Κυριακή 15 Μάρτη 1998 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΕΚ
Οι αιτίες της κρίσης

Το γνωστό ρητό "το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι" αρκεί να αιτιολογήσει την άσχημη πορεία της ΑΕΚ, εξαιρουμένων, φυσικά, των τραυματισμών. Γενεσιουργός αιτία, η διοικητική ανεπάρκεια κάποιων και τα διαπλεκόμενα. Οι ελπίδες που εναποτέθηκαν στην ENIC αποδείχτηκαν φρούδες. Αλλωστε, η αποτυχία της είναι γενική. Η δυσαρέσκεια, π.χ., στη Βιτσέντζα είναι τέτοια που πρόσφατα αναρτήθηκε πανό, με το οποίο απαιτήθηκε από τους Αγγλους να πάνε σπίτι τους...

Η επιτυχία δε στηρίζεται μόνο στα οικονομικά μεγέθη. Η κρίση στην ΑΕΚ δεν ξεπεράστηκε, απλά προς το παρόν κουκουλώθηκε. Ενα μερίδιο της ευθύνης αναφανδόν ανήκει στους παίχτες. Εδειξαν να μετατρέπονται σε δημοσίους υπαλλήλους. Με βάση τα γεγονότα, δεν υπολόγισαν πως ορισμένες φανέλες φέρουν υποχρεώσεις ανεξάρτητες με το οικονομικό. Ο Ντουμιτρίου άργησε να κατανοήσει την ελληνική νοοτροπία. Θεώρησε α πριόρι πως συνεργάζεται με επαγγελματίες και έδειξε ανοχή. Δεύτερο λάθος του, λογικό ως ένα σημείο, αφού είναι νέος σε ένα ξένο περιβάλλον, το ότι ανέχτηκε καταστάσεις και παρεμβάσεις που δυσκόλεψαν, αν δεν αλλοίωσαν τη δουλιά του.

Ομως, οι περισσότερες και σημαντικότερες ευθύνες βρίσκονται στην ENIC. Η περίπτωσή της θυμίζει το λαϊκό απόφθεγμα "πήρε ο βλάχος το ρολόι και δεν ήξερε να το κουρδίσει". Οι Αγγλοι μετέφεραν αυτούσια την κουλτούρα τους, δεν προσαρμόστηκαν στην ελληνική πραγματικότητα. Θεώρησαν ότι η ΑΕΚ είναι απλά άλλη μια επιχείρησή τους. Ομως, το ποδόσφαιρο δεν είναι, π.χ., εταιρία τσιγάρων όπου τα είδη είναι στάνταρ και η πολιτική σχεδόν παντού ίδια. Εχει ειδοποιούς διαφορές...

Απέρριψαν συμβουλές συνεργατών τους που κατέχουν το άθλημα. Εκαναν λάθος (;) στην επιλογή βασικών προσώπων. Κατ' απαίτηση των ιδιοκτητών του συνδρομητικού, ο εκπρόσωπος των Αγγλων, Ρ. Χέρσοφ, τοποθέτησε διευθύνοντα σύμβουλο τον Γ. Λεοντσινίδη, υπάλληλο της "MULTICHOICE". Αλλο όμως αποκωδικοποιητές και άλλο ποδόσφαιρο. Εκτός και αν αυτό που ενδιέφερε την ENIC ή κάποιους εκπροσώπους της είναι η συνέχιση της πετυχημένης θητείας του στο μάνατζμεντ τηλεόρασης και διαφήμισης...

Από κει και πέρα λοιπόν, άρχισαν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ο Γ. Λεοντσινίδης παρουσιάστηκε υπέρμετρα συγκεντρωτικός. Σπανιότατα συμβουλευόταν γνώστες του αντικειμένου και το ένα λάθος (;) διαδεχόταν το άλλο. Αλλες εισηγήσεις έκανε ο προπονητής, άλλοι παίχτες αποκτήθηκαν. Σύμφωνα με κάποιους, το ΔΣ έμαθε τα ονόματά τους, λίγο πριν την επισημοποίηση της μετεγγραφής.

Συγκαλούνταν το ΔΣ χωρίς να ενημερώνεται η ιδιοκτήτρια εταιρία. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως ανέλαβε αρμοδιότητες οικεία βουλήσει, γεγονός που εξόργισε τους ιδιοκτήτες. Κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι φέρονται από τη διαχείριση των ποσών που δαπανήθηκαν για μετεγγραφές, ανανεώσεις και κάλυψη άλλων τρεχουσών αναγκών. Υπερβολικά, λ.χ., κρίνονται τα περίπου 250 εκατ. δρχ. για τον Σέμπουε και μάλιστα και η καταβολή μέγιστου ποσού από ανανεώσεις. Κινήσεις που σε ορισμένους θυμίζουν την τακτική Τροχανά τον πρώτο καιρό, που ήθελε ν' αποκτήσει ερείσματα.

Τόσο ...πάπα θεωρούσε τον εαυτό του ο διευθύνοντας σύμβουλος που κάποια φορά αγνόησε και έναν από τους Αγγλους που είχε έρθει στην Ελλάδα. Τον έστειλε στο λογιστήριο να ελέγξει αυτά που ήθελε και ο ίδιος εξαφανίστηκε! Δεν είναι τυχαίο πως στην ΑΕΚ βρίσκονται πλέον περισσότεροι τοποτηρητές της ENIC, απ' οποιαδήποτε άλλη ομάδα που κατέχουν. Ούτε το γεγονός ότι από κάποια στιγμή και μετά του επιβλήθηκε η συνυπογραφή με τον Πιερ Χάντερ.

Απορίες έχει προκαλέσει και η πολυσύνδεση με τη διαφημιστική εταιρία "ΛΗΔΡΑ" και το "SUPERSPORT". Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, Χ. Ρούσος, και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΕ, Μ. Κωτσάκος, διαθέτουν αυξημένη επιρροή στα δρώμενα της ΠΑΕ, γεγονός ακατανόητο... Η πρώτη διαχειρίζεται τον τηλεοπτικό χρόνο και άλλα θέματα στο συνδρομητικό. Στην ΑΕΚ έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις και τις σουίτες. Μήπως απώτερος στόχος της είναι οι διαφημίσεις του γηπέδου και τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αναρωτιούνται πολλοί.

Παρασκήνιο επίσης φέρεται να 'χει και η πρόσφατη υποψηφιότητα για την ΕΠΑΕ. Οι πληροφορίες θέλουν κάποιους να αυτοπροωθούνται, ισχυριζόμενοι ότι "τα θέματα που ασχολούνται εκεί πλέον είναι οικονομικά και τηλεοπτικά, γι' αυτό άσε να πάω εγώ που ξέρω απ' αυτά"... Τυχαία μάλλον δεν είναι και η υπονόμευση του Ντουμιτρίου. Οταν τα αποτελέσματα το επιτρέπουν, με διαρροές και "απόψεις κύκλων", το κύρος του προπονητή και η αναμφισβήτητη αξία του τίθενται συνεχώς εν αμφιβόλω. Κάποιοι θέλουν να τον διώξουν και στη θέση του να φέρουν πρόσωπο της επιλογής τους.

Οσα αναφέρθηκαν μάλλον είναι αρκετά για να απαντήσουν πολλά ερωτηματικά. Επίσης την ειλημμένη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, απόφαση των ιδιοκτητών να γίνουν το καλοκαίρι αρκετές διοικητικές αλλαγές, όπου δεν περιλαμβάνεται ο Λ. Νικολάου και κάποιοι συνεργάτες του.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταπέλτης η ΟΥΕΦΑ (1998-06-27 00:00:00.0)
Κρίσιμες στιγμές (1998-04-07 00:00:00.0)
Αντίπαλος και ο χειμώνας (1998-03-13 00:00:00.0)
Αλλαγές στον ορίζοντα (1998-01-29 00:00:00.0)
Οι αποφάσεις στο Λονδίνο (1997-10-15 00:00:00.0)
Αντι - Κωστής ο... Φρούσος (1997-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ