Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτιστική Ολυμπιάδα και Μάρμαρα

Μπορεί οι Βρετανοί να αποδέχονται διμερείς επαφές για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, όπως είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά το θέμα παραμένει ανοιχτό. Στο μεταξύ η Ελλάδα αξιοποιεί και την ανάλυση που έκανε ο τουρκολόγος Βασ. Δημητριάδης στο λεγόμενο "φιρμάνι" που διαθέτει το Βρετανικό Μουσείο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται περί φιρμανίου.Οπως είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Μαρκ Φίσερ, "η επιστροφή θα ενταχθεί στο πλαίσιο μιας στενότερης πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών",δηλαδή με σχετικά ανταλλάγματα...

Στη συνάντησή του στο Λονδίνο με τη Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων αποφασίστηκε η πραγματοποίηση έκθεσης φωτογραφιών και σχεδίων στη Βρετανική Αρχιτεκτονική Ενωση (χορηγός θα είναι η Ν. Μούσχουρη) και συνάντηση στο Λονδίνο όλων των αγγλόφωνων επιτροπών που υποστηρίζουν το αίτημα της επιστροφής.

Τη δημιουργία ενός μη κυβερνητική θεσμού για τη συνέχιση πέραν του 2004 της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας,συζήτησε ο Ε. Βενιζέλος με τον Χ. Σάμαρανκ, στη Λωζάννη. Χτες ο υπουργός αναφέρθηκε και στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων,τόσο αυτό που θα ιδρυθεί στην Αρχαία Ολυμπία, όσο και παράρτημά του στο αντίστοιχο Μουσείο Λωζάννης, στο οποίο τώρα εκτίθενται μόνο ρωμαϊκά αντίγραφα ελληνικών έργων.

Επίσης, Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Μάντσεστερ, επικεντρώνοντας σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής συνεργασίας, αγοράς πολιτιστικών προϊόντων, στην πρόταση για ίδρυση Μουσείου της Ευρώπης, αλλά και στην ψηφιακή τηλεόραση.

Σημειώνεται τέλος ότι ο θεσμός "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης" για το 2001 έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο,λόγω πληθώρας ενδιαφερόμενων πόλεων. Ωστόσο, μέχρι το Μάη θα έχει λήξει το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ