Τρίτη 31 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΟ
Να βάλουμε φραγμό στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών

Μια πολύ σημαντική ημερίδα - συζήτηση, με ξεχωριστό ενδιαφέρον και βαρύτητα, λόγω της σημερινής κρίσιμης περιόδου που διανύουμε, διοργάνωσαν χτες το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ταύρου από κοινού η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και οι Επιτροπές Ειρήνης Ταύρου, Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης.Ο κεντρικός τίτλος της ημερίδας έδινε και το στίγμα της ανησυχίας και ταυτόχρονα της ετοιμότητας του φιλειρηνικού κινήματος: "Βαλκάνια - Αιγαίο - Μεσόγειος, στη δοκιμασία των ΝΑΤΟικών σχεδίων. Η αντίσταση των λαών, φραγμός στα σχέδια των ιμπεριαλιστών".

Αναφερόμενος στο στίγμα των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ο Θανάσης Παφίλης,γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, υπογράμμισε: "Βρισκόμαστε σε ένα χώρο όπου εκδηλώνονται, και μάλιστα με επιταχυνόμενο τρόπο, όλες οι εκρηκτικές αντιθέσεις που συγκεντρώνει ο κόσμος που προέκυψε μετά τις δυσμενείς για την ανθρωπότητα αλλαγές μετά το '90 - '91. Οι λαοί είναι αντιμέτωποι με την ενιαία στρατηγική της "νέας τάξης", με την πάλη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το μοίρασμα των αγορών, είναι αντιμέτωποι με το λυσσαλέο αγώνα των πολυεθνικών αλλά και λιγότερο ισχυρών οικονομικών παραγόντων, περιφερειακών, που διεκδικούν και αυτοί ένα μέρος της λείας που μοιράζεται".

Αφού αναφέρθηκε στην κοινή συμμετοχή της Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της "νέας του στρατηγικής" και τη χρησιμοποίησή τους από τους ιμπεριαλιστές στις διάφορες τυχοδιωκτικές πολεμικές επιχειρήσεις τους, με έμφαση υπογράμμισε: "Υπάρχει και η οικονομική πλευρά που αφορά και την Ελλάδα και την Τουρκία. Στα πλαίσια της γενικότερης απελευθέρωσης των αγορών, του αχαλίνωτου ανταγωνισμού του κεφαλαίου για την επικράτησή του στις παλιές και νέες αγορές, ισχυρά τμήματα του ελληνικού και τουρκικού κεφαλαίου παλεύουν για το μοίρασμα αγορών και αυτή η πάλη είναι και μπορεί να εξελίσσεται σε πολύ επικίνδυνη και επιθετική".

Συμπλήρωσε ακόμα πως "η πορεία των γεγονότων έχει πια εξόφθαλμα αποδείξει πως μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και γενικότερα της στρατηγικής της "νέας τάξης" δεν μπορούν να προκύψουν θετικές για τους λαούς λύσεις. Ο πόλεμος του Κόλπου έδωσε σειρά στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, το Κοσσυφοπέδιο "διαδέχτηκε" την επέμβαση στη Βοσνία, και το τραγικό ερώτημα "Ποιος θα μπει αύριο στο χειρουργικό τραπέζι της Νέας Τάξης;" έρχεται συνέχεια στην επικαιρότητα".

"Το φιλειρηνικό κίνημα μπορεί με τη δράση του να μπει φραγμός στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών", απάντησε ο Θ. Παφίλης. Αναφορικά με τις λεγόμενες "ελληνοτουρκικές διαφορές" σημείωσε: "Υποστηρίζουμε το διάλογο των δύο χωρών χωρίς μεσολαβητές, επιδιαιτητές, με προϋπόθεση το σεβασμό των συνόρων, του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς καμιά διεκδίκηση. Το μόνο υπαρκτό πρόβλημα που χρειάζεται διευθέτηση είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας".

Σημειώνοντας την ανάγκη το φιλειρηνικό κίνημα να εφαρμόσει αυτή την άλλη πορεία στις σχέσεις των δύο λαών, υπογράμμισε ότι αυτό πρέπει να γίνει ενάντια στη θέληση των υποτακτικών βαλκανικών κυβερνήσεων, που σήμερα γίνονται, όπως είπε, ο ""βαλκανικός μανδύας" για την επιβολή της πολιτικής των ιμπεριαλιστών".

"Η βάση για την ανάπτυξη της ελληνοτουρκικής φιλίας είναι η πάλη ενάντια σε αυτούς που δημιουργούν τα προβλήματα και τις εντάσεις, τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ", κατέληξε.

Ο δεύτερος εισηγητής Α. Αντανασιώτης,δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, αφού έκανε μια εκτενή αναφορά στην ιστορική εξέλιξη του ΝΑΤΟ, ως επιθετικού οργανισμού, στο παρελθόν και σήμερα, ανέλυσε διεξοδικά τις πλευρές που αναδεικνύονται από την εφαρμογή της νέας του δομής.

Σημαντικές επίσης παρεμβάσεις στη συζήτηση που έγινε έκαναν: ο Γιάννης Τσούμας από την κίνηση "Δημοσιογράφοι για την Ειρήνη στο Αιγαίο", που αναφέρθηκε στην άλλη πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τους λαούς στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης,πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), που αναφέρθηκε στην ανάγκη οι μαζικές οργανώσεις να δράσουν από κοινού σε ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο για τα δικαιώματα των λαών, κόντρα σε αυτά των ιμπεριαλιστών. Ο Παναγιώτης Βακαλόπουλος,δήμαρχος Ταύρου, για τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο φιλειρηνικό κίνημα. Ο Θανάσης Παπαρήγας,δημοσιογράφος, για τις νέες αντιθέσεις που δημιουργούνται με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Επίσης παρεμβάσεις έγιναν από τη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη Ταύρου", το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Καλλιθέας ενώ πήραν μέρος πολλοί εκπρόσωποι τοπικών φορέων, της ΝΑΣ, με τον Χρήστο Λαζαρίδη,παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, Σύλλογοι Γυναικών και Γονέων και Κηδεμόνων κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουμε ενάντια στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών σ' όλο τον κόσμο(2008-05-13 00:00:00.0)
Για την ανάπτυξη ενός ευρύτατου, πολύμορφου αντιπολεμικού κινήματος(2001-03-06 00:00:00.0)
Φιλειρηνική εκδήλωση στον Ασπρόπυργο(2000-03-28 00:00:00.0)
Να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις(1999-08-24 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο - φραγμός στις επεμβάσεις στα Βαλκάνια(1998-07-15 00:00:00.0)
Το μήνυμα του αγώνα έφτασε παντού(1998-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ