Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Επικίνδυνα προγράμματα

Σήμερα στο ΕΜΠ γίνεται ημερίδα, στην οποία συμμετέχουν η ΓΣΕΕ, το Ινστιτούτο Εργασίας, τρεις ιταλικές εργατικές συνομοσπονδίες και η 5η Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέμα της ημερίδας; "Συντήρηση και αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εκπαίδευση και Απασχόληση".Οι προσκεκλημένοι δεν είναι καν συντηρητές...

Η συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, διεθνώς, αναγνωρίζεται ως επιστήμη.Συνεπώς, η εκπαίδευση απαιτεί ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Διεθνή και ευρωπαϊκά ντοκουμέντα (σ. σ. Κείμενο της Παβία, Οκτώβρης 1997, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συντηρητών, κ. ά.) απαιτούν πανεπιστημιακή εκπαίδευση,αίτημα που υιοθετεί ο κλάδος των Ελλήνων συντηρητών. Ομως, μόλις, το 1985 η Συντήρηση έγινε τμήμα του ΤΕΙ,4ετούς εκπαίδευσης, ενώ πριν λίγους μήνες έγινε νόμος τους κράτους η άδεια άσκησης του επαγγέλματος συντηρητή, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις εκπαίδευσης και εμπειρίας. Κι όμως στον ΟΑΕΔ παραδίδονται μαθήματα για "Συντηρητές Βυζαντινών Εικόνων", με διάρκεια φοίτησης 600 ωρών και άδεια του υπουργείου Εργασίας!Αλλά από το ΥΠΠΟ δεν προσλαμβάνονται μετά το νόμο 2557/98.

Η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ) καταγγέλλει τα παραπάνω, ζητώντας παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού και τονίζοντας: "Ο χώρος της Συντήρησης Αρχαιοτήτων δεν είναι χώρος πειραματισμών και μέσο για αύξηση της απασχόλησης που να ενδιαφέρει τη ΓΣΕΕ και το ΕΜΠ.Το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο για την προστασία και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι το ΥΠΠΟ και η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων, με τα συνδικαλιστικά όργανα των συντηρητών.Η εκπαίδευση αυτού του χώρου αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας και ας μην ξεχνάμε την προσπάθεια από την ΠΕΣΑ για Πανεπιστημιακή Σχολή Συντήρησης".

"Η Συντήρηση Αρχαιοτήτων θα πρέπει να πάψει να είναι ξέφραγο αμπέλι και παιχνίδι στα χέρια του κάθε φορέα και να αποτελεί μέσο για απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων".Το ΔΣ της ΠΕΣΑ ζητά "την άμεση παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού να σταματήσουν τα ΚΕΚ του ΟΑΕΔ και τα επιδοτούμενα σεμινάρια, που προσκρούουν στη διατάξεις του νόμου 2557/98 και αναιρούν τη φιλοσοφία του".

Την παραπάνω ημερίδα καταγγέλλει και ο Γ. Ποντικός (μέλος του ΔΣ του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), υπογραμμίζοντας: "Επιδιώκεται η εκλαϊκευση των θέσεων της ΕΕ, που θέλει την πολιτιστική κληρονομιά τουριστικό μπιχλιμπίδι προς όφελος των Tour Operators. Στο πάνελ των ομιλητών της ημερίδας παρευρίσκονται εκείνοι που επιδιώκουν το ξεπούλημα των τουριστικών εγκαταστάσεων. Δε θα διστάσουν να πουλήσουν ακόμα και την Ακρόπολη στις πολυεθνικές. Θα παρευρίσκονται και οι υπεύθυνοι για το καθεστώς γαλέρας που ισχύει στις εργασιακές σχέσεις στον τουρισμό. Διαφωνήσαμε στη διοργάνωση της ημερίδας από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, που ως φορέας του συνδικαλιστικού κινήματος άλλη αποστολή πρέπει να έχει. Αλλά οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ προχώρησαν, αποδεικνύοντας, και σε θέματα όπως η πολιτιστική κληρονομιά, την υποταγή τους στις επιλογές κυβέρνησης - ΕΕ - πολυεθνικών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ