Πέμπτη 16 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
"Οπως πάμε, θα θυμηθούμε την Κατοχή"!

Στους δρόμους έβγαλε και χτες τους ασπρομάλληδες η δίχως τέλος "Σαρακοστή", που τους καταδικάζει η κυβερνητική πολιτική. Συγκλονιστική η παρουσία τους χτες στο κέντρο της Αθήνας και στην κεντρική Βαρβάκειο Αγορά

Ενάντια στην ατέλειωτη "Σαρακοστή", που τους καταδικάζει η κυβερνητική πολιτική, διαδήλωσαν χτες Μ. Τετάρτη οι απόμαχοι της δουλιάς, με μαζικές, γεμάτες παλμό, πρωτοτυπία και αποφασιστικότητα συγκεντρώσεις και πικετοφορίες σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Καβάλα.

Εκατοντάδες ασπρομάλληδες βρέθηκαν και πάλι χτες στο μετερίζι του αγώνα, εκεί στην πλατεία Κάνιγγος, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Είχαν κρεμασμένες πάνω τους πικέτες με τα αιτήματά τους και με συνθήματα, όπως: "1998 μαύρο Πάσχα για τους συνταξιούχους", "Βρυξέλλες σημαίνει δραχμή υποτιμημένη", "Ενότητα και αγώνας να φύγει ο μεσαίωνας"...

Στις 10.30 π.μ. η πορεία ξεκινά και κατευθύνεται προς την Πατησίων. Το σύνθημα "Για τους συνταξιούχους δεν έρχεται Λαμπρή, με τις συντάξεις πείνας πάντα Σαρακοστή", δονεί την ατμόσφαιρα.

Η πορεία συνεχίζει προς την Ομόνοια και οι συνταξιούχοι φωνάζουν ακόμα πιο δυνατά: "Οι εκσυγχρονιστές το ρίξαν στη σπατάλη, μας δώσαν κατοστάρικο, αύξηση μεγάλη" και "Ανθρώπινες συντάξεις, φάρμακα φθηνά, αυτό ζητούν τα γηρατειά".

Οι συνταξιούχοι μπαίνουν στην οδό Αθηνάς και, φτάνοντας στο ύψος της Βαρβακείου Αγοράς, σταματούν για λίγο και βροντοφωνάζουν: "Την Ελλάδα όλη την πουλήσανε, είναι οι χειρότεροι που γνωρίσαμε" και "Με ενότητα και αγώνα της εργατιάς θα σπάσει του Σημίτη ο τσαμπουκάς".

Ο κόσμος που βρίσκεται εκείνη την ώρα εκεί για ψώνια και πολλοί μαγαζάτορες χαιρετάνε τα αδούλωτα γηρατειά. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται σε όλη τη διάρκεια της πορείας. Οι συνταξιούχοι πορεύονται από την οδό Ευριπίδου, την Αριστείδου και φτάνουν στη Σταδίου, όπου κάνουν μια ακόμη στάση, μπροστά στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, βροντοφωνάζοντας: "Αυτά που με αγώνες σκληρούς έχουμε χτίσει, θα κόψουμε τα χέρια σε όποιον τα αγγίξει", "Δώστε πίσω τα κλεμμένα" και "Η αύξηση που δώσαν ούτε μισό γιαούρτι, για να μπορούν να σπαταλούν του λαού τα πλούτη".

Με περισσή αποφασιστικότητα και παρά τα χρόνια τους, οι απόμαχοι της δουλιάς συνεχίζουν δυναμικά την πορεία τους στην Πανεπιστημίου και φθάνουν τελικά στην Ομόνοια. Ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, σημείωσε ότι η συμμετοχή στην πικετοφορία ήταν πέρα απ' τα αναμενόμενα. "Ενημερώνουμε - τόνισε - το λαό γιατί αγωνιζόμαστε και τι διεκδικούμε και παράλληλα τον καλούμε να ορθώσει και αυτός αγωνιστικό ανάστημα για να ανατρέψουμε αυτή την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης". Κατέληξε καλώντας όλους να δώσουν αγωνιστικό "παρών", στην Πρωτομαγιά, ώστε αυτή "να είναι αγωνιστική - ταξική και να δίνει απάντηση στην κυβέρνηση".

"Μας πετάνε στα σκουπίδια..."

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στα "πηγαδάκια", που έχουν φτιάξει οι συνταξιούχοι, λίγο πριν απ' την κινητοποίηση. Συζητήσαμε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία κορυφώνονται τέτοιες μέρες.

Απ' τους "προνομιούχους" συνταξιούχους του ΤΕΒΕ είναι ο Μ. Δάνιας, που, όπως θα πει, "η σύνταξή μου είναι 100.000 δρχ. απ' τις πιο ψηλές του ΤΕΒΕ. Ευτυχώς που έχω δικό μου σπίτι. Οσο για το Πάσχα, θα είναι λιτό. Οπως πάμε με τις υποτιμήσεις, θα θυμηθούμε την Κατοχή". Από 14 χρονών στα μεταλλεία του Λαυρίου και στη συνέχεια στην οικοδομή, ο συνταξιούχος Η. Αλεξόπουλος θα σημειώσει: "Παίρνω, μαζί με το επικουρικό, 100.000 δρχ. Δε φτάνουν για τα φάρμακα, όχι να περάσουμε καλά το Πάσχα. Διαμαρτυρόμαστε για την αδικία και απαιτούμε τέτοια σύνταξη, που και τα φάρμακά μας να παίρνουμε και να μπορούμε να ζήσουμε".

Λίγο πιο πέρα, ο Μ. Σεργάκης,συνταξιούχος οικοδόμος. "Παίρνω - λέει - 90.000 δρχ. σύνταξη και πληρώνω 30.000 δρχ. νοίκι. Για ποιο Πάσχα μου λες; Είμαι σε κάθε συγκέντρωση, γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος απ' την πάλη". Δίπλα του, ο συνταξιούχος εμποροϋπάλληλος Σ. Καγκελάρης θα πει: "Με πολλές στερήσεις τα βγάζουμε πέρα. Η σύνταξή μου είναι 120.000 δραχμές, τι άλλο να σου πω. Εχω κάνει συνείδησή μου πως όποιος δεν αγωνίζεται για το δίκιο, ανεξάρτητα από ηλικία, δεν αξίζει να πιάνει τόπο πάνω στη Γη".

Η Πελαγία Φιλελέ" λέει με οργή: "Η κυβέρνηση μας αναγκάζει άρρωστους ανθρώπους να είμαστε στο δρόμο. Κωφεύει στις διαμαρτυρίες μας. Παίρνω μόλις 90.000 σύνταξη, πες μου εσύ πώς θα περάσω το Πάσχα. Η αγανάκτησή μας έχει φτάσει στο κατακόρυφο". Η Βασιλική Θωμά θα συμπληρώσει: "Οταν είναι να ψηφίσουμε, μας λένε "περήφανα γηρατειά", μετά μας πετάνε στα σκουπίδια. Δεν πάει άλλο".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ