Κυριακή 22 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Απόφαση για επανέκδοση της "Μπαρικάδα", σύμβολο της Επανάστασης

Η καθημερινή εφημερίδα "Μπαρικάδα", όργανο του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης των Σαντινίστας (FSLN) ανέστειλε στις 30 του Γενάρη την κυκλοφορία της, ωστόσο με απόφαση της Εθνικής Διεύθυνσης του FSLN δρομολογείται η επανέκδοσή της

Η Εθνική Διεύθυνση του FSLN έλυσε πρόσφατα το θέμα της ιδιοκτησίας και διεύθυνσης της εφημερίδας "Μπαρικάδα", επίσημο όργανο του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης των Σαντινίστας (FSLN), που περνάει σε συνεταιρισμούς, επιχειρηματίες και συνδικάτα των Σαντινίστας, με συμμετοχή των εργαζομένων στην εφημερίδα.

Μέχρι πρόσφατα η εφημερίδα ήταν ιδιοκτησία του εκδοτικού οίκου "Ελ Αμανεσέρ", τα κεφάλαια του οποίου ανήκουν κατά 100% στο FSLN. Η εφημερίδα ήταν ένα από τα προϊόντα αυτής της επιχείρησης και ο διευθυντής της οριζόταν από την Εθνική Διεύθυνση.

Η "Μπαρικάδα" ανέστειλε την κυκλοφορία της στις 30 του Γενάρη, αφού προηγουμένως ο πρόεδρος - διευθυντής της εφημερίδας και του εκδοτικού οίκου Τομάς Μπόρχε, μέλος της Εθνικής Διεύθυνσης, δήλωσε ανίκανος να επιλύσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η εφημερίδα.

Η "Μπαρικάδα" κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 25 Ιουλίου 1975, μερικές μέρες μετά τη νίκη των Σαντινίστας ενάντια στη δικτατορία του Αναστάσιο Σομόσα. Οσο οι Σαντινίστας βρίσκονταν στην εξουσία, η εφημερίδα ήταν όργανο του Μετώπου των Σαντινίστας και εξέφραζε καθαρά τις θέσεις των Σαντινίστας. Οταν οι Σαντινίστας έχασαν τις εκλογές, το 1990, ο τότε διευθυντής, Κάρλος Φερνάντο Τσαμόρο, ακολούθησε μία πολιτική ανοίγματος. Ο συνδυασμός των χρωμάτων μαύρο - κόκκινο, τα χρώματα του Μετώπου, που υπήρχαν στον τίτλο, αντικαταστάθηκαν από τα χρώματα της σημαίας της Νικαράγουα, μπλε - άσπρο, ενώ η αντάρτισσα με το όπλο εξαφανίστηκε από το λογότυπο και στη θέση της εμφανίζεται μόνο ένα καπέλο - σαντίνο. Η στροφή από τη γραμμή του FSLN και την αντιπαράθεση, που υιοθέτησε πια η εφημερίδα, είχε αντανάκλαση και στο περιεχόμενό της. Η αλλαγή προσώπων στη διεύθυνση της εφημερίδας, το 1994, όταν ανέλαβε ο Τομάς Μπόρχε, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και στα διάφορα προβλήματα προστέθηκαν και σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Εδώ να πούμε ότι όταν ο Τομάς Μπόρχε ανακοίνωσε την αναστολή της κυκλοφορίας της "Μπαρικάδα" κατήγγειλε τη δεξιά κυβέρνηση ότι ασκούσε μποϊκοτάζ ενάντια στην εφημερίδα, αρνούμενη να της δώσει τις ανακοινώσεις της ή τις αγγελίες, τις οποίες παραχωρούσε σε ανταγωνιστικές εφημερίδες. Φυσικά, δεν αρνείται κανείς ότι και αυτό το γεγονός συνέβαλε στην παραπέρα επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της εφημερίδας, ωστόσο δε θα περίμενε κανείς από τον δεξιό Πρόεδρο της Νικαράγουα, Αρνάλδο Αλεμάν, να στηρίξει μία τέτοια εφημερίδα.

Το κλείσιμο της εφημερίδας προκάλεσε μία βαθιά πολιτική κρίση στο FSLN που λύθηκε, φαινομενικά, με την προαναφερόμενη απόφαση που πήρε η Εθνική Διεύθυνση. Να πούμε ακόμα ότι οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα έλαβαν με το κλείσιμο τις εφημερίδας το 60% των καθυστερούμενων αμοιβών τους, ενώ μέχρι τις 13 του Φλεβάρη αναμενόταν να εξοφληθεί και το υπόλοιπο, όπως άλλωστε δεσμεύτηκε ο Γενικός Γραμματέας του FSLN Ντανιέλ Ορτέγκα.

Η απόφαση της Εθνικής Διεύθυνσης πάρθηκε βάσει μιας πρότασης που παρουσίασε μία επιτροπή Ad-Hoc, αποτελούμενη από τρεις δημοσιογράφους της εν λόγω εφημερίδας και τους διανοούμενους: Ορλάνδο Νούνιες Σότο, κοινωνιολόγος, οικονομολόγος και ένας από τους εμπνευστές των αυτοδιαχειριζόμενων επιχειρήσεων των εργαζομένων, Αλδο Ντίας Λακάιο, ιστορικός και πρώην πρεσβευτής της Νικαράγουα στη Βενεζουέλα, το Ελ Σαλβαδόρ και το Μεξικό επί κυβέρνησης των Σαντινίστας και Διονύσιο Μαρένκο, πρώην υπουργός της επαναστατικής κυβέρνησης και σημερινός διευθυντής του καναλιού 4, μέτοχος του οποίου είναι και το FSLN.

Η απόφαση περιλαμβάνει και τη σύσταση μιας νέας εταιρίας, με το όνομα "Μπαρικάδα", της οποίας τα κεφάλαια θα μοιραστούν επιχειρηματίες Σαντινίστας, επιχειρήσεις εργαζομένων, το FSLN, οι εργαζόμενοι του περιοδικού, μη κυβερνητικοί οργανισμοί και ένα μικρό μέρος των μετοχών θα πουληθούν στο κοινό.

Ο Κάρλος Γκαρσία Καστίλιο, πεπειραμένος δημοσιογράφος και πρώην πρεσβευτής της Νικαράγουα στη Μοζαμβίκη, που είναι επικεφαλής των εργαζομένων της "Μπαρικάδα", αναφερόμενος στην απόφαση επανέκδοσης της εφημερίδας τόνισε ότι πρόκειται για μία απόφαση - σταθμό στην ιστορία του FSLN.

"Θα κάνουμε μία πλατιά εφημερίδα, όπου θα χωρούν όλοι οι Σαντινίστας, χωρίς να έχει σημασία αν είναι μέλη του FSLN ή όχι, όπως και εκείνοι που έφυγαν από το κόμμα. Θα είμαστε ένα όργανο της νέας Αριστεράς στη Νικαράγουα, ανεξάρτητο, και σκληροί αντίπαλοι του καπιταλιστικού νεοφιλελευθερισμού" δήλωσε ο Γκαρσία Καστίλιο, που ήταν και διευθυντής - ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων "Νουέβα Νικαράγουα", που δεν υπάρχει πια.

Η Εθνική Διεύθυνση του Μετώπου ανέθεσε στην επιτροπή Ad-Hoc, που προαναφέραμε, να ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που συμπεριλαμβάνει οικονομικές δυνατότητες, εκδοτική πολιτική και το προσωπικό που θα διοικεί την εφημερίδα. Ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας, Τομάς Μπόρχε, δε συμμετέχει ούτε στην επιτροπή, ούτε προβλέπεται να είναι μέλος της νέας ομάδας της εφημερίδας.

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ