Σάββατο 21 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χρώμα, μνήμες, διάφανη ατμόσφαιρα

Σειρά απόκεραμικές επιφάνειες, σε μικρές και μεγάλες διαστάσεις, παρουσιάζει η ζωγράφος Μαρία Βλαντή,στην αίθουσα τέχνης "Ανεμος" (Κυριαζή 36). Η Μ. Βλαντή, μέσα από την κεραμική διαδικασία και τεχνική, φτάνει σε ένα ιδιότυπο αλλά καθαρά ζωγραφικό αποτέλεσμα. Τα χρώματα στους πίνακές της είναι ατμοσφαιρικά και η δομή των έργων, άλλοτε πυκνή και άλλοτε διάφανη. Μέσα σ' αυτόν τον ατμοσφαιρικό χώρο που δημιουργεί η ζωγράφος, παρουσιάζονται συμβολικές οι ανθρώπινες υπάρξεις.

Οπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η Μαίρη Χατζηνικολή "Στους τελευταίους κεραμικούς πίνακές της η Μαρία Βλαντή, ακολουθεί τη βασική κεραμική δομή, αλλά τείνει προς το "ζωγραφικό κλίμα", πιο αποφασιστικά, με νέες επιδιώξεις και επιτεύγματα. Ο σχεδιαστικός δυναμισμός της, δεν είναι πια το ίδιο ορατός, έχει υποχωρήσει στην εσωτερική ζωή του πίνακα και αντικατασταθεί από σίγουρες, αλλά λιτές αναφορές σε σχήματα συμβολικά που υποδηλώνονται χωρίς περιγραφές. Το χρώμα, γεμάτο ατμοσφαιρικές μνήμες, διαγράφει ανεξάρτητες κηλίδες, απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο την έννοια της περιγραφής. Στο χώρο επικρατεί μια άλλοτε πυκνή και άλλοτε διάφανη ατμόσφαιρα, μέσα από την οποία μας πλησιάζουν συμβολικές παρουσίες της ύπαρξης".

"Ο χρόνος, ο βιωμένος χρόνος, απαραίτητος σ' αυτό τον οραματισμό, εισάγεται στο χώρο με μεθόδους δομικές. Συνθέτοντας και ξαναζωγραφίζοντας συνολικά, κεραμικές πλάκες που έχουν ήδη ζωγραφιστεί, με τον ίδιο τρόπο, αλλά σε ανύποπτο χρόνο".

"Τα εντοίχια αυτά κομμάτια, χάρη στην ατμοσφαιρική ποιητική τους στόφα και την ανεπιτήδευτη υφή, χωρίς να παραβιάζουν την υλική προέλευσή τους, σε κάνουν να την ξεχνάς. Οσοι δουλεύουν "ζωγραφικές" κεραμικές επιφάνειες, δυνάμενες να εντοιχιστούν, συμβάλλουν σε μια επαναφορά στις ρίζες της ζωγραφικής. Η τοιχογραφία, το ψηφιδωτό, η κεραμική ζωγραφική, ήταν εφαρμοσμένες παράλληλα με τη ζωγραφική σε πάπυρο, νωρίτερα από τη ζωγραφική σε χαρτί ή μουσαμά. Συνενωμένη με τις άλλες τέχνες σε χώρους ομαδικής ζωής και όχι μόνο σε χώρους προβολής".

Η έκθεση έργων της Μαρίας Βλαντή θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαρτίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ