Σάββατο 21 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ματιές εκτός των τειχών

Από τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται εκτός των τειχών της πρωτεύουσας, σημειώνουμε:

  • Στο χώρο σύγχρονης τέχνης "Αμυμώνη" (στα Ιωάννινα), φιλοξενείται έκθεση έργων γλυπτικής του Κυριάκου Ρόκου.Για τη δουλιά που παρουσιάζει, ο ιστορικός τέχνης Νίκος Γρηγοράκης σημειώνει: "Μια από τις ευλογημένες προεκτάσεις της τέχνης, είναι όταν το ωραίον υπηρετεί τη χρεία. Στους καθρέφτες του Ρόκου, διαπιστώνεις εκείνη τη "μαγική" ιδιότητα όπου εμπεριέχει η τέχνη. Η γλυπτική παρέμβαση του καλλιτέχνη ασκεί μια τέτοια δυναμική στο γλυπτό - υαλοπίνακα, που δεν αφήνει περιθώριο στο καθρεφτιζόμενο άτομο για ναρκισσισμό. Η γλυπτική χειρονομία του Ρόκου πάνω στον καθρέφτη - γλυπτό, προσδίδει ένα τέτοιο ψυχισμό στο καθρεφτιζόμενο είδωλο - πρόσωπο, που λες και αντανακλάται μέσα από αυτόν τον καθρεφτισμό, μία αίσθηση σιγουριάς και ευεξίας". Η έκθεση έργων του Κ. Ρόκου θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Απριλίου.
  • Εκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Φιλοπούλου,φιλοξενείται αυτές τις μέρες στην αίθουσα τέχνης "Τερρακόττα" (Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη).

Οπως σημειώνεται στον κατάλογο: "Τα θαλασσινά τοπία, το πιο πρόσφατο κομμάτι της δουλιάς της ζωγράφου, ανοίγονται στη φύση. Η ευρυγώνια θέαση αρθρώνει πάλι με παραμορφωτικούς όρους το τοπίο που όμως, χάρη στον ανοιχτό ορίζοντα, δεν είναι κλειστοφοβικό ή υποδόρια απειλητικό. Η χρωματική ευαισθησία της ζωγράφου, εκδηλώνεται σε μια πλούσια ανασύνθεση του τοπίου, με τα σύννεφα και τους ουρανούς, το φως και τα γκρίζα, τους αφρούς και την υγρασία της άμμου, αγγίζοντας την αφαίρεση. Οι περισσότερες θαλασσογραφίες κινούνται από τον αέρα που τις πλημμυρίζει". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Απριλίου.

  • Τη Δευτέρα (8μμ) εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης "FOKA" (Ν. Φωκά 17, Θεσσαλονίκη), έκθεση έργων του Πάνου Χαραλάμπους,με γενικό τίτλο "Τριλογία 1986 - 1998".Θα παρουσιαστούν έργα από τις ενότητες "ιστορία του καπνού", "περί αλιείας" και "ψυχαγωγία".
  • Εγκαινιάζεται στις 26 Μαρτίου στην αίθουσα τέχνης "Τζάμια - Κρύσταλλα"(Σκαλίδη 35, Χανιά), έκθεση έργων του ζωγράφου Μιχάλη Μανουσάκη,με τίτλο"Σχέδια στον ορίζοντα".Οπως σημειώνει στον κατάλογο ο ίδιος ο καλλιτέχνης" (... ) ο ορίζοντας είναι η σύμβαση του βάθους. Τον βλέπουμε μα δεν τον φτάνουμε ποτέ. Προσπάθησα να τον ορίσω παίρνοντας μαζί στα ταξίδια μου ένα ρολό χαρτί, επιθυμώντας τουλάχιστον να γράψω πάνω του μερικά από αυτά που με βασάνιζαν, που με διασκέδαζαν, που με γοήτευαν. Στην αρχή ξεκίνησα με φόβο με μαύρη σινική μελάνη, που μετά εξελίχτηκε σε θάρρος, γιατί οι κινήσεις μου κατέγραφαν την ελευθερία που ζούσα, αλλά και το πρόχειρο, λόγω του χώρου στον οποίο σχεδίαζα. Στην πορεία, στο ρολό χαρτί, όσο προχωρούσε έβαζα χρώμα, κραγιόνια λαδιού. Αυτό με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι πάντα αυτό που φτιάχνω έχει να κάνει μ' αυτό που ζω". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Απριλίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ