Τρίτη 7 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Κινητοποίηση αντίστασης στην καταστροφική πολιτική

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους δήλωσαν χτες οι ΕΒΕ της Αθήνας

Την αντίθεσή τους στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και σε όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την υπαγορεύουν ή τη στηρίζουν, αλλά και την απόφασή τους να αντισταθούν στον αφανισμό τους από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο δήλωσαν χτες, οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες της Αθήνας.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ), και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών (ΟΕΒΑ), κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και την πολιτική που τους οδηγεί, χρόνο με τον χρόνο στην εξαθλίωση και την πείνα. Οπως είπε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Μιχ. Διαμαντής,"οι ΕΒΕ ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι χτυπιούνται από τις ασκούμενες πολιτικές και θα αγωνιστούμε μαζί τους για την ανατροπή αυτών των πολιτικών". Ο ίδιος κατήγγειλε ότι σε μια εποχή που μια χούφτα ντόπια και ξένα οικονομικά συμφέροντα απολαμβάνουν πλούσιες παροχές, την ίδια στιγμή οι ΕΒΕ υποφέρουν και βλέπουν την ανεργία να τους χτυπάει την πόρτα. Τη στιγμή - συμπλήρωσε - που οι συνταξιούχοι λένε το ψωμί - ψωμάκι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλοβιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι χρόνο με τον χρόνο βλέπουν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται. "Αυτοί που υποφέρουν - τόνισε απευθυνόμενος στους επαγγελματίες και τους μικροβιοτέχνες - είναι οι ίδιοι οι πελάτες μας. Οσο θα εφαρμόζονται αυτές οι πολιτικές, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, θα συρρικνώνονται και η αγορά θα αλώνεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια". Συμπλήρωσε, ότι ο δήθεν ελεύθερος ανταγωνισμός που είναι επίσημο δόγμα όλων των τελευταίων κυβερνήσεων σημαίνει ζούγκλα και επικράτηση του ισχυρού. Σημαίνει ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου. Ολες οι τελευταίες κυβερνητικές πολιτικές, πιστές σε αυτό το δόγμα και, υλοποιώντας με υποτέλεια τις κατευθύνσεις των ντόπιων και ξένων οργάνων του πολυεθνικού κεφαλαίου, εφαρμόζουν εξοντωτικές πολιτικές σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων και με προσχήματα το διεθνή "ανταγωνισμό" και τον "εκσυγχρονισμό", φορτώνουν τους ΕΒΕ με τεράστια προβλήματα αφανισμού όπως:

  • Τη συνεχή και αυξανόμενη κατακόρυφη πτώση του τζίρου, εξαιτίας των στυγνών εισοδηματικών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας.
  • Την ασύδοτη και ανεμπόδιστη ανάπτυξη των πολυκαταστημάτων και τον άνισο ανταγωνισμό που δημιουργούν για τις μικρές επιχειρήσεις.
  • Το εξοντωτικό ωράριο για τους ΕΒΕ που εφαρμόζεται με τις επιταγές των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων.
  • Την άδικη και άνιση φορολογία των ΜΜΕ, με τα "αντικειμενικά κριτήρια" και με το συντελεστή του 35% για ΟΕ, ΕΕ και συνεταιρισμούς.
  • Τις ασύδοτες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές από τρίτες χώρες και χώρες της ΕΕ σε βάρος της ντόπιας παραγωγής.
  • Την ανύπαρκτη και απαγορευτική χρηματοδότηση για τους μικρούς.
  • Την πλήρη απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης.
  • Την ισοπέδωση του ασφαλιστικού.

Ο Μιχ. Διαμαντής κατήγγειλε ότι οι ΕΒΕ, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι συνταξιούχοι, που στις πλάτες τους φορτώνονταν τα βάρη των ασκούμενων πολιτικών, καλούνται τώρα να γίνουν πάλι τα υποζύγια των συνεπειών της απόφασης της κυβέρνησης για την υποτίμηση της δραχμής. "Από αυτό το βήμα δηλώνουμε, ότι φτάνει πια, ο εμπαιγμός ξεσκεπάστηκε και οι ψευτιές δεν περνάνε άλλο". Οι ΕΒΕ, υπογράμμισε, γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι οι εχθροί τους: Είναι η κυβερνητική πολιτική και όλοι όσοι τη στηρίζουν και την υπαγορεύουν. Γνωρίζουν ότι οι λύσεις των προβλημάτων βρίσκονται μόνο στην αλλαγή των πολιτικών αυτών σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Μια αλλαγή που οι ΕΒΕ γνωρίζουν καλά ότι δε χαρίζεται, αλλά καταχτιέται με συνεχείς επίμονους και ενωτικούς αγώνες. Στους αγώνες αυτούς σύμμαχοι δεν μπορεί παρά να είναι, όλοι αυτοί που αδικούνται από τις ίδιες πολιτικές, αγρότες, εργαζόμενοι συνταξιούχοι κλπ.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, τόνισε ότι είναι καιρός να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Είναι καιρός, να παρέμβει το συνδικαλιστικό κίνημα άμεσα γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά. Σε αυτό, τόνισε, δε φτάνουν μόνο οι προσπάθειες των πρωτοπόρων του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά χρειάζεται αποφασιστική δυναμική και ενωτική παρέμβαση. "Το μαχαίρι δεν έφτασε μόνο στο κόκαλο - είπε χαρακτηριστικά - αλλά άρχισε και το τρυπάει. Και τότε προειδοποίησε προς κάθε κατεύθυνση, φωνή λαού, οργή θεού".

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ