Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1997
"Ποσότητα απογοητευτική"

Το έργο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ) κατά το 1996 δεν ανακοινώθηκε επίσημα, γιατί κρίθηκε ότι ήταν περιορισμένου ενδιαφέροντος. Ο πρόεδρος του Επιτροπής, καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας,χτες παρουσίασε τον απολογισμό του 1997, λέγοντας "ανάλογα πράγματα συμβαίνουν και τώρα. Η εργασία έχει το χαρακτήρα ρουτίνας,οι νέες ιδέες είναι ελάχιστες και ένα κλίμα μαρασμού έχει βαθμιαία επικρατήσει. Κι ενώ η ποιότητα της εργασίας είναι πάντοτε αρίστη, η ποσότητα είναι απογοητευτική,δεδομένου ότι οι ρυθμοί έχουν γίνει πολύ αργοί".

Η αδυναμία πρόσληψης προσωπικού,οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων χωρίς να αντικαθίστανται εκείνοι που φεύγουν, η βραδύτητα αποστολής χρημάτων και η γραφειοκρατία είναι οι αιτίες για το φαινόμενο του μαρασμού και των καθυστερήσεων. Δυσχέρειες που όλοι ελπίζουν να απαλειφθούν με την ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος, που ορίζει το έργο της Ακρόπολης ως "πρότυπο" και το απαλλάσσει από το δημόσιο λογιστικό. Ωστόσο, αν για το προσωπικό και τη χρηματοδότηση μπορεί το ΠΔ να δώσει διεξόδους, πώς θα απαλειφθούν φαινόμενα όπως αυτό που περιέγραψε ο Χ. Μπούρας, δηλαδή "η βραδύτητα στη λήψη αποφάσεων, οι παλινωδίες και οι συνεχείς αναστολές";

Ηδη η Επιτροπή δουλεύει 23 χρόνια, αλλά αν λυθούν τα παραπάνω "θα επιτραπεί η ολοκλήρωση των έργων έως το 2004",είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ορίζοντας κι εκείνος με τη σειρά του το χρονοδιάγραμμα ως κυνήγι των Ολυμπιακών Αγώνων... Περιέργως πως το 2004 οριοθετήθηκε ως σημείο λήξης όλων των έργων και των προβλημάτων!

Η ειδικότερη, πάντως, αναφορά σε κάθε μνημείο δεν επιβεβαιώνει την ολοκλήρωση σε έξι (!) χρόνια.

Στον Παρθενώνα βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες, προγράμματα αποκατάστασης και επιφανειακής συντήρησης του μαρμάρου. Συμπληρώσεις, στερεώσεις, επανατοποθετήσεις αποτελούν τον κορμό των εργασιών, αλλά το εγχείρημα στον πρόναο να ανατεθεί ένα μέρος της δουλιάς σε ιδιώτες κατασκευαστές (η παραγωγή 9 σφονδύλων για τον πρόναο) απέτυχε, λόγω έλλειψης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Οσο για τη βόρεια κιονοστοιχία,όπου έχουν σκουριάσει οι σιδερένιοι σύνδεσμοι που είχε χρησιμοποιήσει ο Ν. Μπαλάνος κι ο θριγκός είναι ετοιμόρροπος, η πρόοδος βρίσκεται σε επίπεδο μελετών και όχι έργου. Σχετικά με τον προγραμματισμό του έργου, ο ομιλητής είπε "θα ήταν τεράστιο λάθος να γίνει έναρξη των επεμβάσεων με τους σημερινούς ρυθμούς εκτελέσεως των έργων. Αλλά η ετοιμορροπία του θριγκού δεν επιτρέπει καμία καθυστέρηση και επιβάλλει την επέμβαση".

Το θέμα του καθαρισμού της δυτικής ζωφόρου,που φυλάσσεται στο Μουσείο της Ακρόπολης, για πέμπτο χρόνο βρίσκεται σε αναμονή εύρεσης κατάλληλης μεθόδου. Πάντως για την συντήρηση της επιφανείας των μαρμάρων στα Προπύλαια ο κ. Σκουλικίδης προτείνει και εφάρμοσε ήδη σε έναν ιωνικό κίονα τη χρησιμοποίηση ακρυλικής ρητίνης Paraloid B.2.

Σε ένα ακόμα μεγάλο μέτωπο των έργων, στο ναό της Αθηνάς Νίκης,η έναρξη των επεμβάσεων θα προσμετρηθεί στον απολογισμό του '98, οπότε ξεκίνησε η καταβίβαση της ζωφόρου και των επιστυλίων. Ωστόσο, κρίνεται ότι "ο ναϊσκος πρέπει να διαλυθεί πλήρως".

Στα Προπύλαια βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αποκατάστασης των μαρμάρινων οροφών του κεντρικού κτιρίου, που υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθεί το 2001, καθώς επίσης και πρόγραμμα συντήρησης της επιφάνειας των μαρμάρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με διαφορετικές προσεγγίσεις (2006-02-16 00:00:00.0)
Ζήτημα πολιτικής βούλησης (2005-05-18 00:00:00.0)
Στην «τροχιά»... του 2004 (2001-02-15 00:00:00.0)
Προκήρυξη θέσεων στην Ακρόπολη (2000-06-14 00:00:00.0)
Ελάχιστη η δυνατή αποκατάσταση (1997-10-23 00:00:00.0)
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αρχαίο ναό (1995-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ