Τετάρτη 25 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΕΡΓΑΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Σε κοινό μέτωπο αγώνα

Από τις 5 Μάρτη οι ναυτεργάτες και οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος - Πειραιά,στέλνοντας το μήνυμα και στους άλλους εργαζόμενους, έχουν συγκροτήσει μέτωπο αγώνα, ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία, υπερασπίζοντας από κοινού το δικαίωμά τους στην εργασία, απαιτώντας να παρθούν πίσω τα αντιναυτεργατικά μέτρα, κλαδική πολιτική και άμεση παραγωγική ανασυγκρότηση για τη Ζώνη. Παράλληλα χτυπούν το δουλεμπορικό κύκλωμα που δρα σε βάρος τους τόσο με τις εταιρίες των ναυτιλιακών πρακτόρων, όσο και με τις επισκευαστικές εταιρίες "μαϊμού", που όλες στηρίζονται στο ίδιο νομικό πλαίσιο των Αναγκαστικών Νόμων. Στα πλαίσια του προγράμματος δράσης που έχουν χαράξει από κοινού τα σωματεία της Ζώνης με την ΠΕΜΕΝ και τη ναυτεργατική Ενωση Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,καθημερινά εξορμούν στα πλοία που επισκευάζονται στη Ζώνη διενεργώντας ελέγχους για να διαπιστώσουν αν τηρείται η νόμιμη οργανική σύνθεση και να πατάξουν τη "μαύρη εργασία", αποκλείουν τις εισόδους του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας για τους ναυτιλιακούς πράκτορες απαιτώντας να σταματήσει η συναλλαγή του Γραφείου με τους δουλεμπόρους, ενώ έχουν προγραμματιστεί ανάλογες κινητοποιήσεις και στον ΟΑΕΔ.

Οι ναυτεργάτες βρίσκονται επί ποδός από τις 16 Φλεβάρη. Μία από τις σημαντικές στιγμές των κινητοποιήσεών τους, ήταν η "εισβολή" τους στις 19 Μάρτη, στη μία το μεσημέρι, στον οίκο του εφοπλιστικού κεφαλαίου, την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών,για να διατρανώσουν την απόφασή τους να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το δικαίωμά τους στην ίδια τη ζωή, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι την ίδια ώρα που αυξάνονται τα υπερκέρδη των εφοπλιστών, ναυτεργάτες στέλνονται στα συσσίτια. Τα μέλη της εφοπλιστικής Ενωσης είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων, αναμένοντας την Εκτελεστική Επιτροπή τηςΠανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για να συζητήσουν για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.Ομως αντί της Εκτελεστικής, στην αίθουσα εισέβαλαν ναυτεργάτες - άνεργοι στην πλειοψηφία τους - αιφνιδιάζοντας τους εφοπλιστές.

Στη διάρκεια της συνάντησης διαδραματίστηκαν και ορισμένα πρωτοφανή περιστατικά, που αξίζει να αναφερθούν για να αποδειχθεί για πολλοστή φορά, ποια είναι η σχέση της νόθας πλειοψηφίας της ΠΝΟ και ειδικά του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας με τους εφοπλιστές. Μέσα σε αυτή την αίθουσα άκουσαν οι ναυτεργάτες τον Γ. Χαλά να απολογείται μπροστά στους εφοπλιστές και να ζητά από αυτούς να... τον υπερασπίσουν και να πείσουν τους ναυτεργάτες ότι ο ίδιος είναι καλός συνδικαλιστής και ότι τους μεταφέρει τα προβλήματα των ναυτεργατών: "Δε γίνομαι πειστικός - είπε χαρακτηριστικά - ότι σας έχω μεταφέρει το πρόβλημα της ανεργίας και ότι κάθε μέρα διογκώνεται το κατάντημα των Ελλήνων ναυτικών που σιτίζονται στον Αγιο Νικόλαο. Θεωρούν ότι αντί αυτού έχω προχωρήσει σε ένα δρόμο εξαφάνισής τους χωρίς να τους υπολογίζω"! Ετσι την υπεράσπιση του Χαλά ανέλαβε ο εφοπλιστής Χρήστος Νομικός,ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας λέγοντας: "Ναι το πρώτο θέμα που συζητάμε με τον κ. Χαλά είναι η ανεργία, που με επιμονή θέτει"!

Α. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ