Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η τέχνη δεν είναι εμπόρευμα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες οι εικαστικοί καλλιτέχνες

"Οχι στο ΤΕΒΕ", "Η τέχνη δεν είναι εμπόρευμα", "Το καλλιτεχνικό έργο είναι κτήμα της κοινωνίας", ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.Πλήθος εικαστικοί συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του ΤΕΒΕ που τους υποχρεώνει να υπάγονται σ' αυτό (!).

"Η υποχρεωτική εγγραφή των εικαστικών στο ΤΕΒΕ υποβαθμίζει το έργο μας και τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη", αναφέρεται στο ψήφισμα των συγκεντρωμένων.

"Σήμερα το κράτος έρχεται να θέσει ένα ακόμη εμπόδιο στον εικαστικό καλλιτέχνη: να τον θεωρήσει "αυτοαπασχολούμενο επιτηδευματία", υπάγοντάς τον στο ΤΕΒΕ, με συνέπεια να υποχρεώνει την εμπορευματοποίηση του έργου τέχνης και τους περισσότερους καλλιτέχνες σε "διακοπή εργασίας"".

"Δε ζητάμε κανενός είδους "χαριστική" μεταχείριση", τονίζουν οι εικαστικοί στο ψήφισμά τους. "Χρόνια τώρα έχουμε καταθέσει πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, στη βάση της ανταποδοτικότητας.Ζητάμε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να εξαιρεθούν οι εικαστικοί καλλιτέχνες της υποχρέωσης εγγραφής στο ΤΕΒΕ, έως ότου δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της καθολικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης των καλλιτεχνών. Λύση που δεν μπορεί να δοθεί "ερήμην" των καλλιτεχνών".

Το παραπάνω ψήφισμα επέδωσε το ΔΣ του ΕΕΤΕ, στον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Φαρμάκη,τη στάση του οποίου τη χαρακτηρίζουν οι εικαστικοί "αρνητική", αφού εμμένει στην απόφαση εγγραφής των εικαστικών στο ΤΕΒΕ. Η υπόσχεσή του να φέρει νομοθετική ρύθμιση, με κάποιο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, ώστε να απαλλαγούν οι ασφαλισμένοι σε άλλα ταμεία καλλιτέχνες δε λύνει συνολικά το πρόβλημα.

Οπως μας είπε η πρόεδρος του ΕΕΤΕ Εύα Μελά "η ρύθμιση αυτή δεν καλύπτει συνολικά τον κλάδο. Η κυβέρνηση μας αναγκάζει να μετρήσουμε την ύπαρξή μας ως εμπορικό προϊόν. Δε θα δεχτούμε να μας αντιμετωπίζουν έτσι".Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Πολιτισμού, όπου το ΔΣ συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργούΘανάση Μπάσδρα."Ανενημέρωτος", ως προς το θέμα, δήλωσε ο Θ. Μπάσδρας, αναλαμβάνοντας να δώσει στον υπουργό το ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Η χτεσινή (σ. σ. μεγαλύτερη, ίσως, συγκέντρωση των εικαστικών τα τελευταία χρόνια), ήταν η αρχή ενός νέου αγώνα τους. "Πρέπει να πάρει θέση ο υπουργός Πολιτισμού",τόνιζαν οι διαμαρτυρόμενοι. "Μήνες τώρα περιμένουμε συνάντηση μαζί του για το θέμα αυτό. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούμε".

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ