Κυριακή 5 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αύριο η συγκέντρωση της Αθήνας

Τη δική τους απάντηση θα δώσουν αύριο στο δρόμο του αγώνα οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι της Αθήνας, που είναι αποφασισμένοι να μην παραδώσουν την επιβίωσή τους, τις δουλιές τους, τα μαγαζιά τους βορά στις επιδιώξεις μιας χούφτας ντόπιων ή ξένων οικονομικών συμφερόντων. Οι ΕΒΕ είναι αποφασισμένοι να διαδηλώσουν την πλήρη αντίθεσή τους στις ασκούμενες από την κυβέρνηση - εντολοδόχο του μεγάλου κεφαλαίου πολιτικές, αλλά και με όσους τις υποθάλπουν και τις στηρίζουν με κάθε τρόπο. Η συγκέντρωση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος στις 6.00 το απόγευμα, μετά από απόφαση που πήραν τα σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Αθήνας (ΟΕΒΑ).

Η απόφαση, όπως τονίζουν και οι δύο Ομοσπονδίες, πάρθηκε κάτω από την ασφυκτική πίεση του κατήφορου που έχουν πάρει οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εξαιτίας των ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ή θα ακολουθήσουν το δρόμο της αγωνιστικής πάλης, της δυναμικής διεκδίκησης των αιτημάτων τους για επιβίωση ή θα βρεθούν στο δρόμο. Μια απόφαση, που καταγγέλλει και απαντάει στη στάση που επιμένει να τηρεί η πλειοψηφία της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία αναγκάστηκε στην πραγματικότητα να αποδεχτεί φραστικά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, κάτω από την πίεση των πρωτοπόρων δυνάμεων και την αγανάκτηση της βάσης των ΕΒΕ, αλλά στην πράξη, ακόμα και μετά την τελευταία κυβερνητική απόφαση για υποτίμηση της δραχμής και τη λαίλαπα που συνεπάγεται για τα πλατιά λαϊκά στρώματα όπου ανήκουν και οι ΕΒΕ, επιμένει στην τακτική του "διαλόγου", περιμένοντας να τη δεχτεί ο πρωθυπουργός να "τα συζητήσουν" για άλλη μια φορά. Επιμένει να συμπλέει με το ΣΕΒ, τους εμποροβιομηχάνους και την αντιδραστική διοίκηση της ΕΣΕΕ, κάνοντας λόγο για "εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ" και να ελπίζει ακόμα ότι με το διάλογο η κυβέρνηση θα "πειστεί" να αλλάξει πολιτική. Επιμένει να περιμένει τα... θετικά αποτελέσματα της υποτίμησης της δραχμής για τις ΜΜΕ! Ολα αυτά τη στιγμή που η θηλιά σφίγγει όλο και πιο ασφυκτικά γύρω από το λαιμό των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών, που η ανεργία έχει ξεπεράσει επίσημα το 10%, που τα φέσια και η πτώση του τζίρου πνίγουν τα μαγαζιά και τις βιοτεχνίες που καθημερινά οι ιδιοκτήτες τους έρχονται αντιμέτωπες με το λουκέτο. Τη στιγμή που όλοι οι παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με τα "θετικά" αποτελέσματα της υποτίμησης, γιατί η υποτίμηση και ό,τι την ακολουθεί δεν έγινε για να κερδίσουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρέμποροι, ούτε οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι άνεργοι νέοι και νέες πελάτες τους.

Οχι στην καταστροφή

Ο Πρόεδρος της ΟΒΣΑ Μ. Διαμαντής,απευθύνοντας αγωνιστικό κάλεσμα στους ΕΒΕ για την αυριανή συγκέντρωση, τόνισε: "Εχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που πράγματι έχει εφτασφράγιστα μάτια κι αυτιά απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των συνταξιούχων, των αγροτών κλπ., ενώ αντίθετα ορθάνοιχτα είναι τα μάτια της και τ' αυτιά της απέναντι στις εντολές και στις πιέσεις του μεγάλου κεφαλαίου, ξένου και ντόπιου και των οργάνων του, όπως είναι οι κάθε είδους συμφωνίες Μάαστριχτ. Ετσι, λοιπόν, η χώρα αυτή τη στιγμή οδηγείται στην κυριολεξία στην καταστροφή. Πρέπει να τα πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους. Εάν δεν παρέμβει το συνδικαλιστικό κίνημα άμεσα, αύριο θα είναι πολύ αργά. Δε φτάνουν μόνο οι προσπάθειες από μεριάς των πρωτοπόρων, όμως. Γι' αυτό στέλνω ένα μήνυμα στην πλειοψηφία των ΕΒΕ αλλά και του ελληνικού λαού, ότι απαιτούνται δυναμικές παρεμβάσεις που να έχουν μια συνέχεια και ενότητα. Γιατί, μόνο έτσι, με ανυποχώρητους αγώνες θα εξαναγκαστεί η κυβέρνηση και όλοι όσοι στηρίζουν ή υποκινούν αυτές τις πολιτικές για την αλλαγή τους. Εάν πράγματι, δε γίνει κάτι τέτοιο, τονίζω ότι με την αδράνειά μας θα έχουμε βάλει τα χέρια μας να βγάλουμε τα ίδια τα μάτια μας. Επιπλέον, θέλω να πω ότι όλοι εμείς οι πρωτοπόροι πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι. Και η κάθε προσπάθειά μας πρέπει να έχει μια δυναμική τέτοια που σίγουρα αργά ή γρήγορα θα πυροδοτήσει την υποβόσκουσα αγανάκτηση του συνόλου".

Μ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικό «ραντεβού» στις 20 του Μάρτη (2006-03-16 00:00:00.0)
Απειλούνται με αφανισμό (2003-05-29 00:00:00.0)
Δυναμικό «παρών» χτες στις εφορίες (2002-03-08 00:00:00.0)
Σήμερα η πανελλαδική συγκέντρωση (1998-12-02 00:00:00.0)
Πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης της ΟΒΣΑ (1997-03-29 00:00:00.0)
"Στο πόδι" για την πανελλαδική κινητοποίηση (1997-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ