Κυριακή 22 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
Δε λησμονιέται η Σοβιετική Ενωση...

Κινητοποιήσεις με αφορμή την 7η επέτειο από το Πανενωσιακό Δημοψήφισμα για τη διατήρηση της ΕΣΣΔ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση).-

Με απόφαση της Επιτροπής των Λαών της ΕΣΣΔ, οι ενωμένες δυνάμεις όλων των Κομμουνιστικών Κομμάτων, των διαφόρων αριστερών λαϊκοπατριωτικών και κοινωνικοπολιτικών κινημάτων, πραγματοποίησαν στη Μόσχα την Τρίτη 17 Μάρτη, πικετοφορίες στις 14 πρεσβείες των πρώην Δημοκρατιών της Σοβιετικής Ενωσης, με την ευκαιρία της 7ης επετείου από το Πανενωσιακό Δημοψήφισμα για τη διατήρηση της ΕΣΣΔ. Στη διάρκεια της δίωρης πικετοφορίας οι διαδηλωτές επέδωσαν στους πρεσβευτές των νυν ανεξάρτητων κρατών την επιστολή της Επιτροπής των Λαών της ΕΣΣΔ, στην οποία αναφέρεται:

"Στο Πανενωσιακό Δημοψήφισμα στις 17 Μάρτη 1991 ο σοβιετικός λαός ψήφισε υπέρ της διατήρησης της πατρίδας του - της ανανεωμένης ΕΣΣΔ. Η απόφαση αυτή διατηρεί τη νομική ισχύ της. Ο διαμελισμός της μεγάλης και κραταιάς δύναμης οδήγησε τον εργαζόμενο λαό στην άβυσσο των συμφορών και της έλλειψης δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει κανένα νεοδημιουργημένο κράτος στην επικράτεια της ΕΣΣΔ, όπου ο λαός ζει καλύτερα. Μια χούφτα ανθρώπων πλουτίζουν και η πλειοψηφία φτωχαίνει. Η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα η δημιουργηθείσα κατάσταση, δεν έχει προοπτική. Πολλοί κλάδοι της οικονομίας και της επιστήμης εξαφανίζονται, σε άθλια κατάσταση βρίσκονται η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός. Εχουν διαμελισθεί ολόκληροι λαοί, έχουν χωριστεί συγγενείς, αδέρφια και αδερφές. Σε αδελφοκτόνους πολέμους έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας. Τους αδελφούς λαούς απειλεί η αποικιακή υποδούλωση από την ιμπεριαλιστική Δύση. Κρατικοί παράγοντες των ΗΠΑ ήδη δηλώνουν ανοιχτά ότι θεωρούν απαράδεκτη την αναβίωση του ενιαίου κράτους στο έδαφος της ΕΣΣΔ".

Η Επιτροπή των Λαών της ΕΣΣΔ θεωρεί ότι η σωτηρία των λαών είναι δυνατή μόνο στο δρόμο της πραγματικής λαϊκής εξουσίας και της ανασύστασης της ανανεωμένης Ομοσπονδιακής Ενωσης των ισότιμων κυριάρχων κρατών σοβιετικού τύπου. Γι' αυτό, η Επιτροπή καλεί τους αρχηγούς των κρατών, τα πολιτικά κόμματα και τα Κοινοβούλια, να ενταχθούν ενεργά στην ευγενική υπόθεση της επανένωσης των αδελφών λαών. "Οι λαοί δε θα μας συγχωρέσουν, αν δεν ανασυστήσουμε το ανανεωμένο, ενιαίο και ισχυρό κράτος, ικανό να ανεβάσει τους εργαζομένους στο επίπεδο αξιοπρεπούς ζωής, να τους εξασφαλίσει την ασφάλεια και την ανεξαρτησία", υπογραμμίζεται στην Επιστολή της Επιτροπής των Λαών της ΕΣΣΔ.

Ανάμεσα στους πικετοφορείς

Ενδεκα η ώρα το πρωί. Απέναντι από το κτίριο της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Εσθονίας έχει μαζευτεί κόσμος με κόκκινες σημαίες και πλακάτ. Στην πικετοφορία συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΚΕΚΡ, του ΚΚΡΟ, του κινήματος "Εργαζόμενη Πρωτεύουσα", της Ενωσης Σοβιετικών Αξιωματικών. Στα πλακάτ αναγράφονταν: "Μια χώρα, ένας λαός, μια τύχη!", "Οι λαοί της Ρωσίας και της Εσθονίας είναι ενωμένοι!", "Ζήτω η Σοβιετική Ενωση!", "Δόξα στον Μεγάλο Οκτώβρη!", "Η Αμερική είναι μακριά, η Ρωσία κοντά!", "Οι καταστροφείς της πατρίδας - στη δίκη των λαών!", "Πατρίδα μας είναι η ΕΣΣΔ!", "Ο ρωσικός και εσθονικός λαός είναι αδέρφια!". Με την ευκαιρία της κινητοποίησης, ζητήσαμε από πικετοφορείς να μας απαντήσουν στο ερώτημα: "Τι σημαίνει για σας η Σοβιετική Ενωση και γιατί συμμετέχετε στην εκδήλωση αυτή;".

Βλαντίμιρ Ιβάνοβιτς Γκούσεφ, μέλος του Οργανωτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΕΚΡ, πρόεδρος της ΕΕ του κινήματος "Εργαζόμενη Πρωτεύουσα: "Η Σοβιετική Ενωση έδινε στους ανθρώπους ηρεμία, βεβαιότητα στη ζωή, προστασία από τις επιβουλές κατά των δικαιωμάτων και ελευθεριών μας, απ' όπου κι αν προέρχονται, οι σοβιετικοί πολίτες ζούσαν με την πίστη στην αυριανή μέρα. Επί σοβιετικής εξουσίας ο άνθρωπος είχε τη δυνατότητα να επιλέξει οποιαδήποτε δουλιά, να σπουδάσει σε οποιοδήποτε ΑΕΙ, να έρθει σε επαφή με τους θησαυρούς του παγκόσμιου πολιτισμού, να αναπτύσσει τις ικανότητές του, να δημιουργήσει οικογένεια, να μεγαλώσει παιδιά και να μη φοβάται ότι αύριο θα τον πετάξουν έξω από τις πόρτες της επιχείρησης και η οικογένειά του θα λιμοκτονεί, ενώ οι κόρες του θα είναι αναγκασμένες να βγούνε στο πεζοδρόμιο. Στην ΕΣΣΔ ήταν ανοιχτοί όλοι οι δρόμοι για τη νεολαία - στη δημιουργία, την επιστήμη, την τέχνη. Το σοβιετικό κράτος περιφρουρούσε τις κατακτήσεις του Μεγάλου Οκτώβρη σε κάθε γωνιά της απέραντης χώρας μας. Κι αν είναι αυτός Ουζμπέκος, Τατζίκος, Καζάχος, Ρώσος ή Ουκρανός, γνωρίζει ότι αποτελεί κομμάτι της μεγάλης, ενιαίας οικογένειας. Μια τέτοια χώρα, όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, όπου όλοι είναι αδέρφια, θέλουμε να αποκαταστήσουμε".

Ανατόλι Φιόντοροβιτς Γκριστσένκο: "Είμαι μέλος του ΚΚΡΟ, πατριώτης, καθηγητής σε ανώτατη σχολή. Ηρθαμε εδώ γιατί θεωρούμε ότι η Σοβιετική Ενωση ζει μέχρι σήμερα στις καρδιές των εργατών, των αγροτών, ζει στην ψυχή όλου του εργαζόμενου λαού, δεν έχει καταστραφεί. Είμαστε υπέρ της Σοβιετικής Ενωσης! Θεωρούμε ότι υπάρχει και θα υπάρξει και σύντομα θα ανασυσταθεί σε οργανωτικό και κρατικό επίπεδο. Γεννήθηκα το 1929, αλλά είμαι γεμάτος ελπίδες ότι θα ζήσω έως την ήμερα που θα αποκατασταθεί η Σοβιετική Ενωση και ο σοσιαλισμός".

Μιχαήλ Φιόντοροβιτς Ζούγεφ: "Είμαι επίσης μέλος του ΚΚΡΟ, συνταγματάρχης ε.α., συνταξιούχος. Πολέμησα για την πατρίδα, τη Σοβιετική Ενωση, στο μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, ορκίστηκα στο σοβιετικό λαό και μέχρι σήμερα μένω σ' αυτές τις θέσεις. Είναι η χώρα, η πατρίδα μου. Η Σοβιετική Ενωση πρέπει να ανασυσταθεί. Γι' αυτή θα αγωνιστούμε μέχρι τη νίκη, όπως το 1945".

Οι μετέχοντες στην πικετοφορία στην πρεσβεία της Λιθουανίας, μαζί με την Επιστολή της Επιτροπής των Λαών της ΕΣΣΔ, έστειλαν στον Πρόεδρο της χώρας το αίτημα να σταματήσει η επονείδιστη δίκη και να απελευθερωθούν οι ηγέτες του ΚΚ Λιθουανίας, Μικόλας Μπουρακιάβιτσιους και Γιουόζας Ερμολάβιτσιους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ