Πέμπτη 16 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Να στείλουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση"

Ανακοίνωση της Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών για τον αγωνιστικό ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς

Στην προετοιμασία του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, ρίχνονται δεκάδες σωματεία και εκατοντάδες συνδικαλιστές της Αθήνας, που σε προχτεσινή σύσκεψη αποφάσισαν να τιμήσουν την Παγκόσμια Μέρα της εργατικής τάξης με μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία σημειώνουν τα παρακάτω:

"Η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει με μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο σφοδρή αντεργατική επίθεση των μονοπωλίων και της κυβέρνησης. Συμπίπτει με το σάρωμα των θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως αυτό του 8ωρου, που είναι ταυτισμένα με την εξέγερση των πρωτοπόρων εργατών του Σικάγου. Εκατόν δώδεκα χρόνια από τότε, η εργατική τάξη με ασταμάτητους ηρωικούς αγώνες και πάλη σε ολόκληρο τον κόσμο, κατόρθωσε να κατοχυρώσει και να διευρύνει τα δικαιώματά της.

Σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην πιο δύσκολη και δεινή θέση, λόγω της γενικευμένης επίθεσης που δέχονται από τις δυνάμεις που προωθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν "κεραυνό εν αιθρία". Το έδαφος προετοιμάστηκε συστηματικά με την καλλιέργεια και αποδοχή του ευρωπαϊκού μονόδρομου, με την υποταγή των πάντων στην επίτευξη των στόχων ένταξης στην ΟΝΕ και των προγραμμάτων σύγκλισης, με καλλιέργεια της λογικής της "κοινωνικής συναίνεσης".

Μεγάλα τμήματα των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος αφοπλίστηκαν. Οι βίαιες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στα ασφαλιστικά δικαιώματα, η μείωση του εισοδήματος, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας προχώρησαν εδώ και καιρό μεθοδικά και συστηματικά σε πολλούς κλάδους και χώρους δουλιάς, χωρίς να υπάρξει η απαιτούμενη καθολική αντίδραση και αντίσταση του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν ακόμα ΣΣΕ, ούτε πολιτικά δικαιώματα, η μονιμότητα χτυπιέται.

Τώρα προωθείται η νομιμοποίηση αυτών των ανατροπών και επεκτείνεται και σε νέα μέτρα. Προωθείται η θεσμοθέτηση της γενικής κατάργησης των στοιχειωδών δικαιωμάτων με το νόμο για την "Ολυμπιακή", που είναι προπομπός και για τις άλλες ΔΕΚΟ, με τα νομοσχέδια που έρχονται τις επόμενες μέρες, για την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου ωραρίου και της Κυριακής αργίας, για τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και στο δημόσιο τομέα, για το παραπέρα χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Απ' αυτές τις εξελίξεις αποκλειστικά ωφελημένοι βγήκαν τα μονοπώλια και η οικονομική ολιγαρχία με τεράστια αύξηση κερδών και προνομίων. Συνέπειες απ' αυτές τις εξελίξεις δεν έχουν μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και οι αγρότες, οι μικροβιοτέχνες και οι επαγγελματίες.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, απαιτείται άμεση οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλιάς και στους κλάδους. Απαιτείται τώρα ο συντονισμός του αγώνα και η ανάπτυξη πανεργατικού πανελλαδικού κινήματος και μετώπου αντίστασης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων για την αναχαίτιση της επίθεσης και την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. Απαιτείται η αλλαγή προσανατολισμού στις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αυτή την απαίτηση, που εδώ και πολύ καιρό απευθύνουν πολλά συνδικάτα στη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αρνούνται οι ηγεσίες τους. Διαφορετική θα ήταν η κατάσταση αν η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, είχαν άλλη στάση. Αν ενημέρωναν και προετοίμαζαν τους εργαζόμενους για τα μέτρα που έρχονται. Αν δεν εξωράιζαν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν δεν καλλιεργούσαν τη λογική των "κοινωνικών εταίρων", αν δε συμμετείχαν στον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης και δε συνυπέγραφαν τα αντεργατικά αποτελέσματά του. Αν οργάνωναν και συντόνιζαν την πάλη των συνδικάτων με σταθερότητα και συνέχεια, αν δε συγκάλυπταν και στήριζαν την αισχρή προδοσία της ηγεσίας της ΟΣΠΑ σε βάρος των εργαζομένων της "Ολυμπιακής".

Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που βαρύνονται με τεράστιες ιστορικές ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους, δε δίνουν ούτε σήμερα - που η επίθεση είναι σε πλήρη εξέλιξη - δείγματα ότι θα αλλάξουν πορεία, ότι θα εγκαταλείψουν την καταστροφική γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση παίρνουμε την πρωτοβουλία για την οργάνωση των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με περιεχόμενο και κατεύθυνση που να ανταποκρίνεται στις αγωνιστικές παραδόσεις της τάξης μας και στις ανάγκες τις σημερινής εποχής.

Στέλνουμε ενωτικό μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους καλούμε να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στα δικά τους χέρια. Να παρέμβουν τώρα για την αλλαγή της πορείας του συνδικαλιστικού κινήματος.

Να αγωνιστούμε για:

  • Την υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
  • Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις - ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο
  • Απαιτούμε να αποχωρήσουν η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από τον καταστροφικό "κοινωνικό διάλογο".

Καλούμε τα συνδικάτα, τους συνδικαλιστές που θέλουν να αντισταθούν, να αναχαιτίσουν αυτή την επίθεση, να πάρουν μέρος στην πρωτοβουλία για την οργάνωση της Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης της Αθήνας στην Πλατεία Συντάγματος στις 10π.μ. τη μέρα της 1ης Μάη.

Να στείλουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση:

  • Οτι δεν παραδινόμαστε. Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας.
  • Οτι δεν εξουσιοδοτούμε κανέναν να εκχωρήσει τα δικαιώματά μας.
  • Οτι είμαστε αποφασισμένοι να συντονίσουμε τον αγώνα μας με όλους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται, ενάντια σ' αυτή την πολιτική.

Η φετινή Πρωτομαγιά με την αποφασιστική παρέμβαση των Συνδικάτων και των ίδιων των εργαζομένων, απαιτείται και μπορεί να γίνει η αφετηρία για τη δημιουργία πανίσχυρου και ικανού μετώπου αντίστασης και διεκδίκησης από τους εργαζόμενους και άλλα στρώματα. Ο Μάης του 1886 είναι οδηγός".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ