Πέμπτη 16 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
"Θα πάμε στη Ζάκυνθο για μπίζνες! "

Την ώρα που ο Μπερνς κηρύσσεται ανεπιθύμητος στο νησί, η πρεσβεία δηλώνει πως η Ζάκυνθος είναι μόνο η αρχή...

"Ξεχάστε τις αντιδράσεις! Εμείς θα πάμε στο περιβαλλοντικό συνέδριο της Ζακύνθου, όπως προγραμματίσαμε. Σκοπός μας είναι να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων επιχειρηματιών και εταιριών και να κάνουμε μπίζνες!".

Μ' αυτή τη φράση - αποκαλυπτική από μόνη της - απάντησε χτες ο Εμπορικός Ακόλουθος της Αμερικανικής Πρεσβείας Πάτρικ Σαντίλο σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις έντονες αντιδράσεις φορέων του νησιού που έχουν χαρακτηρίσει "ανεπιθύμητο πρόσωπο" τον πρέσβη των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς.

Η απάντηση δόθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε το εμπορικό τμήμα της πρεσβείας των ΗΠΑ και στη διάρκεια της οποίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρέσβης Νίκολας Μπερνς θα πάει τελικά στο νησί και σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα μιλήσει στις 29 Απρίλη στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου στις 10 το πρωί.

Ο εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας ξεκαθάρισε - ύστερα από ερώτηση του "Ρ" - ότι παρά τις αντιδράσεις του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου και άλλων φορέων, η αντιπροσωπεία της αμερικανικής πρεσβείας θα παραβρεθεί κανονικά στο συνέδριο, όπου ο πρέσβης θα αναπτύξει το θέμα: "Περιβαλλοντική πολιτική των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη"...

Ο Π. Σαντίλο στην τοποθέτησή του δεν έκρυψε λόγια για τις προθέσεις της αμερικανικής πρεσβείας και το ρόλο του μεσάζοντα που έχει χρεωθεί να παίξει, για να διευκολύνει την επέλαση των αμερικανικών πολυεθνικών στη χώρα μας.

"Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από εμάς περισσότερες επενδύσεις και εμείς αυτό κάνουμε",είπε. Δε σταμάτησε, όμως, σ' αυτό. Εχοντας προφανώς κατά νου την επικείμενη επικύρωση της "Πολυμερούς Συμφωνίας για τις Επενδύσεις", που θα καθορίζει τους όρους λειτουργίας του ξένου κεφαλαίου είπε: "Κοιτάμε ολόκληρη την Ευρώπη και βλέπουμε πού μας συμφέρει να κάνουμε δουλιές. Στην Ελλάδα το περιβάλλον είναι η μεγάλη ευκαιρία για μπίζνες"... Ανέφερε πως το συνέδριο της Ζακύνθου είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες δραστηριότητες. "Αν θες να κάνεις μπίζνες, είπε, πρέπει να είσαι εκεί!"...

Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρίες στον τομέα του περιβάλλοντος στη χώρα μας, το οποίο αυξάνεται καθημερινά. Δε διευκρίνισε αν εννοεί εταιρίες όπως η ΙΒΕΚΟ ΣΟΛΑΡ την τεχνολογία της οποίας εσχάτως φροντίζει να προβάλλει η "Γκρίνπις".

Για να τονίσει το ενδιαφέρον των αμερικανών επενδυτών είπε ότι καθημερινά δέχεται όλο και περισσότερα τηλεφωνήματα από αντιπροσώπους εταιριών που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας... "Το συνέδριο θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι Αμερικανοί επενδυτές το χώρο που θα επενδύσουν τα κεφάλαιά τους",δήλωσε...

Για τη διαφήμιση των προϊόντων των αμερικανικών εταιριών στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων έχουν επιστρατευτεί, για να παραστούν στο συνέδριο μία σειρά στελέχη (Αμερικανοί τεχνοκράτες, ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι πολυεθνικών όπως Λόκχηντ, Μπράουν και Ρουτ κ. ά.). Αιχμή του δόρατος όμως για τις αμερικανικές εταιρίες - εκτός από τον Ν. Μπερνς - είναι ο Ντέιβιντ Σκότσμιθ,ο οποίος θα μιλήσει στο δείπνο του συνεδρίου αντιπροσωπεύοντας το γραφείο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ!

Χέρι βοηθείας απ' το ΥΠΕΧΩΔΕ

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο σύμβουλος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Δοντάς,ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία της αμερικανικής πρεσβείας και του "Συνδέσμου Καθαριότητας νομού Ζακύνθου" για τη συνδιοργάνωση του συνεδρίου. "Οι χρηματοδοτήσεις από τους κοινοτικούς πόρους δεν είναι αρκετές. Ετσι, προσανατολιζόμαστε σε έργα αυτοχρηματοδοτούμενα ή συγχρηματοδοτούμενα", ανέφερε περιγράφοντας το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης και το σκοπό του συνεδρίου στη Ζάκυνθο. Επιβεβαίωσε και αυτός το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιριών να προχωρήσουν σε επενδύσεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα, αλλά δήλωσε ότι δεν έχει καταγράψει το ΥΠΕΧΩΔΕ τον αριθμό των εταιριών που ενδιαφέρονται.

"Στο συνέδριο θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν λύσεις και για τις τεχνολογίες και για τις χρηματοδοτήσεις των έργων", συμπλήρωσε ο Κ. Δοντάς. Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν και νέοι μέθοδοι διαχείρισης των απορριμμάτων λέγοντας ότι "δεν μπορούμε να πούμε ότι επιλέγουμε εσαεί αυτή τη μέθοδο"...

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναλύουν στις ΗΠΑ τις «προοπτικές» της περιοχής(2019-11-19 00:00:00.0)
Ο Μπερνς "μοιράζει χαρτιά" για τη μεγάλη μάσα(1999-06-23 00:00:00.0)
Σε ανοιχτή σύγκρουση με τον "εχθρό - λαό"(1998-04-30 00:00:00.0)
ΟΧΙ στη νέα πρόκληση(1998-04-22 00:00:00.0)
Σε ρόλο "γιες μεν" η Νομαρχία(1998-04-15 00:00:00.0)
"Να μην πατήσει το πόδι του στο νησί"(1998-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ