Πέμπτη 16 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μας "σταυρώνουν" κάθε μέρα

Μαζική η συμμετοχή των συνταξιούχων του Πειραιά στην πικετοφορία

"Ο αγώνας είναι μονόδρομος και σ' αυτόν τον αγώνα οι συνταξιούχοι θα είναι πάλι μπροστά",διαμήνυσαν χτες το πρωί οι απόμαχοι της δουλιάς στον Πειραιά, συμμετέχοντας μαζικά σε πικετοφορία που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή στους δρόμους της πόλης, για να καταλήξουν έξω από τον Οίκο του Ναύτου και να ενωθούν με τους ναυτεργάτες που πραγματοποιούσαν τη δική τους κινητοποίηση.

Οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.Λίγο πριν ξεκινήσει η πικετοφορία, ο γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων του ΙΚΑ Γ. Βαγγελάκης,μιλώντας στους συγκεντρωμένους, τόνισε μεταξύ άλλων: "Ειδικά το τελευταίο πλήγμα, αυτό της υποτίμησης της δραχμής, σε συνδυασμό με την ακρίβεια στην αγορά, μας υποχρεώνει ακόμα και αυτές τις μέρες του Πάσχα να βγούμε στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την αντικοινωνική και αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης και να ζητήσουμε διορθωτικό ποσό μιας σύνταξης εφάπαξ και μέχρι 200 χιλιάδες δραχμές". Καταλήγοντας ο Γ. Βαγγελάκης υπογράμμισε: "Ημασταν υπό τη γερμανική κατοχή και προτάξαμε τα στήθη μας και σήμερα, που η κυβέρνηση μας παραδίνει στη λεγόμενη ευρωπαϊκή ομηρία, οι συνταξιούχοι θα αντισταθούμε σθεναρά διεκδικώντας τα αιτήματά μας".

Στη συνέχεια, οι συνταξιούχοι με τις πικέτες ξεκίνησαν πορεία φωνάζοντας συνθήματα, όπως: "Μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση", "Κυβέρνηση και Μάαστριχτ διαλύουν την Ελλάδα και τους συνταξιούχους τους ρίχνουν στον Καιάδα". "Οι συνταξιούχοι σταυρώνονται κάθε μέρα στον Γολγοθά της πείνας με Καίσαρα τον Σημίτη",έγραφε η πικέτα συνταξιούχου ναυτικού, ενώ μια άλλη έγραφε: "Υποτίμηση σημαίνει σύνταξη μειωμένη". Η πορεία έκανε μια στάση στην κεντρική αγορά του Πειραιά, όπου οι συνταξιούχοι καλούσαν τον κόσμο να τους ακολουθήσει, ενώ περαστικοί χειροκροτούσαν συνεχώς, για να καταλήξει έξω από τον Οίκου του Ναύτου.

"Παίρνω 108 χιλιάδες δραχμές σύνταξη. Είμαι υποχρεωμένος να ζω χρόνια στη λιτότητα. Είμαι ντροπή να μην μπορώ να πληρώσω τους λογαριασμούς του σπιτιού μου", μας δήλωσε ο Παντελής Μάρκου, συνταξιούχος του ΙΚΑ. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι μαρτυρούν τα λόγια του συνταξιούχου Σπύρου Παπαπολύζου, που παίρνει επίσης 108 χιλιάδες δραχμές σύνταξη και μας δηλώνει χαρακτηριστικά: "Πρέπει μ' αυτά τα λεφτά να πληρώσω το νοίκι και τους λογαριασμούς. Και δε φτάνουν αυτά, αλλά έχουμε να πληρώσουμε και τα φάρμακα. Δηλαδή τι πρέπει να γίνουμε ζητιάνοι, ύστερα από τόσα χρόνια προσφοράς, ύστερα από τόσο σκληρή δουλιά;".

Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ