Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ενωτικά, αγωνιστικά, ταξικά

Σε εργοστάσια στο Περιστέρι περιόδευσε ο γγ του ΕΚΑ, Παν. Σοφός

Στα εργοστάσια πλεκτικής "ΖΗΡΟΣ" και "Hellen's Club",ιματισμού "Φελέκης" και δέρματος "Λεμονής" στο Περιστέρι περιόδευσε χτες ο Π. Σοφός,γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, μαζί με συνδικαλιστές από το τοπικό παράρτημα του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης. Ο συνδικαλιστής ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα και τους κάλεσε να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα.

Ο φόβος που διακατέχει τους εργαζόμενους, απόρροια της τρομοκρατίας και της πίεσης που τους ασκείται, ήταν εμφανής, ωστόσο άκουσαν με πολλή προσοχή τον συνδικαλιστή, ενώ φάνηκαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων, των συμβάσεων εργασίας, του 8ωρου και μιας σειράς ακόμα δικαιωμάτων τους.

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι πολλά απ' αυτά τα δικαιώματα καταστρατηγούνται στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Στον "ΖΗΡΟ" δεν εφαρμόζονται οι συμβάσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να αλλάζουν ειδικότητα χωρίς να τους καταβάλλονται οι αποδοχές που ορίζουν οι συμβάσεις για τη νέα, δεν πληρώνονται τις υπερωρίες τους, ενώ οι υπάλληλοι αναγκάζονται να δουλεύουν Σάββατα, χωρίς να τους καταβάλλεται το προσαυξημένο ημερομίσθιο.

Στο "Hellen's Club" οργιάζουν οι απολύσεις, τους τελευταίους μήνες το προσωπικό μειώθηκε από 180 άτομα σε 60 περίπου, ενώ σε κίνδυνο βρίσκεται αυτή καθεαυτή η λειτουργία του εργοστασίου.

Η εντατικοποίηση και η τρομοκρατία βασιλεύουν στις επιχειρήσεις "Φελέκης" και "Λεμονής", είναι χαρακτηριστική η απάντηση εργαζόμενης στην πρώτη όταν κλήθηκε από τους συνδικαλιστές να μιλήσει για τα προβλήματα στο χώρο:"Περνάμε από λογοκρισία"!

Ο Π. Σοφός και στις τέσσερις επιχειρήσεις επισήμανε στους εργαζόμενους ότι βασικά δικαιώματα αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάργησης από μια βαθιά αντεργατική κυβερνητική πολιτική, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των εργοδοτών. Καταδίκασε τη στάση των πλειοψηφιών στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα και κάλεσε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη τους σ' αυτές τις πλειοψηφίες, να οργανωθούν στα σωματεία τους και να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους. Τέλος, τους κάλεσε να συμμετάσχουν μαζικά στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, να τιμήσουν ενωτικά, αγωνιστικά, ταξικά τη μέρα της εργατικής τάξης και να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν κατακτήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ