Παρασκευή 17 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα πασχαλινά "πάθη" των ανέργων

Με ένα πενιχρό επίδομα καλούνται να ...αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα των ημερών οι επιδοτούμενοι άνεργοι και με ένα μεγάλο ΤΙΠΟΤΑ οι μη επιδοτούμενοι, μακροχρόνια άνεργοι στην πλειοψηφία τους

Με το πενιχρό επίδομα και το ακόμα πιο πενιχρό "δώρο" (το μισό του επιδόματος), καλούνται οι άνεργοι να περάσουν αυτές τις μέρες και να στρώσουν το πασχαλινό τραπέζι. Αυτό, βέβαια, για τους "τυχερούς" που παίρνουν επίδομα, καθώς - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - απ' τους καταγραμμένους ανέργους, μόλις οι μισοί επιδοτούνται. Συνυπολογίζοντας πως ένας μεγάλος αριθμός ανέργων δεν είναι καν στις καταστάσεις του ΟΑΕΔ, έχει σαν αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων και μάλιστα οι μακροχρόνια άνεργοι να μην παίρνουν καν αυτό το πενιχρό επίδομα και ασφαλώς ούτε "δώρο".

Η, έτσι κι αλλιώς, σκληρή πραγματικότητα, που βιώνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, επιδοτούμενοι και μη, αποκτά αυτές τις γιορτινές μέρες ακόμα πιο εφιαλτικές διαστάσεις. Η κυβέρνηση, όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει έστω ορισμένα αιτήματα των συνδικάτων για την άμεση ελάχιστη ανακούφιση των ανέργων, αλλά με ψυχρότητα "σταυρωτή" προωθεί μεθοδικά την κατάργηση και αυτής της ελάχιστης προστασίας, με τη μετατροπή των επιδομάτων ανεργίας σε "κουπόνια εργασίας", δηλαδή σε πριμοδότηση των εργοδοτών.

Για τα ιδιαίτερα προβλήματα των ανέργων και τα αιτήματα αιχμής, συζητήσαμε με εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα Ανέργων Αθήνας και του Σωματείου Ανέργων Βορειοκεντρικής Εύβοιας.

"Δύσκολες μέρες"

Η Ερρικα Φάτση, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Ανέργων Αθήνας, θα σημειώσει σχετικά: "Αν για τους εργαζόμενους και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα, αυτές οι μέρες είναι δύσκολες από οικονομική άποψη, για τους άνεργους είναι ακόμη δυσκολότερες. Το επίδομα και το δώρο που παίρνουν οι άνεργοι - όσοι παίρνουν - είναι μικρό (περίπου 100.000 δρχ.) και δε φτάνει για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες, πόσο μάλλον τις αυξημένες υποχρεώσεις αυτών των ημερών, όταν μάλιστα έχουν και οικογένεια να συντηρήσουν. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα των μακροχρόνια ανέργων, που δεν παίρνουν καν επιδότηση και που αυτές τις μέρες τους λείπουν βασικά, στοιχειώδη πράγματα απ' το τραπέζι. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα αγαθά. Δε μιλάμε, βέβαια, για διασκέδαση, αυτά είναι πράγματα ξεχασμένα για τους άνεργους. Το πιο σοβαρό είναι το ότι διαφαίνεται πως η κατάσταση θα χειροτερέψει. Η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, στο όνομα της ανεργίας, και τα οποία οδηγούν ουσιαστικά στο να μεγαλώνει η ουρά των ανέργων και των "απασχολήσιμων".

Δυο απ' τα άμεσα αιτήματα που διεκδικούμε, και σαν Επιτροπή και γενικότερα τα συνδικάτα, είναι το επίδομα ανεργίας να δίνεται για όσο χρόνο ο άνεργος δε βρίσκει δουλιά, να υπάρξει αύξηση του επιδόματος και να γίνει ίσο με το 80% του βασικού μισθού.Απέναντι σε αυτά τα απλά και ανθρώπινα αιτήματα, δεν υπάρχει καμιά ανταπόκριση απ' την κυβέρνηση.

Το μόνο που μένει είναι ο κοινός αγώνας ανέργων και εργαζομένων και για να δοθούν άμεσες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των ανέργων και για να αποκρουστούν τα αντιλαϊκά μέτρα που βρίσκονται προ των πυλών".

Ούτε μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση!

"Η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων της περιοχής θα κάνει μαύρο Πάσχα", τονίζει ο Γ. Τσουκαλάς, πρόεδρος του Σωματείου Ανέργων και Εργαζομένων στις Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις στη Βορειοκεντρική Εύβοια και συνεχίζει: "Από το 1990, που έκλεισαν οι επιχειρήσεις, πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν κάνει ούτε ένα μεροκάματο και συνεπώς δεν μπορούν να κάνουν και γιορτές. Από τους άνεργους οι πλέον "τυχεροί" είναι αυτοί που έχουν τους γονείς τους που παίρνουν μια σύνταξη και τη μέρα του Πάσχα θα καταφύγουν εκεί. Το τηλέφωνό μου τις τελευταίες μέρες δε σταματά καθόλου να χτυπά. Είναι οι άνεργοι που προσπαθούν απεγνωσμένα να μάθουν μήπως, έστω και την τελευταία στιγμή, ευαισθητοποιηθεί η κυβέρνηση και μας δώσει αυτή την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 200.000 δραχμών, που ζητάμε από τα περασμένα Χριστούγεννα, γι' αυτήν την οικονομική ενίσχυση που οι ψεύτικες υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις του νομάρχη Ευβοίας περίσσευαν.

Μας ...περίσσεψε και η ...αλληλεγγύη του προέδρου του ΕΚ Ευβοίας, ο οποίος προχτές είχε το θράσος να διαμαρτυρηθεί, επειδή τον καταγγείλαμε για ανακολουθία, αλλά και για την αδιαφορία που επέδειξε στους ανέργους της περιοχής. Προσωπικά, είμαι άφραγκος και δε μου κάνει καμιά αίσθηση για το αν έρχεται Πάσχα ή οποιαδήποτε άλλη γιορτή. Εχω την αίσθηση ότι την οικονομική ενίσχυση θα θέλουν να μας τη δώσουν πριν από τις δημοτικές εκλογές, μόνο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Να ξέρουν όμως καλά ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα τους δώσουν την απάντηση που τους αρμόζει".

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ