Τρίτη 14 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επιμένει στην επιλογή Κιριένκο ο Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν κατέστησε σαφές ότι θα στηρίξει μέχρι το τέλος την υποψηφιότητα του Σεργκέι Κιριένκο για το πρωθυπουργικό αξίωμα, παρά την απόρριψή της από την Κάτω Βουλή, στην πρώτη ψηφοφορία την περασμένη Παρασκευή. "Το λέω ξανά, δε θα προτείνω άλλον υποψήφιο", προειδοποίησε ο Γιέλτσιν μετά τη συνάντησή του με τον Κιριένκο. Ο πρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, στέλεχος του ΚΚΡΟ, είχε ζητήσει την περασμένη βδομάδα από τον Γιέλτσιν να ορίσει άλλον υποψήφιο για το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Επίσης, ο Γιέλτσιν απέκλεισε οποιεσδήποτε αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας που θα καθιστούσαν τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), αντί του πρωθυπουργού, δεύτερο στην ιεραρχία της χώρας. "Πρώτον, αυτό είναι παράλογο και δεύτερο, δε θα υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα όσο είμαι εγώ Πρόεδρος της χώρας", τόνισε ο Γιέλτσιν, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον διοικητή των μεθοριακών δυνάμεων Νικολάι Μπορτζίχα. Την πρόταση για την αναβάθμιση του ρόλου του προέδρου της Δούμας είχε διατυπώσει ο Αλεξάντρ Σοχίν, ηγέτης του κόμματος "Σπίτι μας η Ρωσία". Η πρόταση αυτή έχει υποστηριχτεί και από άλλα κόμματα της Κάτω Βουλής. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, ο Γιέλτσιν, σε μια χειρονομία καλής θέλησης προς την αντιπολίτευση της Δούμας (κυρίως την αριστερή), δήλωσε ότι θα αναθέσει υπουργικά χαρτοφυλάκια σε πρόσωπα που θα προτείνει η Δούμα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι οι κομμουνιστές και οι άλλες αριστερές δυνάμεις της Κρατικής Δούμας θα καταψηφίσουν και πάλι την Παρασκευή, 17 Απρίλη, κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, την υποψηφιότητα του Κιριένκο. "Το Προεδρείο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας αποφάσισε ...να καταψηφίσει τον Σεργκέι Κιριένκο ως πρόσωπο ακατάλληλο για το αξίωμα του Ρώσου πρωθυπουργού", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ στους δημοσιογράφους. Οι συνεργαζόμενες αριστερές δυνάμεις στην Κάτω Βουλή (ΚΚΡΟ, Αγροτικό Κόμμα και "Ναροντοβλάστιε") είχαν καταψηφίσει τον Κιριένκο στην πρώτη ψηφοφορία την περασμένη βδομάδα, με τη δικαιολογία ότι ο 35χρονος τεχνοκράτης είναι πολύ νέος και άπειρος για να αναλάβει την πρωθυπουργία. Επίσης, ο Ζιουγκάνοφ επισήμανε πως η αριστερή αντιπολίτευση θα πιέσει, ώστε να συζητηθεί στη Δούμα ένα σχέδιο προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας για να αποφανθεί σχετικά με την απόφαση του Γιέλτσιν να προτείνει τον Κιριένκο για δεύτερη φορά. Οι κομμουνιστές θεωρούν πως ο Πρόεδρος Γιέλτσιν ενήργησε αντισυνταγματικά, προτείνοντας τον ίδιο υποψήφιο δυο φορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ