Τρίτη 5 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγώνας για τη σωτηρία των δασών

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στις 5μμ έξω από τη Βουλή προχωρούν σήμερα οι δασικοί υπάλληλοι, απαιτώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική

Σε δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι δασικοί υπάλληλοι, απαιτώντας να αποσυρθεί το καταστροφικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που μεταφέρει τις αρμοδιότητες της δαπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και να εφαρμοστεί το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής για την ίδρυση και λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας.

Σήμερα οι δασικοί υπάλληλοι πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία και τις 5 μμ (ώρα που ξεκινάει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας για τη "Μεταφορά αρμοδιοτήτων δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα"), γίνεται πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας του δασικού συνδικαλιστικού κινήματος και των οικολογικών οργανώσεων και φορέων, έξω από το κτίριο της Βουλής. Επίσης, τα τμήματα Δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τα τμήματα Δασοπονίας των ΤΕΙ Καρδίτσας, Δράμας και Καρπενησίου δε θα λειτουργήσουν σήμερα, ενώ φοιτητές και σπουδαστές των τμημάτων αυτών θα απέχουν και αύριο από τα μαθήματά τους και παράλληλα καταθέτουν τα σπουδαστικά βιβλιάριά τους. Σήμερα το μεσημέρι επίσης το δασικό συνδικαλιστικό κίνημα, που εκπροσωπείται από τις Ενώσεις Δασολόγων - Δασοπόνων - Δσοφυλάκων Α και Β - Οδηγών δασοπυροσβεστικών οχημάτων - Διοικητικών - Οικονομικών και Τεχνικών υπαλλήλων - Εργοδηγών δασικών υπηρεσιών θα εκφράσει τις θέσεις του σε σχετική συνέντευξη Τύπου. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, κατά τη συνέντευξη Τύπου θα αναλυθεί το αντιεπιστημονικό - αντισυνταγματικό και καταστροφικό για τα ελληνικά δάση νομοσχέδιο, καθώς και η ασυνέπεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής για την ίδρυση και λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας.

Η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Πυροσβεστικό Σώμα δείχνει ότι συνεχίζεται με κάθε τρόπο η αντιδασική πολιτική της κυβέρνησης. Η ενέργεια αυτή γίνεται καθαρά στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης βασικών τομέων της δασοπροστασίας, πλήρους προσαρμογής των δασών στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς και για δήθεν εξοικονόμηση πόρων στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Είναι σίγουρο ότι οι επιπτώσεις από τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης θα είναι πέρα για πέρα καταστροφικές για τα δάση, αφού δε θα αντιμετωπίζονται πλέον ως ενιαίος διαχειριστικός χώρος, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες που έχουν πρόβλημα δασικών πυρκαγιών. Από την άλλη το σχετικό νομοσχέδιο δείχνει ότι ο αντιπυρικός σχεδιασμός εξακολουθεί να μένει αναχρονιστικός και στα πλαίσια πάντα της καταστολής και όχι της πρόληψης και θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο. Επιπλέον η κυβέρνηση επιχειρεί με "πυροτεχνήματα" να δείξει ότι λύνει το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών, αλλά επί της ουσίας δεν κάνει τίποτα τέτοιο, αφού εκτός των άλλων παραμένει άλυτο το ιδιοκτησιακό πρόβλημα και η δημιουργία Δασικού Κτηματολογίου, ενώ τα δάση προσφέρονται "βορά" στο μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Παράλληλα εξαιτίας της πρακτικής της κυβέρνησης η φετινή αντιπυρική περίοδος "φαντάζει" σαν η πλέον προβληματική των τελευταίων ετών και τα δάση είναι παραδομένα στην κυριολεξία στο έλεος των εμπρηστών. Κι ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η αντιπυρική περίοδος, το υπουργείο Γεωργίας έχει καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης, χωρίς να λάβει κανένα άλλο μέτρο για έγκαιρο και αποτελεσματικό αντιπυρικό σχεδιασμό. Το Πυροσβεστικό Σώμα δηλώνει ανέτοιμο να αναλάβει τώρα την προστασία των δασών και το υπουργείο Γεωργίας, παρά το γεγονός ότι διαλύει τη Δασική Υπηρεσία, έδωσε εντολή για επιφυλακή στους δασικούς υπαλλήλους, καθώς επίσης ανέθεσε στη Δασική Υπηρεσία το έργο της πρόσληψης εποχικών υπαλλήλων...

Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ