Κυριακή 17 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ο αγώνας των ανθρακωρύχων στην Κρατική Δούμα

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Η Ρωσία συγκλονίζεται τις τελευταίες βδομάδες από τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες πείνας των ανθρακωρύχων. Αυξάνει η ένταση στις ανθρακοφόρες περιοχές της χώρας. Την Παρασκευή, 15 Μάη, πάνω από 1.000 ανθρακωρύχοι από το Ανζερο - Σούτζενσκ της περιοχής Κουζμπάς απέκλεισαν την υπερσιβηρική συγκοινωνιακή αρτηρία. Μαζί τους στην εκδήλωση διαμαρτυρίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν 7 μήνες να λάβουν τους μισθούς τους. Οι ανθρακωρύχοι της πόλης Βορκουτά έχουν αποκλείσει από την Τετάρτη στα γραφεία της τη διοίκηση της πόλης και την Παρασκευή κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή Βορκουτά - Μόσχα. Επίσης, οι ανθρακωρύχοι της περιοχής Ροστόβ σκοπεύουν από την προσεχή Δευτέρα να αποκλείσουν τη σιδηροδρομικά γραμμή του Βορείου Καυκάσου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη καταβολή σχεδόν ένα χρόνο των μισθών τους. Η είδηση αυτή, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι ΝΤΒ, θορύβησε το υπουργείο Συγκοινωνιών, διότι αυτή η σιδηροδρομική γραμμή είναι η πιο σημαντική συγκοινωνιακή αρτηρία: μέσω αυτής περνούν καθημερινά περίπου 300 επιβατικά και φορτηγά τρένα.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή το θέμα της κρίσιμης κατάστασης στις περιοχές των ανθρακωρύχων απασχόλησε τη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας. Ο βουλευτής του ΚΚΡΟ Σεργκέι Ρασούλσκι πρότεινε να κληθεί ο πρωθυπουργός Σεργκέι Κιριένκο και ο αντιπρόεδρος Μπορίς Νεμτσόφ, για να ενημερώσουν πλήρως το Σώμα για την κατάσταση στις περιοχές αυτές και ποια μέτρα παίρνει η κυβέρνηση. Πρότεινε, επίσης, να συσταθεί μια βουλευτική επιτροπή, η οποία να πάει στις εν λόγω περιοχές και να εξετάσει επιτόπου όλα τα προβλήματα των ανθρακωρύχων. Ο πρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ ενημέρωσε τους βουλευτές για τη συνάντησή του με ανθρακωρύχους της περιοχής Πετσόρα και Περμ και για τα αιτήματά τους. Οι βουλευτές όμως δεν ικανοποιήθηκαν με τις εξηγήσεις του Σελεζνιόφ. Απευθυνόμενος στον Σελεζνιόφ, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για τις υποθέσεις της ΚΑΚ Γκεόργκι Τίχονοφ τόνισε: "Οι ανθρακωρύχοι χρειάζονται χρήματα. Αν η κυβέρνηση δε λύσει σήμερα το ζήτημα των μισθών των ανθρακωρύχων, οφείλουμε κι εμείς να μπλοκάρουμε την κυβέρνηση, όπως αποκλείονται τώρα οι σιδηροδρομικές γραμμές. Να μην ψηφίσουμε κανένα νόμο αυτής της κυβέρνησης και να δηλώσουμε ότι η Δούμα δε θα λειτουργήσει, έως ότου η κυβέρνηση δε λύσει τα προβλήματα με τους ανθρακωρύχους". Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια Βίκτορ Ιλιούχιν (ΚΚΡΟ) επισήμανε ότι "ο πρόεδρος και η κυβέρνηση εισήγαγαν την πρωτοφανή για τον 20ό αιώνα σκλαβιά για το λαό - τη δουλιά χωρίς πληρωμή. Η χώρα πεθαίνει από την πείνα. Οι ανθρώπινες απώλειες από τις γελτσινικές μεταρρυθμίσεις ξεπέρασαν τα 8.000.000 άτομα". Και πρότεινε να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία αποπομπής του Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα. Κάλεσε τους βουλευτές του ΚΚΡΟ "σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής εξόντωσης των ανθρώπων και σε ένδειξη συμπαράστασης με τους απεργούς ανθρακωρύχους", να εγκαταλείψουν την αίθουσα έως ότου εμφανιστεί η κυβέρνηση. Τον ακολούθησαν αμέσως οι βουλευτές του ΚΚΡΟ Αλεξάντρ Σάλι και Ιγκορ Μπρατίστσεφ. Με τους κομμουνιστές βουλευτές συντάχθηκαν οι συνάδελφοί τους του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας, του Αγροτικού Κόμματος και της ομάδας "Ναροντοβλάστιε".

Μόλις κατά το βράδυ εμφανίστηκε στη Δούμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Σεργκέι Κιριένκο. Παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στον τομέα εξόρυξης άνθρακα είναι κρίσιμη και ως έξοδο από την κατάσταση αυτή κατέθεσε νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο προτείνει να περικοπούν κατά 25% οι δαπάνες της Κρατικής Δούμας, του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της κυβέρνησης, της Προεδρικής διοίκησης και του Λογιστηρίου του Κράτους. Ζήτησε να συζητηθεί κατεπειγόντως το νομοσχέδιο αυτό σε τρεις αναγνώσεις. Ακολούθησε θυελλώδης συζήτηση, κατά την οποία οι βουλευτές τόνισαν ότι το μέτρο που πρότεινε ο πρωθυπουργός δε λύνει το πρόβλημα του κλάδου εξόρυξης άνθρακα. Ακούστηκε επίσης και το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ