Τρίτη 31 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Κυπριακό στις συμπληγάδες της "διεύρυνσης"

Γαλλία και Βρετανία πιέζουν για "επίλυση" του Κυπριακού πριν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επανέλαβε τις θέσεις για τους "S-300" ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Αρχισε χτες στις Βρυξέλλες με πανηγυρική συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, η πολύχρονη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Κύπρο και τις πέντε χώρες της ΚΑ Ευρώπης, και μαζί "άνοιξε η αυλαία" για τη νέα, πιο δύσκολη φάση του Κυπριακού. Ολοι παρασύρθηκαν σε υψηλές κορόνες για την "ιστορική μέρα", αλλά όλοι υπογράμμισαν, επίσης με έμφαση, την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου (Δεκέμβρης 1997) ότι "η απόφαση να αρχίσουν διαπραγματεύσεις δε συνεπάγεται ότι θα ολοκληρωθούν όλες μαζί" και ότι η ένταξη θα εξαρτηθεί "από την ικανότητα της Ενωσης να αφομοιώσει νέα μέλη", δηλαδή από τα συμφέροντα των "μεγάλων δυνάμεων". Μάλιστα, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ι. Βεντρίν, δεν αρκέστηκε σε υπονοούμενα, αλλά αφού υπογράμμισε ότι "οι έξι πρώτοι διαπραγματευτές δε θα 'ναι, αναγκαστικά και οι πρώτοι συμμετέχοντες", τόνισε με έμφαση ότι "θα 'ναι μεγάλο λάθος να ενταχθεί η διαιρεμένη Κύπρος". Ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία έκανε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Βρετανός ΥΠΕΞ Ρ. Κουκ, τονίζοντας ότι η υποψηφιότητα της Αγκυρας "συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με τα ίδια κριτήρια των άλλων υποψηφίων" και ότι η Τουρκία "έχει τη θέση της στην Ευρώπη".

Κύπρος

"Τι τους θέλετε τους πυραύλους άμα δεν έχετε αεροπλάνα, πουλιά θα κυνηγάτε;", ρώτησε χτες τους πρωτοφανέρωτους στις Βρυξέλλες Κύπριους δημοσιογράφους, ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος, θέτοντας με προκλητικό τρόπο το βασικό ζήτημα του Κυπριακού, σ' αυτή τη φάση, δηλαδή την άμυνα του νότιου τμήματος. Ο Θ. Πάγκαλος επανέλαβε ότι, παρόλο που "δεν" είναι υπουργός του Γλ. Κληρίδη, συνομίλησε με τους Αμερικανούς στη βάση μιας διπλής πρότασης: μια συμφωνία για "μορατόριουμ" πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο στα πλαίσια του ΟΗΕ και "μια κατοχύρωση της συμφωνίας από το ΝΑΤΟ". Ο θ. Πάγκαλος παραδέχτηκε ότι ζήτησε από την Αμερικανίδα ομόλογό του "κάτι παραπάνω" από την πρόταση Κληρίδη για αποστρατικοποίηση, με το αιτιολογικό ότι αυτός, ως υπουργός Εξωτερικών, κάνει "μπίζνες" και δε λέει "γενικές ιδέες, όπως οι πρωθυπουργοί". Εντός της συνάντησης των "15" υπουργών Εξωτερικών με τους ομολόγους τους της διεύρυνσης μίλησαν από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου και ο Κύπριος ΥΠΕΞ Γ. Κασουλίδη. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου "η μέρα είναι συγκινητική γιατί αποκαθιστούμε (!!!) τη φυσιολογική αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ηπείρου" αναδεικνύοντας μια "νέα, δημοκρατική, ενιαία και πολύ πολιτισμική Ευρώπη". Σύμφωνα με τον Γ. Κασουλίδη, η Κύπρος αποτελεί "κομμάτι της αναδυόμενης νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας" και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο "εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης".

Αργά χτες το βράδυ ο Θ. Πάγκαλος είχε "φιλικό δείπνο" με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα.

Διεύρυνση

Σήμερα Τρίτη θα γίνουν και οι πρώτες ξεχωριστές διμερείς συναντήσεις με τις έξι βασικές υποψήφιες: την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία, την Εσθονία και τη Σλοβενία, ανοίγοντας πανηγυρικά την "αυλαία" των πολύχρονων διαπραγματεύσεων ένταξης. Την 3η του Απρίλη θα αρχίσουν διμερείς διασκέψεις για την αναλυτική εξέταση της "ενσωμάτωσης του κοινοτικού κεκτημένου" από τις υποψήφιες χώρες και θα επακολουθήσει σχετική έκθεση της Κομισιόν. Οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τα τέλη του χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ