Τρίτη 7 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Συγκρατημένη ακρίβεια...

Συγκρατημένες ήταν χτες οι τιμές των οπωροκηπευτικών σε σχέση με τα ύψη στα οποία έφτασαν την προηγούμενη βδομάδα. Ωστόσο, εξακολουθούσαν να είναι ακριβότερα σε σύγκριση με τα πριν την υποτίμηση επίπεδα. Ετσι χτες στα είδη των λαϊκών αγορών υπήρξαν μειώσεις από 10 μέχρι και 30 δραχμές, ενώ 40 δραχμές μειώθηκαν μεσοσταθμικά τα κουνουπίδια και 50 δραχμές τα μανταρίνια. Τα πορτοκάλια πωλούνται 10 δραχμές ακριβότερα σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή (στις 130 δρχ. το κιλό), ενώ η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών δεν επέδρασε στην τιμή της ντομάτας, όπως στα άλλα προϊόντα, και έτσι πωλούνταν και χτες στις 450 δρχ. το κιλό.

Παράλληλα, χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοϊδης συναντήθηκε με εκπροσώπους των καταστηματαρχών κρεοπωλών, σε μια προσπάθεια συγκράτησης των τιμών των αμνοεριφίων, που ήδη, δύο βδομάδες πριν το Πάσχα είχαν φτάσει τις 2.200 δρχ. το κιλό. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συστήνει ανώτατη τιμή τις 2.000 δρχ. το κιλό στη λιανική, για να συγκρατήσει τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Ομως οι καταστηματάρχες κρεοπώλες τονίζουν ότι η διαμόρφωση των λιανικών τιμών εξαρτάται από τα τιμολόγια με τα οποία αγοράζουν στη χονδρική και με βάση αυτά και τις νόμιμες επιβαρύνσεις θα διαμορφωθούν οι τιμές, υπογραμμίζοντας ότι δεν εξαρτάται από αυτούς η συγκράτηση της τελικής τιμής.

Οι οργανώσεις καταναλωτών

Περισσότεροι από 1.000.000 Ελληνες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στην αγορά τροφίμων. Ανάμεσά τους το 66,9% των ανδρών και το 75,2% των γυναικών ηλικίας άνω των 65 ετών (δηλαδή οι συνταξιούχοι), ενώ τουλάχιστον άλλοι 630.000 πολίτες αντιμετωπίζουν συναφή οικονομικά προβλήματα, αυτοί είναι η νέα μεγάλη κατηγορία των "νεόπτωχων", αλλά και οι νέοι. Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Ινστιτούτου Καταναλωτών στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα σημειώθηκε πως οι παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων δε διατρέφονται, απλά ταϊζονται.

Χαρακτηριστικό των προβλημάτων αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών, αλλά και της ακρίβειας στην αγορά είναι το στοιχείο ότι ο Ελληνας εργαζόμενος θα πρέπει να δουλέψει μέχρι και 181 ημέρες περισσότερο απ' όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ για την αγορά ενός "καλαθιού" 185 προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνονται 100 είδη τροφίμων και ποτών, 50 είδη σπιτιού και προσωπικής φροντίδας, 10 είδη ηλεκτρικών συσκευών και επίπλων και 25 είδη ένδυσης.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι αντί να ανοίξει μέτωπο με το καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς που οδηγεί στην ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών και τις συνεχείς ανατιμήσεις στην αγορά, η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών καλεί το αγοραστικό κοινό να μην αγοράζει μέχρι την Παρασκευή κρέατα, ψάρια και τυροκομικά, με αφορμή την ακρίβεια των τελευταίων ημερών. Πρόκειται για μια επιλογή εν πολλοίς αποπροσανατολιστική, αφού δε χτυπάει την ουσία του προβλήματος, και χωρίς προοπτική. Παράλληλα, από την κίνηση αυτή ουσιαστικά θίγονται οι μικρέμποροι, οι αγρότες και οι μανάβηδες, που τελικά δεν ευθύνονται για το κύμα ακρίβειας, αφού ο έλεγχος της αγοράς παραμένει στα χέρια των λίγων μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλεμπόρων και μεγαλοεισαγωγέων, οι οποίοι με ευθύνη της κυβέρνησης δρουν ανεξέλεγκτα σε βάρος του συνόλου του ελληνικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ