Σάββατο 28 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ
Ελεύθερη αγορά σημαίνει ελεύθερη εγκληματικότητα

Συνέντευξη του Λεων. Αυδή στον "902 Αριστερά στα FM"

Την εγκληματικότητα και το ρατσισμό τα γεννά και τα τρέφει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και οι πολιτικές που το υπηρετούν,υπογράμμισε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα φαινόμενα αυτά "αυξάνουν και θα συνεχίσουν έτσι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, στις χώρες του καπιταλισμού, γιατί η ελεύθερη αγορά, σημαίνει και ελεύθερη εγκληματικότητα".

Οι προσπάθειες, υπογράμμισε ο Λ. Αυδής, μιλώντας στο ΡΣ "902 Αριστερά στα FM", θα πρέπει "να επικεντρωθούν στην πρόληψη του εγκλήματος, αλλά για την άρση των αιτίων, που το παράγουν και το ενισχύουν - τα γκέτο, την περιθωριοποίηση, την ανεργία, τη φτώχεια - χρειάζεται μια άλλη πολιτική".

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, που έφτασαν στο αποκρουστικό αποκορύφωμά τους, με την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου στο Παλαιό Κεραμίδι Πιερίας για την απαγόρευση της κυκλοφορίας αλλοδαπών στο χωριό μετά τη δύση του ηλίου, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, υπογράμμισε ότι "σήμερα δεν υπάρχει απλώς ο κίνδυνος εκδήλωσης ρατσισμού. Είναι ήδη μία πραγματικότητα. Είναι ο ρατσισμός. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω αν υπάρχουν κάποια ειδικότερα σχέδια. Αλλά όταν βλέπω ότι υπάρχει μια ενορχηστρωμένη καλλιέργεια του ρατσισμού, της αλβανοφοβίας, του αντιαλβανισμού, ανησυχώ ιδιαίτερα".

Πρέπει, πρόσθεσε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", να δούμε με μεγάλη προσοχή τα στοιχεία που δίνονται. "Είναι αλήθεια ότι φαίνεται να υπάρχει μια έξαρση της εγκληματικότητας. Ειπώθηκε μάλιστα ότι, ενώ οι αλλοδαποί μετανάστες αποτελούν το 5% του πληθυσμού, τα εγκλήματα που κάνουν φτάνουν στο 7% περίπου, αν αυτά είναι τα ακριβή νούμερα που έχουν δοθεί. Μόνο που η αναλογία είναι πλασματική. Είναι φαινομενική αυτή η εγκληματικότητα. Γιατί στα ποσοστά προσμετρούνται συλλήβδην οι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα, αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει όταν οι μετρήσεις αφορούν Ελληνες υπήκοους, όπου η κατάταξη είναι ηλικιακή. Το οχτάχρονο ή δεκάχρονο παιδί από την Αλβάνια και ο ηλικιωμένος μετανάστης στα εξήντα ή τα εβδομήντα του, που περιλαμβάνονται στα ποσοστά, προφανώς δεν μπορούν να διαπράξουν βιασμούς ή ληστείες! Και υπάρχουν πολλές ακόμα παράμετροι που δε λαμβάνονται υπόψη. Κατά συνέπεια η χρήση αυτών των χονδροειδών στατιστικών με τα διογκωμένα ποσοστά γίνεται ακριβώς για να συντηρήσει το κλίμα της αλβανοφοβίας. Να καλλιεργήσει το ρατσισμό και την ξενοφοβία, να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση για την κακής ποιότητας και ανεπαρκή αστυνόμευση".

Η Ελλάδα, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της, έχει κατ' αναλογία, τους περισσότερους αστυνομικούς από όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής,παρατήρησε ο Λεων. Αυδής. Ομως η δίωξη των εγκλημάτων είναι αναποτελεσματική και αυτό σημαίνει ότι είναι κακά οργανωμένη η υπηρεσία και έχει ευθύνη η κυβέρνηση. Ετσι, για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα, υπογράμμισε, χρειάζονται "μέτρα αναδιοργάνωσης της αστυνομίας κυρίως και βέβαια τα λεγόμενα στο ποινικό δίκαιο γενικά μέτρα γενικής πρόληψης. Οταν υπάρχουν γκέτο, όταν υπάρχουν ομάδες πληθυσμού περιθωριακές και εξαθλιωμένες είναι φυσικό το έγκλημα να αυξάνεται.Αυτό συμβαίνει παντού, και στις προηγμένες χώρες του καπιταλιστικού κόσμου τα περισσότερα εγκλήματα γίνονται στα γκέτο.Δε θα κάνει διάρρηξη ο εφοπλιστής, για να πάρει 30 χιλιάδες. Δε χρειάζεται. Θα κάνει άλλα: καταδούλευση δανειστών, θα πνίξει τους ναυτικούς που δουλεύουν στα σαπιοκάραβά του... Αλλά δεν πρόκειται να κάμει διάρρηξη στο σπίτι του φουκαρά για να του πάρει 30 χιλιάδες και μια χρυσή αλυσίδα. Αυτές οι διαρρήξεις είναι για τους φτωχούς, τους εξαθλιωμένους, τους ανθρώπους που πεινάνε, που δεν έχουν να ζήσουν τα παιδιά τους".

Γι' αυτό η γενική πρόληψη, σημείωσε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", "είναι η προσπάθεια για την ένταξη όλου αυτού του κόσμου που περιθωριοποιείται στην κοινωνία. Η επιδότηση, η βοήθεια για τους άνεργους, η εξασφάλιση θέσεων εργασίας, η πρόνοια για τα άτομα που χρήζουν βοήθειας, ηλικιωμένους, παιδιά, η βελτίωση των λαϊκών συνοικιών, είναι μερικά μέτρα. Οπου υπάρχουν γκέτο, ομάδες πληθυσμού περιθωριοποιημένες πρέπει να προσπαθήσουμε να ενταχθούν στην κοινωνία. Υπάρχουν Τσιγγάνοι, υπάρχουν Μουσουλμάνοι, Ελληνες υπήκοοι, δηλαδή - αναφέρω αυτές τις ομάδες γιατί είναι γνωστό ότι είναι περιθωριοποιημένες - και υπάρχουν ομάδες Ελλήνων βέβαια, και άλλοι Ελληνες που έχουν έρθει, οι Πόντιοι - άλλη περιθωριοποιημένη ομάδα. Ανθρωποι που δεν έχουν πώς να ζήσουν. Η παρέμβαση πρέπει να γίνεται με κοινωνικά κριτήρια, με παιδεία, με πολιτισμό, με καλλιέργεια, με εξασφάλιση των αναγκαίων μέσων ζωής, με κατάργηση όλων των πηγών των αδικημάτων. Υπάρχουν ένα σωρό αιτίες για την εγκληματικότητα, μην ξεχνάμε τα πρότυπα που προβάλλονται από την τηλεόραση. Δεν είναι η εγκληματικότητα φρούτο που ήρθε από κάπου, δεν είναι... κομήτης που έπεσε τώρα κι άντε να βρεις γιατί ο κομήτης περνάει αυτή την εποχή κι όχι άλλη.Υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες, που παράγουν το έγκλημα και συγκεκριμένες αιτίες που το ενισχύουν, το καλλιεργούν. Και εκεί πρέπει να πέσει το βάρος μιας αντιεγκληματικής πολιτικής. Τα υπόλοιπα όλα είναι ύποπτα πράγματα, στην καλύτερη περίπτωση αυτός ο ενορχηστρωμένος θόρυβος γίνεται για την παραπληροφόρηση, τον αποπροσανατολισμό του κόσμου ή ό,τι άλλο μπορεί να κρύβεται πίσω". Αλλά για να αλλάξουν αυτά χρειάζεται άλλη πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ