκηση της ΔΕΗ, ανάγκασε την υπουργό Ανάπτυξης, να κάνει λόγο για διάφορους... κινδύνους και να καταλήξει ότι η όλη κουβέντα στη συνεδρίαση και η αποκάλυψη στοιχείων περιορίζουν τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας στην ΕΕ. Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε κείμενο από μελέτη που είχε ολοκληρώσει η "Κούπερς εν Λάιμπραντ", για λογαριασμό της ΔΕΗ και στο οποίο συμπεραίνεται ότι η Μονάδα της Φλώρινας μέσα σε 15 χρόνια θα επιβαρύνει την επιχείρηση με ζημιά της τάξης των 125 δισ. δραχμές! Το κείμενο αυτό - το οποίο και κατατέθηκε χτες στην Επιτροπή - όμως, έπειτα από παρέμβαση της ΔΕΗ αφαιρέθηκε από τη μελέτη! Τόσο η υπουργός, όσο και ο προεδρεύων της συνεδρίασης Ν. Ακριτίδης και ο Δ. Μπέης, επιχείρησαν να υποτιμήσουν το εν λόγω κείμενο, λέγοντας ότι πρόκειται για... κείμενο εργασίας, το οποίο μάλιστα δεν μπορεί να περάσει στα πρακτικά!

Σε άλλη στιγμή της συνεδρίασης, η Β. Παπανδρέου, και προκειμένου να υπερασπιστεί την επίμαχη μονάδα, δήλωσε ότι η ΔΕΗ δεν κινδυνεύει από τη Φλώρινα, αφού από την πώληση της κιλοβατώρας θα προκύψει η απόσβεση της επένδυσης, ομολογώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι το υπερτιμημένο κόστος θα μετακυλήσει στους καταναλωτές μέσα από την αύξηση των τιμολογίων. Πρόσθεσε δε ότι ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει είναι, λόγω των χαμηλών τιμολογίων να μην μπουν ιδιώτες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προετοιμάζοντας το έδαφος για αύξηση τιμολογίων.

Σε δύσκολη θέση ήρθε και ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΗ Α. Παπαθανασίου,όταν, καλούμενος να απαντήσει, εάν ο πρωθυπουργός το 1995, που έκανε λόγο για τίμημα της Μονάδας της Φλώρινας και δύο ακόμη έργων ύψους 125 δισ. δρχ. είχε ενημερωθεί για το τίμημα της Φλώρινας από τη ΔΕΗ, απάντησε ότι η ΔΕΗ εκείνη την περίοδο... δε γνώριζε πόσο ήταν το τίμημα και άρα δεν μπορούσε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό!. Προς έκπληξη του Α. Παπαθανασίου, ο βουλευτής της ΝΔ, Σαλαγκούδης,κατέθεσε έγγραφο που έφερε την υπογραφή του, απευθυνόμενο προς τον Κ. Σημίτη με την τότε ιδιότητα του υπουργού Βιομηχανίας με ημερομηνία 4/2/94, και έκανε λόγο για τίμημα 135 δισ. δρχ... "εγώ υπογράφω; Δε θυμάμαι... είναι νον πέιπερ", ψέλλισε ο Α. Παπαθανασίου, αδυνατώντας να δώσει οποιαδήποτε πειστική απάντηση.

Χρ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ