Σάββατο 18 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Υπό κατάργηση οι συμβάσεις!

Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης είναι το όχημα προς την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Στο κατάπτυστο "Σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000" προβλέπεται ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, με τη συμμετοχή και της κυβέρνησης,μπορούν να προχωρήσουν σε συμφωνία για τις αμοιβές και ειδικότερα τις αυξήσεις, σε ένα βάθος χρόνου!

Η συναίνεση των "κοινωνικών συνομιλητών" της ΓΣΕΕ σε αυτό το θέμα νομιμοποίησε για πρώτη φορά τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης της κυβέρνησης στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, δίνοντας έτσι το πρώτο χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, που υπέγραψε το αντεργατικό σύμφωνο, προσπάθησε να υποβαθμίσει αυτό το σημείο, υποστηρίζοντας ότι στο συγκεκριμένο κεφάλαιο του "συμφώνου" υπάρχουν διατυπώσεις για την προφύλαξη του εισοδήματος των εργαζομένων. Αυτό όμως ούτε ακριβές είναι, ούτε αναιρεί την ουσία της συγκεκριμένης συμφωνίας, η οποία ακόμα βρίσκεται αφημένη να χρησιμοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή, χωρίς να αποκλείεται να δούμε κάποιο σχετικό "παραθυράκι" στο επερχόμενο νομοσχέδιο για τις "νέες εργασιακές σχέσεις".

Πολύ πιο άμεσο χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι η ρύθμιση που αναμένεται να περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, σχετικά με τις αμοιβές των εργαζομένων, που προσλαμβάνονται στο πλαίσιο των περιβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ). Σύμφωνα με αυτή, οι εργαζόμενοι αυτοί θα αμείβονται, ίσως, με τα κατώτερα όρια που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και πάντως όχι με τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας! Αργότερα ή και στο ίδιο το νομοσχέδιο, που πολύ έχει "επιβαρυνθεί", μπορεί να γίνει και ιδιαίτερη ρύθμιση που θα παραμερίσει και αυτό ακόμα το "εμπόδιο" της ΕΓΣΣΕ, γεγονός είναι όμως ότι για πρώτη φορά δίνεται η θεσμοθετημένη δυνατότητα κατάργησης της ισχύος συλλογικών συμβάσεων εργασίας και μάλιστα σε ευρεία έκταση.

Οι συλλογικές συμβάσεις έχουν υπονομευτεί στο παρελθόν, αλλά και αυτή τη στιγμή, με τις καθυστερήσεις υπογραφής τους, τις καταστρατηγήσεις τους από τους εργοδότες, τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού της διαμεσολάβησης - διαιτησίας κλπ. Οι ρυθμίσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των ΤΣΑ, τα οποία σε λίγο θα αποκτήσουν πανελλαδική εμβέλεια, επιχειρούν να δώσουν ένα καθοριστικό χτύπημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεργοί στην άγρια εκμετάλλευση χιλιάδων νέων (2009-09-25 00:00:00.0)
Διακαής πόθος του κεφαλαίου (2006-01-15 00:00:00.0)
Η Αυτοδιοίκηση σε ρόλο δουλεμπόρου (2002-02-17 00:00:00.0)
Οι κεντρικοί άξονες του αντεργατικού νομοσχεδίου (1998-06-28 00:00:00.0)
Αγώνας δρόμου για τα ΤΣΑ (1997-09-12 00:00:00.0)
Αρχισαν τα ...αντεργατικά όργανα (1997-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ