Τρίτη 14 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Κατά της προσπάθειας ένταξης στο ΝΑΤΟ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Τη σθεναρή αντίθεσή τους στη "συγκαλυμμένη" και υποβαθμισμένη από τα ΜΜΕ προσπάθεια ένταξης της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ, καταγγέλλει η Πολωνική Εθνική Επιτροπή, η οποία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι στην ιδέα "αντιτίθεται ο πολωνικός λαός κατά ποσοστό που φθάνει έως και το 70%".

Ο Πολωνός Πρόεδρος και το Κοινοβούλιο της χώρας αποκρύπτουν το γεγονός της ενταξιακής προσπάθειας και των συνομιλιών με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί όσον αφορά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα.

Η πολωνική κυβέρνηση θέτει ψηλά στις προτεραιότητές της την ένταξη στο ΝΑΤΟ - "πολύ πιο ψηλά από την ανέχεια, την ανεργία, την οικιστική και την αγροτική πολιτική, την εκπαίδευση και την "κοινωνική πρόνοια"", αναφέρει η Πολωνική Εθνική Επιτροπή.

Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πιθανής ένταξης στο ΝΑΤΟ. Κατ' αρχάς, μια τέτοια απόφαση θα την έφερνε σε ανταγωνιστική θέση προς τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, ενώ θα υπήγαγε την άμυνά της στις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις (όπου πνέουν "ανησυχητικοί νεοναζιστικοί αέρηδες", λένε οι Πολωνοί), μειώνοντας τις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις σε 180 χιλιάδες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ