Σάββατο 14 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Για "έλλειψη σοβαρότητας" κατηγορείται η ελληνική κυβέρνηση

ΑΓΚΥΡΑ .-

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε την Αθήνα για "έλλειψη σοβαρότητας", προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η πρόταση της τουρκικής πλευράς για συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών "απαντήθηκε μέσα σε 24 ώρες". Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών παρουσιάζεται αναλυτικά η απάντηση που έδωσε η Αγκυρα στις 11 Μάρτη στην απαντητική επιστολή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, για τις προτάσεις "διαλόγου" που είχε διατυπώσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία επιθυμεί την επίλυση "όλων των προβλημάτων του Αιγαίου" με από κοινού επιλογή μεθόδων επίλυσης και "δίχως να αποκλείεται καμία μέθοδος, συμπεριλαμβανομένων και των μεθόδων επίλυσης τρίτων πλευρών".

Ως προς το θέμα των συνομιλιών υψηλού επιπέδου, στην ανακοίνωση τονίζεται πως "το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έκρινε αρκετό το διάστημα των 24 ωρών για να εξετάσει τη δημιουργική και περιεκτική μας πρωτοβουλία σχετικά με τα προβλήματα του Αιγαίου, στην οποία αποδίδουμε μεγάλη σημασία, με τη σοβαρότητα που έπρεπε να σκεφτεί και τελικά να την απορρίψει, είναι ρεκόρ έλλειψης σοβαρότητας και καλών προθέσεων".

Ως προς το περιεχόμενο των τουρκικών προτάσεων, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπάρχουν περισσότερα του ενός προβλήματα που αφορούν στο Αιγαίο και "πηγάζουν από τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την πρακτική και το Διεθνές Δίκαιο".

Ως προς το θέμα της Διακήρυξης της Μαδρίτης υπογραμμίζει ότι "καλείται η Ελλάδα να λάβει σοβαρά υπόψη τις αρχές που περιέχει η Διακήρυξη της Μαδρίτης" και τονίζει ότι "δεν έχουν καμιά βάση οι δικαιολογίες για τις οποίες η Ελλάδα έκρινε αρνητική την πρόταση της Τουρκίας για μετατροπή της Διακήρυξης σε επίσημη συμφωνία".

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος και για το θέμα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και αναφέρεται η "απάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, με την οποία καλείται η Τουρκία να δεχτεί την υποχρεωτική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου, με βάση την παράγραφο 2 του άρθρου 36 του χάρτη του Δικαστηρίου". Ωστόσο, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι "όταν το 1993 η Ελλάδα δεχόταν την υποχρεωτική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου εξαίρεσε από την αρμοδιότητα του Δικαστηρίου την παραβίαση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις. Το γεγονός ότι παρ' όλα αυτά η Ελλάδα θεωρεί όρο την αποδοχή της αρμοδιότητας εκ μέρους της Τουρκίας δεν είναι συνεπής στάση".

Τέλος, στην ανακοίνωση υπογραμμίζει επίσης ότι δεν υπήρξε θετική εξέλιξη στο θέμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, εξαιτίας της στάσης που "κρατά η Ελλάδα από το Μάη του 1997".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ