Κυριακή 17 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η περιπέτεια του λαού του Αφγανιστάν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Καθώς ξανάρχισαν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις αντιμαχόμενες δυνάμεις του Αφγανιστάν - της τυραννικής κυβέρνησης των ισλαμιστών Ταλιμπάν και των αντιπάλων της, που ελέγχουν το 15% των βορείων περιοχών της χώρας - μετά την αποτυχία της ειρηνευτικής μεσολάβησης του ΟΗΕ, θα ήταν χρήσιμη μια σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν της πολυβασανισμένης αυτής χώρας.

Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται σήμερα ότι η όλη πρακτική τους βασίζεται στο Κοράνιο και ότι οι αντίπαλοί τους διατηρούν κάποια κατάλοιπα "από το κομμουνιστικό καθεστώς", που κυβέρνησε τη χώρα από το 1978 έως το 1992, όταν οι φανατικοί ισλαμιστές, γνωστοί ως μουτζαχεντίν, με την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ - και ιδιαίτερα της CIA - επικράτησαν στη χώρα. Από τότε, οι ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα στις διάφορες παρατάξεις είχαν αποτέλεσμα την εξόντωση 50.000 ατόμων, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία.

Επί χρόνια, η επίσημη γραμμή της Ουάσιγκτον ήταν ότι η CIA άρχισε να χρηματοδοτεί τις αντεπαναστατικές δυνάμεις από το 1980, επειδή η Σοβιετική Ενωση είχε στείλει στρατό στο Αφγανιστάν στις 24 Δεκέμβρη 1979, για τη στήριξη της λαϊκής κυβέρνησης.

Ο ισχυρισμός αυτός, όμως, ήταν ένα κατασκευασμένο ψέμα. Μόλις πρόσφατα, ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, σύμβουλος του Προέδρου Τζίμι Κάρτερ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, ομολόγησε δημόσια πως η μυστική αμερικανική επέμβαση άρχισε πολύ πριν η ΕΣΣΔ στείλει στρατό.

Συγκεκριμένα, δήλωσε στην εβδομαδιαία γαλλική εφημερίδα "Νουβέλ Ιμπσερβατόρ" ότι η CIA άρχισε να υποστηρίζει υλικά τις αντεπαναστατικές δυνάμεις στα μέσα το 1979. "Δε σπρώξαμε τους Ρώσους στο να επέμβουν αλλά εσκεμμένα αυξήσαμε την πιθανότητα ότι θα το έκαναν", είπε αυτοχειροκροτούμενος ο Ζ. Μπρεζίνσκι. Και πρόσθεσε κυνικότατα: "Η μυστική αυτή επιχείρηση ήταν μια εξαίσια ιδέα. Το αποτέλεσμα ήταν να πιαστούν οι Ρώσοι στην αφγανική παγίδα".

Αναφερόμενη στα γεγονότα αυτά, η εβδομαδιαία εφημερίδα "Ουόρκερς Ουόρλντ" (WW) της Νέας Υόρκης υπενθυμίζει ότι την περίοδο εκείνη ορισμένοι εξομοίωναν τις ΗΠΑ με την ΕΣΣΔ, αποκαλώντας τες "υπερδυνάμεις". Στην πραγματικότητα, όμως, επρόκειτο για δυο διαμετρικά αντίθετες ενέργειες. Η ΕΣΣΔ έστειλε στρατό για να διασωθεί η επανάσταση, ενώ οι ΗΠΑ επενέβησαν για να τη συντρίψουν.

Και αφού εγείρει το ερώτημα, ποια ήταν η κατάσταση που βρήκε η αφγανική επανάσταση το 1978, γράφει σε γενικές γραμμές:

Το Αφγανιστάν ήταν βυθισμένο στο τέλμα του φεουδαρχισμού επί αιώνες. Το πρώτο πράγμα που έκαμε η επανάσταση, ήταν η ακύρωση των συντριπτικών χρεών των φτωχών αγροτών, των κολίγων και των μικρών ιδιοκτητών γης. Κατόπιν άρχισε να εκπαιδεύει δασκάλους για νέα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία. Καθιέρωσε τάξεις για την εκμάθηση της γλώσσας για το 90% του πληθυσμού που δεν μπορούσαν να διαβάσουν ή να γράψουν - ιδιαίτερα οι γυναίκες.

Κατάργησε το πούλημα της γυναίκας στο γάμο. Στις πόλεις, όπου η νέα κυβέρνηση ήταν ισχυρή, οι νέες γυναίκες μπορούσαν να βγάλουν το τσαντόρ, να κινούνται ελεύθερα σε δημόσιους χώρους, να φοιτούν σε σχολεία και να εργάζονται.

Σε αντίθεση, η άρχουσα τάξη των ΗΠΑ ήθελε να μετατρέψει το Αφγανιστάν σε ένα γεωπολιτικό πιόνι κατά της Κίνας και της Σοβιετικής Ενωσης. Η CIA στρατολόγησε τους έκπτωτους φεουδάρχες πολέμαρχους για έναν "ιερό πόλεμο" κατά της λαϊκής κυβέρνησης. Η Ουάσιγκτον διοχέτευσε δισεκατομμύρια δολάρια σ' αυτόν το μισθοφορικό στρατό.

Στους υποστηριζόμενους από τη CIA "μαχητές της ελευθερίας" επιτράπηκε ν' αποχτήσουν και πρόσθετο χρήμα από την καλλιέργεια και τη διακίνηση οπίου για το εμπόριο ναρκωτικών.

Αντιδραστικές συμμορίες στην ύπαιθρο άρχισαν να δολοφονούν εθελοντές δασκάλους και γυναίκες που αρνούνταν να φορέσουν το τσαντόρ. Τελικά, πάνω από 2 εκατομμύρια Αφγανοί σκοτώθηκαν σ' αυτόν τον πόλεμο και εκατομμύρια άλλοι έγιναν πρόσφυγες.

Μια από τις χρηματοδοτούμενες από τη CIA κλίκες - συνεχίζει το "WW" - ήταν οι Ταλιμπάν, που σήμερα εξουσιάζουν το 85% του εδάφους της χώρας. Από τη στιγμή που βάδισαν νικητές στην πρωτεύουσα της χώρας το 1996, έδειξαν όλο το βρώμικο πρόσωπό τους. Πολιτικοί αντίπαλοί τους λιντσαρίστηκαν χωρίς δίκη, ανάμεσά τους και ο τελευταίος Πρόεδρος της κυβέρνησης, Νατζιμπουλάχ, που κατακρεουργήθηκε και κρεμάστηκε σε φανοστάτη ενός κεντρικού δρόμου αυτής της πόλης. Στις γυναίκες και στα κορίτσια απαγορεύτηκε να εργάζονται ή να μορφώνονται. Οσες, δε, διαθέτουν άρρενες συγγενείς αντιμετωπίζουν την πείνα ή την πορνεία. Σήμερα, οι γυναίκες μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους μόνο αν συνοδεύονται από συγγενείς άνδρες. Ουσιαστικά, βρίσκονται σε "κατ' οίκον κράτηση", σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της αμερικανικής προοδευτικής Εθνικής Οργάνωσης Γυναικών.

Σχολεία και νοσοκομεία, που έχτισε η λαϊκή κυβέρνηση, έχουν γίνει ερείπια. Από φτωχά άτομα, που κατηγορήθηκαν ότι έκλεψαν τρόφιμα, αποκόπηκαν τα χέρια.

Ολα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο, παρά επάνοδος στη δουλεία, κάτι, τονίζει το "WW", που μηχανεύτηκε η πιο σύγχρονη καπιταλιστική δύναμη. Και γι' αυτό πανηγυρίζει το αμερικανικό ενεργειακό μονοπώλιο UNOCAL CORP., το οποίο, όπως και η "Πετρελαϊκή Εταιρία Δέλτα" της Σαουδικής Αραβίας, επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια στον αγωγό φυσικού αερίου και πετρελαίου, που από το Αφγανιστάν καταλήγει στο Τουρκμενιστάν και το Πακιστάν.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε ότι σε ένα άλλο ανάλογο άρθρο, του γνωστού δημοσιογράφου Αλεξάντρ Κόκμπερν, στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Νιου Γιορκ Πρες" (6/5), αναφέρεται ότι τελικά η CIA διέθεσε, από το μυστικό προϋπολογισμό της, για την υποστήριξη των μουτζαχεντίν, συνολικά 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που, όπως υπογραμμίζει, ήταν "η πιο δαπανηρή μυστική επιχείρηση στην ιστορία της".

Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι ένα μέλος του Στρατηγικού Συμβουλίου για την Κατάχρηση Ναρκωτικών του Λευκού Οίκου, ο Ντέιβιντ Μάστο, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η απόφαση για τον εξοπλισμό των μουτζαχαντίν θα αστοχήσει. "Είπα στο Συμβούλιο, ανέφερε ο Μάστο, ότι πηγαίνουμε στο Αφγανιστάν για να υποστηρίξουμε τους καλλιεργητές οπίου στην ανταρσία τους κατά των Σοβιετικών. Δε θα έπρεπε να προσπαθήσουμε ν' αποφύγουμε ό,τι είχαμε κάνει στο Λάος; Δε θα έπρεπε να προσπαθήσουμε να πληρώσουμε τους καλλιεργητές, να σταματήσουν την παραγωγή οπίου; Πλήρης σιγή ακολούθησε", κατέληξε.

Ας προσθέσουμε ακόμα εδώ ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 1994, το Αφγανιστάν είχε ξεπεράσει τη Βιρμανία ως τον υπ' αριθμόν 1 εφοδιαστή ακατέργαστου οπίου.

Ομως, παρά τις θριαμβολογίες της CIA, οι καταχθόνιες αυτές υπερατλαντικές δραστηριότητες έχουν αποτέλεσμα την ολοένα μεγαλύτερη κατακραυγή σε διεθνή κλίμακα. Είναι χαρακτηριστικό, σχετικά, ότι ακόμα και ο Μιλτ Βέρντεν, καθοδηγητικό στέλεχος της CIA στη διάρκεια των μυστικών επιχειρήσεών της σε Πακιστάν και Αφγανιστάν από το 1986 έως το 1989, με άρθρο του στους "Νιου Γιορκ Τάιμς" (2/3) βεβαίωνε πως η Ουάσιγκτον είναι τόσο πολύ απομονωμένη σήμερα, που είναι αδύνατο να καταφύγει σε μια τέτοια προσπάθεια στο Ιράκ.

Και από την πλευρά του, ένας αναγνώστης της ίδιας εφημερίδας, ο Ανιλκουμάρ Σιβακουμαράν, κάτοικος της πολιτείας Νιου Τζέρσεϊ, που φαίνεται να είναι αφγανικής ή παραπλήσιας καταγωγής, κατάγγελλε σε επιστολή του (17/4): "Ωστόσο, η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζει να ευνοεί αντιδημοκρατικές πολιτικές οντότητες σε όλο τον κόσμο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ